Yüksek su içeriği ve düşük kalorisi ile dikkat çeken kereviz sağlığa sayısız faydası olan sebzelerden bir tanesidir. Bileşiğinde bulunan besin maddeleri sayesinde kalp sağlığını destekleme, kanser riskini azaltma ve sindirim sistemini güçlendirme gibi pek çok önemli konuda aktif rol oynayabilir. Yüksek lif içeriği ile kilosunu korumaya çalışanların da rahatlıkla tüketebileceği bir sebze olan kerevizin faydaları uzman diyetisyenler tarafından onaylanmıştır.
Kereviz nedir?
Liv Hospital Ulus Beslenme ve Diyetetik Dyt. Semih Üresin Kereviz, Umbelliferae ailesine ait kök kısmı etki iki yıllık bir bitkidir. İlk yıl bitkinin toprak altında kalan kök kısmı ve toprağın üzerinde kalan yeşil kısmı, ikinci yıl ise tohumları ve çiçekleri oluşur. Kerevizin tıbbi bitki olarak kullanımı çok eski zamanlara kadar uzanır. Günümüzde özellikle kış sofraların vazgeçilmez sebzelerinden olan kerevizin bileşiğinde çeşitli vitamin ve mineraller başta olmak üzere birbirinden önemli besin maddelerini bulunur. Yaklaşık 100 gram kerevizin besin değeri şu şekildedir:
- 31 kcal enerji,
- 90,17 gr su,
- 0,29 gr yağ,
- 2,70 gr diyet lifi,
- 5 gr karbonhidrat,
Kereviz fosfor, magnezyum, kalsiyum gibi mineraller, B1, B3, B6 vitamini gibi B kompleks vitaminleri ile C ve K vitamini bakımından da zengindir.
Kereviz Besin değerleri nelerdir?
Kerevizin besin değerleri incelendiğinde yağ miktarının oldukça düşük, su miktarının ise çok daha yüksek olduğu görülebilir. Bu özelliği sayesinde kereviz beslenmesine dikkat eden ve kilosunu korumak isteyenler tarafından rahatlıkla tüketilebilir. Kerevizin bileşiğinde B ve C vitamini gibi önemli vitaminler ve fosfor, demir, magnezyum gibi önemli mineraller yer alır. İlave olarak kereviz, kan pıhtılaşmasına ve normal kemiklerin korunmasına katkıda bulunması ile bilinen K vitamini bakımından da oldukça zengindir.
Kerevizin Faydaları nelerdir?
Yaklaşık 100 gram kerevizin içeriğinde 115,6 mikrogram K vitamini bulunur. Buna göre başlıca kereviz faydaları şu şekilde sıralanabilir:
- Hücre hasarını önlemeye yardımcı olabilir: C vitamini, beta karoten ve flavonoidler gibi antioksidan özellikleri ile bilinen besin maddelerinin yanı sıra kerevizin tek bir sapında en az 12 farklı türde antioksidan özelliği bulunan besin ögesi bulunur. Bu nedenle kereviz sapı faydaları denildiğinde ilk akla gelen serbest radikallerin (çeşitli kimyasal tepkimeler sonucunda açığa çıkan kararsız elektrotlar) neden olduğu hasardan hücreleri korumaya yardımcı olmasıdır.
- İnflamasyonu azaltmaya yardımcı olabilir: Kereviz kök olarak tüketilebileceği gibi çeşitli araştırmalar kereviz tohumunun da sağlığa önemli faydaları olduğunu göstermektedir. Kereviz tohumu faydaları arasında en dikkat çekici olanlardan bir tanesi anti inflamasyon özelliğidir. Bileşiğinde bulunan 25’ten fazla antienflamatuar madde sayesinde kereviz inflamasyonla (iltihap) mücadele etmeye yardımcı olabilir.
- Sindirim sistemini destekler: Kereviz yüksek lif içeriği ile bilinen sebzelerden bir tanesidir. Bu sayede kereviz sindirim sisteminin normal fonksiyonuna destek olabilir. Ek olarak, kerevizin bileşiğinde bulunan bazı maddelerin mide öz sıvısını düzenlemeye ve mide duvarını onarmaya yardımcı olabileceğini gösteren bazı çalışmalar da vardır.
- Cinsel gücü artırabilir: Kereviz faydaları cinsellik ile de yakından ilişkilidir. Çeşitli çalışmalara göre kereviz özleri özellikle erkeklerde cinsel performansı arttırmaya yardımcı olabilir.
- Kilo vermeye yardımcı olabilir: Kereviz su ve lif içeriği yüksek yağ içeriği düşük oldukça doyurucu bir sebzedir. Bu sayede daha uzun süre tokluk hissi vererek kilo vermeye yardımcı olabilir.
- Kan şekerini kontrol altına almaya yardımcı olabilir: Kereviz glisemik indeksi (kan şekerine olan etkisi) düşük besin maddelerinden bir tanesi olduğundan kan şekerini kontrol altına almaya yardımcı olabilir.
- Bağışıklık sistemini destekleyebilir: Kerevizin bileşiğinde bağışıklık sisteminin normal fonksiyonuna destek olması ile bilinen C vitamini gibi önemli vitamin ve mineraller bulunur.
