Kaş estetiği!
Kaşlar, yüzün en önemli öğelerinden biridir. Yüz ifadesi, yüz güzelliği ve bakışların etkisinde büyük rol oynarlar. İfademizi tamamlayan en önemli unsur kaşlarımızdır.
Kaş, yüz ifadesi için çok mu önemli bir etkendir?
Yüzün en önemli öğelerinden biri olan kaşlar, yüz ifadesi, yüz güzelliği ve bakışların etkisinde büyük rol oynarlar. Kaşlar tek başına ele alınmamalıdır, saç çizgisi, alın, göz kapakları ve gözler harmonik olarak bir bütünlük sağlar. Şeklen, birbirlerine olan mesafe ve büyüklük bakımından uyumlu olmaları çekiciliği artırmada önemli rol oynar.
Kaşın modası olur mu?
Kaşların formu dönemsel olarak değişiklik göstermektedir, daha doğru tabir ile modadan veya trendlerden etkilenmektedir. Meşhur Mona Lisa’ya bakacak olursak kaşlarının olmadığını görürüz. Çünkü bu devirde kaşsız bir yüz güzel olarak algılanıyordu. Hatta Rönesans döneminde çok açık alın çekici bulunduğu için kadınlar saç çizgisini traş edip alınlarını yükseltiyorlardı. Günümüzde de modanın etkisi kaşların üzerindeki hakimiyetini en az eskisi kadar sürdürmekte. Hatta artık yıllık değişiklikler dahi gözlenmektedir.
Kaşın şekliyle, trendlere göre bu kadar oynamak doğru mu?
Evet bazı trendlerden etkilenebilir, değişiklikler yapabilirsiniz. Ancak estetik olarak belli normlar kişilerin yapısına, yüzün şekline göre korunmalı. Ayrıca kaşların hareketlerinin sosyal hayatımızdaki önemini de unutmamalıyız. Zira, üzüntü, sevinç, kızgınlık, şaşkınlık, şüphe gibi birçok duygu durumumuzu sadece kaşların hareketleriyle yansıtabiliriz. Dolayısıyla kaşlarla çok sık oynamak çok da doğru değil.
Hangi yüz tipine hangi kaş formu gider?
Her yüze uygun olan klasik formül, kaşın ilk üçte ikilik iç kısmının yukarıya meyilli olması, üçte birlik dış kısmının hafif aşağıya doğru olması ve iç kısımdaki baslangıç noktasının, dış kısımdaki bitiş noktasından daha aşağıda olmasıdır. Yuvarlak yüze sahip olan kişilerin keskin açılı kaşlara sahip olmaları, oval yüze sahip olanlarin hafif açılı kaşlara sahip olmaları, uzun yüzlü kişilerin düz kaşlara sahip olmaları, kare veya köşeli yüzlü kişilerin de yay şeklinde kaşlara sahip olmaları idealdir. Kaşın uzunluğu da burada önemlidir. Kaşın ideal baslangıç noktası, ağzın kenarından burun kenarına değecek şekilde çizilen bir düz çizginin devamının kaşın iç kısmında geleceği yer olup, burun kanadından gözün dış kenarına doğru uzanan düz bir hattın devamı, kaşın bittiği noktaya denk düşmelidir. Ayrıca kaş göze ne kadar yakınsa gözün daha büyük görüneceği de unutulmamalıdır.
Cerrahi veya olmayan, kaş estetik uygulamaları hangileridir?
Yaşlanma ile birlikte kişilerde kaşlarda gevşeme, sarkma, alında kırışıklıkların oluşması sıklıkla gözlenir. Üst göz kapagındakı yığılmanın önemli sebeplerinden biri kaşların düşmesinden de olabilir. Kaş kaldırma için tercih edilecek yöntemi, kaşın durumu, kaşın konumu, deformasyonun derecesi ve hastanın yaşı belirler. Üst gözkapağındaki fazla deri miktarı ve saçlarınızın alnın neresinden başladığını da göz önünde tutarak hasta için en uygun tekniğe karar verilir. En kolay kaş kaldırma estetiği yolu, geçici bir işlem olan (4-6 ay etki) botox enjeksiyonudur. Askılama yöntemiyle kaş kaldırma, saç içinden girilerek şakak germe yöntemiyle kaş kaldırma, endoskopik yöntemle alın ve kaş germe, direkt kaş üzerinden girilerek kaş kaldırma ameliyatları genellikle lokal anestezi tercih edilerek yapılan operatif kaş kaldırma teknikleridir. Duruma göre bazen sadece kaş estetiği yeterli olmakla birlikte, gerektiğinde göz kapağı estetiği, şakak germe, alın germe, orta yüz germe veya yüz germe kaş kaldırmayla birlikte kombine olarak yapılabilir.