Kararsızlık

Hayatımızda sayısını hatırlayamadığımız pek çok konuda kararsızlık yaşamışızdır ve kimilerimiz halen yaşamaya devam ediyordur. Şöyle bir düşünelim; satın alacağımız herhangi bir şeyde, yiyeceğimiz yemekte, giyeceğimiz kıyafette, iş seçimlerimizi yaparken, hangi okulu tercih etsem diye düşünürken, onunla gidip konuşmalı mıyım konuşmamalı mıyım diye düşünürken, ona karşı şöyle mi davranmalıyım yoksa böyle mi davranmalıyım gibi buraya hepsini yazamayacağımız birçok konuda bu kararsızlıkları yaşıyoruz.

Peki neden bu kararsızlıkları yaşıyoruz ?

1.Hata yapma korkusu; hata yapmaktan o kadar çok korkuyoruz ya da hata yapmamaya o kadar çok özen gösteriyoruz ki, herkes gibi bizimde hata yapma lüksümüzün olduğunu unutuyoruz. Verdiğimiz karar sonucunda hata bile yapmış olsak bunun son bir olmadığını ya da telafi edilebilecek bir durum olabileceğini çoğu zaman göz ardı ediyoruz.

2.Mükemmelliyetçilik; Mükemmelliyetçi bir karaktere sahip olan kişiler kararsızlıkları yaşarken bir şeyleri yanlış, eksik, istenildiği gibi yapamama gibi durumlarla karşılaşmamak için karar vermede çok zorlanırlar. Ne karar verirse versinler işin sonucunun istedikleri gibi sonuçlanmayacağı endişesine kapılırlar.

Uzm. Kl. Psk. Tuğçe Ertekin

3.Bağımlı bir kişilik yapısına sahip olmak; Kendi başına karar vermekte zorlananlar veya belli bir zamana kadar kendisi için olan kararları hep başkaları almış olanlar yine bu kararsızlıkları yaşarlar.

Bu sebeplere başka sebeplerde ekleyebiliriz. Ama en belirgin olarak karşımıza genellikle bu sebepler çıkar. Peki böyle kararsızlıklar yaşıyorsak neler yapabiliriz ?

1.Mantığınızı devreye sokun. Kimi zaman bazı durumlarda duygularımız daha ağır basıyor. Böyle durumlarda mantığımızla duygularımız arasında gidip geliyoruz. Eğer bu zamana kadar duygularınızla hareket edip yanlış kararlar aldığınızı düşünüyorsanız bu dakikadan sonra biraz daha mantığınızla hareket etmeye çalışın. Alışık olmadığınız bir durumsa başlarda zorlanabilirsiniz, ama ilerleyen süreçte verdiğiniz kararların sonuçları eğer sizi memnun etmeye başlarsa bu duruma daha kolay adapte olmuş olacaksınız.

2.Artı – Eksi Yöntemini kullanın. Kararsız kaldığınız durum karşısında ‘’böyle yaparsam sonucun artıları ve eksileri neler olur’’ diye bir liste hazırlayın. Bu liste size karar verme noktasında işinizi kolaylaştıracaktır.

3.Kendinize bir süre belirleyin. Belirsiz bir zaman dilimi karar vermeye çalışırken işinizi zorlaştırabilir. Kendinize bir süre belirlemek daha hızlı karar vermenizi sağlayabilir. Özellikle basit ve daha kısa sürede karar verilmesi gereken konularda bu durum işinizi kolaylaştırır.

        Ve son olarak unutmayın ki verdiğiniz kararlar sizin kararlarınız yanlış da olsa doğru da olsa hatalarınızla ve başarınızla kararlar sizin kararlarınız. Verdiğiniz karar sonucunda başarı kazandığınız mutlu olmayı, başarısızlıkla sonuçlandığından da kendinizi suçlamaktan vazgeçin, sadece yanlışlarınızı fark edip bir sonrakinde yapmamaya çalışın.

Exit mobile version