Karaciğer yağlanmasının sebepleri ve tehlikesi !

Uzman Diyetisyen Aslıhan Küçük Budak konu hakkında bilgiler verdi.

Nonalkolik karaciğer yağlanması, viral enfeksiyon, fazla miktarda alkol alımı ve herhangi bir karaciğer hastalığı olmadan karaciğerde %5’in üzerinde yağ birikimi olarak tanımlanır. Bu hastalığın görülme sıklığı son yıllarda oldukça artmıştır.

İlk vuruşu insülin direnci yapıyor.

İnsülin direnci ile birlikte karaciğer ve kas dokusuna glikoz girişi azalıyor, glukojenoliz (glikojen yıkımı sonucu glikoz üretimi) ve glikoneogenez (karbonhidrat dışı maddelerden glikoz üretimi) artıyor ve oluşan karbonhidrat fazlası serbest yağ asitlerine çevriliyor. Aynı zamanda insülin direnci ile lipoliz üzerindeki baskılayıcı etkinin kalkması sonucu artan lipoliz ile serbest yağ asitleri açığa çıkıyor. İnsülin direncinin neden olduğu bu sorunlardan dolayı karaciğere sunulan yağ asitleri miktarının artmasıyla da karaciğer yağlanması görülüyor. Obezite, sağlıksız beslenme ve hareketsiz yaşam öncelikle insülin direnci sonra da karaciğer yağlanması riskini artırıyor.

Kötü beslenme alışkanlıkları ve hareketsiz yaşam karaciğer yağlanmasına adım adım yaklaştırıyor.

Genetik etmenler, glikojen depo hastalıkları, galaktozemi gibi çeşitli hastalıklar, glikokortikoidler, aspirin, tetrasiklin gibi bazı ilaçlar karaciğer yağlanmasına neden olabilse de en önemli etmen kötü beslenme alışkanlıkları ve hareketsiz yaşamdır. Aşırı karbonhidrat ve yağ tüketimi, özellikle paketli gıdalarda sıkça kullanılan yüksek fruktozlu mısır şurubunun fazla tüketimi karaciğerde yağ birikimini artırır. Karaciğer yağlanmasının önlenmesinde ve tedavisinde atılacak ilk adım sağlıklı beslenme ve düzenli fiziksel aktiviteyi içeren bir yaşam tarzı değişikliği yapmaktır.

Hızlı kilo vermenizin bedeli karaciğer yağlanması olabilir!

Hızlı kilo verme ve uzun süre açlık birçok sağlık sorununa neden olduğu gibi karaciğer yağlanması riskini de artırıyor. Bu nedenle yeterli ve dengeli beslenerek yavaş kilo kaybı sağlamak en sağlıklı yöntem.

Karaciğer yağlanması ölüme kadar gidebilir!

Karaciğer yağlanmasına karşı önlem alınmazsa, yağlanmaya bağlı olarak ortaya çıkan inflamasyon steatohepatite neden olur. Bir sonraki evrede karaciğer dokuları sertleşerek bağ dokusuna dönüşmeye başlar ve son evre olarak da siroz veya karaciğer kanseri görülebilir.

Exit mobile version