- Menapoz semptomlarının hafifletilmesine yardımcı olabilir: Kereviz, hormon düzeylerinin dengelenmesine yardımcı olması ile bilinen fitoöstrojenler bakımından da zengin sebzelerden bir tanesidir. Bilimsel çalışmalar fitoöstrojenlerin kadınlarda menopoz semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabileceğini göstemektedir.
- Kan basıncını kontrol altına almaya yardımcı olabilir: Lifli gıdalardan olan kereviz bu özelliği sayesinde kan basıncını (tansiyon) kontrol altına almaya yardımcı olabilir.
- Kolesterolü düşürmeye yardımcı olabilir: Kereviz yemeği faydaları denildiğinde ilk akla gelenlerden bir tanesi de kolesterolü düşürmeye yardımcı olmasıdır. Kereviz düşük yağ içeriği sayesinde kandaki kötü kolesterolü düşürmeye yardımcı olabilir.
Kereviz nasıl tüketilir?
Kereviz pişmiş olarak tüketilebileceği gibi çiğ olarak da tüketilebilen sebzelerden bir tanesidir. Çiğ olarak tüketmek isteyenler için kereviz salatası ideal tariflerden bir tanesidir. Arzuya göre balık veya tavukla birlikte tüketilebilen kereviz salatası faydaları ile bilinmesine rağmen bazı insanlarda alerjik reaksiyonlar görülmesine neden olabilir. Kereviz aynı zamanda ana yemek olarak da pişirilerek tüketilebilir. Çeşitli çalışmalara göre ortalama 10 dakikalık buharda pişirme sırasında kerevizin antioksidan bileşenlerinde önemli bir kayıp görülmez. Ancak kerevizin kaynatılarak pişirilmesi besin değerinde kayba neden olabilir.
Kereviz zararları nelerdir?
Kereviz normal şartlarda güvenli kabul edilen sebzelerden bir tanesidir. Ancak bazı insanlarda kereviz alerjik reaksiyonlar görülmesine neden olabilir. Mide bulantisi, kusma, baş dönmesi, yüzde şişlik gibi semptomlar olması halinde en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması önemlidir. Bunlara ek olarak kereviz ve kereviz sapı suyu faydaları üzerine yapılan bazı çalışmalar kerevizin rahim kasılmalarına neden olabileceğini göstermektedir. Bu nedenle hamile kadınların kereviz tüketmeden önce doktorlarına danışması önerilir. Bunların yanı sıra özellikle kan sulandırıcı özelliği bulunan ilaç kullanan kişilerde kereviz ilaçlarla etkileşime girerek kanda pıhtılaşma bozukluğuna neden olabilir.
Sıkça sorulan sorular
Kereviz kış mevsiminin severek tüketilen sebzelerinden bir tanesidir. Kereviz ile ilgili sıklıkla merak edilen sorulardan bazıları aşağıda ele alınmıştır.
Kereviz sapı faydaları nelerdir?
Kereviz sapı suyu faydaları arasında kolesterolü düşürmeye, kan basıncını kontrol altına almaya ve kilo vermeye yardımcı olması ilk sıralarda sayılabilir.
Kerevizin Bebeklere faydaları nelerdir?
Kereviz özellikle gaz sorunu bulunan bebeklerde sindirim sistemini rahatlatmaya yardımcı olabilir. Ancak kereviz bebeklere faydaları ile bilinmekle birlikte alerjik reaksiyonlara neden olabilen sebzelerdendir. Bu nedenle bebeklere kereviz verileceği zaman öncelikle doktorlara danışılması ve önerilen miktarlarda verilmesi önemlidir.
Kereviz Tohumu faydaları nelerdir?
Kereviz tohumu eski zamanlardan bu yana çeşitli sağlık sorunlarının tedavisinde destekleyici olarak kullanılmaktadır. Günümüzde özellikle ödemden kurtulmak için kullanılan kereviz tohumu, aynı zamanda kas spazmlarını hafifletmeye, stresi azaltmaya ve inflamasyonu kontrol altına almaya yardımcı olabilir.
Kereviz Yaprağı faydaları nelerdir?
Kereviz yaprağı faydaları arasında karaciğer sağlığına olan olumlu katkıları ilk sıralarda yer alır. Bazı çalışmalar kereviz yaprağının karaciğer yağlanması gibi sağlık sorunlarında destekleyici olarak kullanılabileceğini gösterir.
Kereviz Çayı faydaları nelerdir?
Kereviz çayı, içeriğinde bulunan antioksidanlar sayesinde vücudu serbest radikallerden korur ve hücresel hasarı azaltabilir. Ayrıca, anti-enflamatuar özellikleri sayesinde vücuttaki iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olabilir. Sindirim sistemini destekleyerek sindirim sağlığını iyileştirebilir, şişkinlik, gaz ve sindirim rahatsızlıklarını azaltabilir. Kereviz çayının kan basıncını düşürmeye yardımcı olabileceği ve kalp sağlığını destekleyebileceği bilinmektedir. Bağışıklık sistemini güçlendiren vitamin ve mineraller içerdiği için genel olarak bağışıklık sistemi sağlığını destekleyebilir.
Kereviz Zayıflamaya yardımcı olur mu?
Kereviz yüksek lif ve düşük yağ içeriği sayesinde tokluk hissini artırmaya, bu sayede kilo vermeye yardımcı olabilir.