Hareketsiz yaşam tarzı ve kötü beslenme alışkanlıkları, obezite başta olmak üzere pek çok sağlık sorununa neden olabilir. Sağlığımızı koruyabilmek için bu sorunların kaynağını tespit edebilmeli ve vakit kaybetmeden gerekli sağlık önlemlerini almalıyız.
Karaciğer yağlanması da günümüzün en önemli sağlık sorunlarından biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Avrasya Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayşegül Navdar, karaciğer yağlanmasıyla ilgili farkındalığımızı artıracak önemli bilgileri aktarıyor.
Karaciğer Yağlanması Nedir?
Karaciğer, metabolizmamızda gerçekleşen yapım ve yıkım olaylarının merkezidir. Dolayısıyla vücudumuza aldığımız tüm gıdalar ve maddeler, hareketi ve enerjiyi sağlamak adına vücutta kullanım şekline göre buradan kana verilir veya vücuttan atılır.
Yağ üretimini tetikleyecek gıdaların aşırı tüketilmesi ya da vücuda çok miktarda kimyasal alınması sonucunda, yağ üretimi ciddi oranda artar. Özellikle vücuttaki yağ artışının karaciğer hücrelerinin çevresinde oluşmasıyla karaciğer dokusu yağ dokusuyla tamamen çevrelenir.
Tüm bunların sonucunda, karaciğerin çeşitli fonksiyonlarında aksaklığı neden olan karaciğer yağlanması meydana gelir.
Karaciğer Yağlanmasının Belirtileri Nelerdir?
Karaciğer yağlanması teşhisi genellikle rutin kan tetkikleri ya da kontroller esnasında tesadüfen konur. Karaciğer yağlanmasının belirtileri arasında şunları sayabiliriz:
- İştah azalması
- Halsizlik ve yorgunluk
- Vücutta morluklar
- Uzun süren burun ya da adet kanamaları
- Ciltte kaşıntı, döküntü ya da yaygın sivilce
- Gözlerde ya da ciltte sarılık
- Erkeklerde meme dokusunda büyüme
- Karın ağrısı
- Ayaklarda ya da karında şişlik
Karaciğer Yağlanması Neden Olur?
Karaciğer yağlanması temelde alkolik ve alkol dışı nedenlere bağlı (non-alkolik) yağlanma olarak ikiye ayrılır. Alkolik karaciğer yağlanması görülen bireyde zamanla alkol alımı sonrası karaciğerde hasar oluşur ve böylece yağ üretimi tetiklenir. Alkol tüketiminin bırakılmasıyla tedavi mümkündür.
Alkol dışı nedenlere bağlı karaciğer yağlanmasındaysa temelde:
- Obezite,
- Yüksek kan şekeri ve diyabet,
- Yüksek kan kolesterolü,
- Viral karaciğer enfeksiyonları,
- Hamilelikle ilişkili yağlı karaciğer,
- Alkolik olmayan yağlı karaciğer hastalığı (NASH),
- Bazı romatolojik hastalıklar,
- Hızlı kilo verme,
- Bazı kimyasallarla zehirlenmeler gibi farklı hastalık ve durumlar yatıyor olabilir.