Kirli havanın spora olumsuz etkileri nelerdir?

İnsanlar kent hayatı içerisinde bir takım olanaklar hayatları kolaylaştırmaktadır. Bununla birlikte aktivitesi azalmaktadır. Bu hayat içerisinde insanlar sağlıklı kalabilmek ve hareketlerini sağlayabilmek adına egzersiz ve sportif faaliyetler içerisinde bulunmak istemektedirler.

Yol kenarlarına kurulan halı sahalarda spor sağlıklı olur mu?

Halı sahalar zeminden kalkan toz parçacıkları akciğerlere zarar verebilir.

Özellikle büro çalışanları, kent içerisinde sıkışmış insanlar hafta sonu veya iş çıkışlarında spora yönelmekte ya da diğer bir tabirle hücum etmektedir.

Şehrin arasında trafiğin yoğun aktığı sanayi alanlarına yakın alanlarda yapılan sportif faaliyetlerde fayda yerine bir takım zararlar dahi oluşturabilmektedir.

Op. Dr.Engin Kesgin

Sportif faaliyetler esnasında soluk alıp vermemiz hızlanır. Ağız ve burnundan hızlı solumaya başlarız. Bu nedenle burnun yoluyla havayı süzme gerçekleşemez ve daha fazla kirli havaya maruz kalır.

SESSİZ KATİL KARBONMONOKSİT

Fabrikalar ve otomobillerde açığa çıkan karbonmonoksit gazı havaya salınır. Bu gaz renksiz ve kokusuzdur. Bu nedenle insanlar ve de spor yapan kişiler bunu farkına varamayabilirler. Bu gaz kandaki alyuvarlara bağlanır ve kişinin oksijen kapasitesini düşürdüğü için tehlikelidir.

Bunlar ile birlikte kömürün yanması ile açığa çıkan havayı kirleten bir diğer gaz sülfür gazlarıdır. Bu da burun, boğaz ve solunum yollarını tahriş eder. Hava yollarını spazma yol açabilir. Öksürük, nefes darlığı, gözlerde yanma gibi durumlara yol açıp kişinin hastalanmasına veya kazalara neden olabilir.

Kötü ve kirli hava, sportif başarıyı ve hareketi ciddi oranda etkiler. Bu durum hava yollarında daralmaya yol açabilir. Nefes darlığına sebep olarak kişiyi olumsuz etkiler. Bu nedenle sanayi bölgelerinin yakınlarında trafik yoğunluğunun yaşandığı bölgelerde kömür gibi organik yakıtın kullanıldığı alanlarda spor yapmak bazen sağlığa zararı dahi olabilecek durumlara yol açar. Spor saatlerini trafiğin yoğun yaşandığı, işe geliş gidiş saatlerinin dışında tutmak gerekir. Dışarıda spor yapmak yerine kapalı ortamlarda spor yapmayı tercih eden kişilerinde bir takım dikkat etmesi gereken unsurlar vardır. Spor salonlarında hava akışının uygun olması gerekmektedir. Bununla birlikte ortamın ısı, nem ve aydınlatma açısından uygun olması gerekir. Hava akışının uygun olmadığı ortamlarda damlacık yoluyla bulaşan hastalıklar da kişiyi olumsuz etkilemektedir. Astım ve allerjik hastalıklara yatkın kişiler için akciğer spazmına girebilirler.Bu yüzden spor yapmayı düşünen insanların bulunduğu ortamlarda ortamın havasını dikkate almaları gerekmektedir. Sizin havanız nasıl olursa olsun, havanız temiz olsun!

içerik bilgilendirmeye yönelik hazırlanmıştır. Sitede yer alan bilgiler, hiçbir zaman bir hekim tedavisinin ya da konsültasyonunun yerini alamaz!. Bu kaynaktan yola çıkarak, ilaç tedavisine başlanması ya da mevcut tedavinin değiştirilmesi kesinlikte tavsiye edilmez!. bilgilerin içeriği, asla kişisel teşhis ya da tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilmemelidir

Exit mobile version