Karantina Sürecinde Evde Çocuklarla Neler Yapalım?
Pandemi sebebiyle bir süredir çoğumuz evlerdeyiz ve bu süre daha uzayabilir. Dolayısıyla bu süreçte çocuklarla neler yapalım, neler oynayalım gibi sorular çoğu ebeveynin kafasında dönüp duruyor. Oyun önerilerine geçmeden önce, en önemli olanın gün içinde ne kadar fazla oyun oynadığımız değil, hatta ne oynadığımız bile değil; gerçekten ruhen ve bedenen orada bulunarak oyun oynadığımız veya vakit geçirmemiz olduğunu hatırlatmak istiyorum. Eğer oyun oynarken aklımızda sürekli temizlik, yemek yapmak veya kaygılarımız varsa ve sadece vakit geçirmek için oynuyorsak çocukların bunu çok kolay bir şekilde anladığını bilmek gerekiyor. Gerçekten zihnimizi çocuğumuza vererek oynadığımız yalnızca 30 dakika bile, zihnimiz orada değilken oynadığımız 3 saatten çok daha değerli.
Peki neler oynayabiliriz?
Daha çok göz göze baktığınız, birbirinize dokunduğunuz oyunlar tercih etmenizi öneriyorum. Bunlar neler olabilir?
- Birbirinize krem sürmek: Çocuğunuzun gözlerine sık sık bakarak, ellerine krem sürebilirsiniz. Kremi sürerken çocuğun benlerine, varsa lekelerine, yaralara özen gösterin. ‘Bu ben sana özel, sadece sende var, ne kadar küçükmüş…’ veya ‘Yaralarına bakalım, acıyor mu, krem sürmek iyi geldi mi?’ gibi. Eğer isterse çocuğunuz da size sürebilir.
- Kaydırmaca: Krem sürdükten sonra elleriniz kaygan olacaktır, eğer gerekliyse krem ekleyebilirsiniz. Karşılıklı oturup el ele tutuşup önce kimin kayacağını tahmin edebilirsiniz. Göz göze bakmayı ihmal etmeyin.
- Jenga oynayabilirsiniz. Jenga tahtalarına birbirinizle ilgili sorular yazabilirsiniz. (En sevdiğin oyun ne, en çok nereye gitmek istersin, en büyük hayalin ne… gibi). Herkes jenga oynarken çektiği tahtalardaki soruları cevaplayabilir.
- Tahmin et: Karşılıklı oturduktan sonra aklınızdan bir hayvan veya bir eşya tutabilirsiniz. Çocuğunuz sorular sorarak aklınızdakini tahmin etmeye çalışabilir. (Kaç ayağı var, kuyruğu var mı, ne işe yarıyor gibi…)
- Pipet Topu: Pamuklardan küçük toplar yaptıktan sonra karşılıklı oturarak veya yatarak pipetlerle topları birbirinize üfleyin. Bir kale oluşturup gol atmaya çalışabilirsiniz veya belirli bir süre belirleyip o sürenin sonunda kimin önünde daha çok top kaldığını sayabilirsiniz.
- Hikaye tamamlama: Bir masal anlatıp veya kitap okuyup belli bir yerinden sonra devamını birlikte yazabilirsiniz. Eğer isterseniz resimlerini de çizerek bir kitap bile oluşturabilirsiniz.
- Fotoğraflardan hikaye oluşturma: Eski fotoğraflarınızdan birkaç tane seçerek o gün yaşadığınız olaylarla ilgili hikaye oluşturabilirsiniz, bu hikaye gerçekten yaşadığınız olaylarla ilgili de olabilir, tamamen hayal gücüne de dayanabilir.
- Tabu: Evinizde tabu varsa oynayabilirsiniz, eğer yoksa çocuğun yaşına göre kendiniz daha basit bir tabu oluşturabilirsiniz.
- Kelime kavanozu: Küçük kağıtlara istediğiniz kadar kelime yazıp karıştırın. Tek tek kağıt çekip çıkan kelimeleri sözsüz bir şekilde anlatabilirsiniz veya 3-4 kelime seçip onlarla bir öykü oluşturmayı deneyebilirsiniz.
- Birlikte spor veya yoga yapmak: Egzersiz hem kaygıyı azaltır, hem de birlikte keyifli vakit geçirmenizi sağlar. Kendinize uygun egzersizleri internet üzerinden rahatlıkla bulabilirsiniz.