Kayak yaralanmalarında ilk müdahale nasıl yapılmalı?

Kış mevsiminde sıklıkla yaşanabilen kayak yaralanmalarında ilk müdahalenin önemini vurgulayan uzmanlar, yaralanan kişinin hareket ettirilmemesi gerektiğini belirtiyor. Yaralanan kişinin bilincinin, rahat nefes alıp verdiğinin kontrol edilmesi gerektiğini ifade eden uzmanlar, “Yaralının baş, boyun, omurga bölgesinde hassasiyet ve hareketlerinde kısıtlanma olup olmadığı gözlemlenmelidir” uyarısında bulunuyor. Uzmanlar, kayak kazalarını önlemede iyi bir eğitim almanın, uygun ekipman seçiminin ve kullanımının da önemli olduğunu vurguluyor.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Ortopedi Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Numan Duman, içerisinde bulunduğumuz kış mevsiminde sıklıkla karşılaşılan kayak yaralanmalarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Ciddi yaralanmalar ortaya çıkabilir

Kayak  sporunun, kış sporlarını sevenler için ciddi yaralanmalara açık bir spor dalı olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Numan Duman, “Teleferik ya da taşıyıcı platformdan düşmeler, bariyer, çit ya da ağaç gibi nesnelere çarpmalar, çığ altında kalma, başka bir kayakçı ile çarpışmalar ekipman yetersizliğine bağlı kazalar meydana gelebilmektedir.” dedi.

Kafa travması ve kırıklar meydana gelebilir

Yrd. Doç. Dr. Numan Duman, bu kazalar sonrası kafa travması, omurga kırıkları, uzun kemik kırıkları, yaygın yumuşak doku travması, diz, ayak bileği, el bileği ve parmaklarda bağ tendon yaralanmaları gibi basitten hayatı tehdit edebilecek şekilde yaralanmalar görülebildiğini söyledi.

Pist dışında kayılmamalıdır!

Kayak sporunu yapan kişinin pist dışında kaymaması gerektiğinin altını çizen Yrd. Doç. Dr. Numan Duman, “Kendisi tehlikeye düştüğünde yardımına gelecek kişiler ile temasını koparmamalıdır.” uyarısında bulundu.

Önce bilinç kontrol edilmelidir

Yaralanma sonrasında öncelikle sakin olunması gerektiğini ifade eden Yrd. Doç. Dr. Numan Duman, “Mümkünse yaralanan kişi için sağlık ekiplerine bilgi vermek ilk müdahale olmalıdır.

Kişi kendisini ve yaralıları emniyetli bir bölgede değerlendirmelidir. Yaralanan kişinin bilincini kontrol etmeli, yaralı rahat nefes alıp veriyor mu, nabız ritmi doğal mı gibi değerlendirme yapılmalıdır. Bundan sonra baş, boyun, omurga bölgesinde hassasiyet var mı, hareketlerinde kısıtlanma var mı gözlemlenmelidir.”diye konuştu.

Yaralı hareket ettirilmemeli

Boyunda hassasiyet varsa yaralının hareket ettirmeden önce boyunluk tedarik edilmesi gerektiğini kaydeden Yrd. Doç. Dr. Numan Duman, “Hastanın taşınmasının boyunluk ve travma tahtası üzerinde yapılması gerekmektedir. Hayatı tehdit etmeyen yaralanmalarda ağrılı uzvu korumak amaçlı geçici atel, breys kullanılarak olası ikincil yaralanmaların önüne geçilmelidir. Yaralı kişi hipotermi ve susuzluktan korunmalı, gerekli ısıtıcı ve su takviyesi yapılmalıdır.” diye konuştu.

İyi eğitim almak önemli

Kayak yaparken ya da kızakla kayarken nelere dikkat edilmesi gerektiği konusunda uyarılarda da bulunan Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Ortopedi Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Numan Duman, “İyi bir kayak eğitimi almak en önemli önlemdir. Kayak ekipmanlarının uygun gerginlikte bağlanması birinci dikkat gerektiren kuraldır. Ayakkabı uygunluğu, stoper, kayak ve kenar çeliğinin ayarlanması, pistin dikliği, sürat, yorgunluk, görüş mesafesi, hatalı yavaşlama ve duruş tekniğinin farkında olmak, etrafınızdaki sporcuların farkında olmak, kayak yapılan bölgenin zeminine hakim olmak, kask, sırt koruyucuları, kayak elbisesi, gözlük, eldiven gibi ekipmanlara sahip olmak kaza sırasında ciddi yaralanmaları önleyecektir.” diye konuştu. 

Exit mobile version