Kaslı vücuda sporsuz kavuşmak mümkün!
Sağlıklı yaşam kültürünün etkisi ve insanların vücut imajlarına gösterdikleri özen, sadece kadınlarda değil erkeklerde de vücut şekillendirme ameliyatlarının giderek artması ile sonuçlanmaktadır. Her ne kadar kadınlarda olduğu gibi önem arz etmediği düşünülse de şekilli ve çıkıntılı göğüs kasları erkeklerde sağlık, güç ve çekicilik ifade ettiğinden bu bölgenin estetik görünümü ve dolayısıyla operasyonları giderek daha fazla dikkat çekici hale gelmektedir.
Geliştirilmesi en zor kaslardan birinin pektoral kas ya da göğüs kası olduğu özellikle vücut geliştirme sporu ile ilgilenen kişiler tarafından bilinen bir gerçektir. Kasın maksimum ulaşacağı hacim genetik olarak belirlenmiştir ve ciddi spora rağmen kişinin istediği forma ulaşması mümkün olmayabilir.
Bu aşamadan sonra kasın hacmini artırmak için kişi anabolik steroid ve testosteron gibi hormonal tedavilere başvurabilir ancak ciddi sağlık problemlerine yol açmaları sebebi ile çoğu kişi tedavileri istememektedir.
Sonuç olarak pektoral implant uygulaması spor yapsın ya da yapmasın göğüs kası hacmi ve görüntüsünden memnun olmayan erkeklerde göğüs estetiği amacı ile uygulanabilecek bir operasyondur.
Özellikle genç erkekleri en çok rahatsız eden durumlardan biri de erkek tipi meme büyümesidir (jinekomasti). Tedavisi basit olan bu sorunun giderilmesi sırasında pektoral implant uygulaması ile daha erkeksi bir göğüs görünümü almak mümkündür.
Pektoral implant uygulaması arzu eden erkekler genellikle spor yapan, fit, vücut imajını önemseyen bireyler olduğundan sıklıkla karın bölgesinde de daha kaslı bir görünüm arzu etmektedirler.
Özel bir liposuction tekniği ile (hi-def lipo) karında baklava görünümü almak mümkün olduğundan pektoral implant ile birlikte karın bölgesine hi-def lipo uygulamasının eklenmesi sık istenen bir durumdur.
Pektoral implant uygulaması kimlere yapılabilir?
Pektoral implant uygulaması olarak da isimlendirilen erkek göğüs kası estetiği operasyonu, göğüs bölgesinde daha erkeksi hatlara sahip olmak isteyen erkek hastalarda uygulanan bir yöntemdir. Bu işlem için plastik cerrahlara başvuran hastalar, genellikle dört ayrı gruptan birine dâhildirler:
• Pektoral İmplant Uygulaması en sık olarak, yoğun egzersiz yapmalarına rağmen göğüs kaslarında yeterli gelişmeyi elde edemeyen (Bazı vücut tiplerinde kasın gerginlik ve şeklinin elde edilmesi başkalarında olduğu kadar kolay olmamaktadır.) ya da basitçe egzersiz yapmak istemeyip aynı görüntüyü almak isteyen erkek hastalarda uygulanmaktadır.
Bazı erkeklerde genetik olarak göğsün üst kısmına nazaran alt kısmında dolgunluk olma eğilimi vardır (Bu kişiler, sıkı egzersize rağmen kas kitlesinde artış olsa da şeklinde değişiklik elde edemeyebilirler) ve bu durum, göğüs bölgesinde orantısız bir görünüme neden olabilir. Pektoral implant uygulaması ile bu orantısızlık giderilip daha çekici bir görünüm elde edilebilir.
• Bir diğer hasta grubu ise doğuştan pektoral kasın (göğüs kası) kısmi ya da tam olarak gelişmemesi sebebiyle ortaya çıkan ve “Poland Sendromu” olarak isimlendirilen deformiteye sahip hastalardır. Bu hastalara yapılan pektoral implant uygulaması, vücut imajlarının düzelmesine bağlı olarak psikolojilerine de olumlu etkide bulunmaktadır.
• Özellikle boyun bölgesinden köken alan ve hem göğüs bölgesinin hem de kol ve el bölgesinin kas hareketlerini sağlayan sinirlerin travma ya da doğumsal olarak hasara uğraması sonrasında göğüs kasının küçüldüğü (atrofiye gittiği) durumlarda pektoral implant uygulaması ile kasın hacminin artması sağlanabilmektedir.
• Aşırı egzersiz nedeniyle göğüs kasının hasar görmesi sonucu ortaya çıkan şekil bozukluğu yine pektoral implant uygulamaları ile tedavi edilebilmektedir.
Operasyon ve sonrası süreç
Pektoral implant uygulaması, sanılanın aksine kadınlarda uygulanan meme büyütme operasyonu ile büyük farklılıklar gösterir. Kadınlarda meme büyütme amacı ile uygulanan meme implantları yumuşak ve meme dokusu kıvamında iken erkeklerde uygulanan pektoral implantlar sert kıvamda ve sadece göğüs kasının hacmini artıracak şekilde tasarlanmışlardır.
Pektoral implant uygulaması, vücut şekillendirme ve meme implantı uygulamalarında yetkin bir plastik cerrah tarafından mutlaka hastane ortamında ve ameliyathane şartlarında uygulanması gereken son derece teknik bir ameliyattır.
Pektoral implant uygulaması genellikle genel anestezi altında yapılır. Koltuk altından yapılan bir kesi yardımı ile pektoral implant göğüs kası arkasına yerleştirilir ve göğüs üzerine bandaj uygulanır. Genellikle 1-1,5 saat kadar süren bu işlem sonrası hasta, aynı gün eve gidebildiği gibi bir gece hastane ortamında da kalabilir.
Pektoral İmplantlar sert silikondan üretilmiş olup kas arkasına konulduğundan (kadınlarda olduğu gibi) “kapsül kontraktürü” denilen ve implantın etrafını saran dokunun sertleşmesi hemen hiç yoktur ve ileride sorun çıkarma ihtimali oldukça düşüktür.
Operasyondan bir hafta sonra operasyon geçirmiş kişiler hafif egzersize başlayabilirler ve üçüncü haftadan itibaren üst gövde çalışmaları rahatlıkla yapılabilir. Operasyondan sonraki altıncı haftadan itibaren ise ağır vücut geliştirme programlarına dahi yeniden başlamak mümkündür.
Pektoral implant, hangi amaçla uygulanırsa uygulansın, beklentisi mantıklı ve iyileşme dönemine hazır erkek hastalarda, göğüs bölgesinin daha erkeksi ve çekici hale gelmesi için uygun bir yöntem olarak kabul edilmektedir.