Kanserin cerrahi yöntemlerle tedavisi konusunda bilinmesi gerekenler
Bir organ veya dokudaki hücrelerin düzensiz olarak bölünüp çoğalmasıyla ortaya çıkan kanser, tedavi edilmediği takdirde ciddi sağlık sorunlarına hatta ölümlere yol açmaktadır. Kanser tedavisinde başarılı sonuca ulaşmak için en önemli nokta, hastalığın tanısının erken evrede konulmasıdır. Bunun sonrasında uygulanacak doğru tedavi sayesinde hastalıktan tamamen kurtulmak mümkündür.
SPOT: Kanser cerrahisinde uygun merkez ve doğru hekim seçimi, ameliyatın başarısı ve kanserin tekrar etmemesi açısından büyük önem taşır.
ERKEKLERDE DAHA SIK GÖRÜLÜYOR
Ülkemizde her yıl binlerce kişinin yakalandığı kanser hastalığının 100’den fazla çeşidi vardır.Kanser hastalarının çoğunluğunu oluşturan erkeklerde en sık görülen kanser türleri sırasıyla; akciğer, prostat, mesane, kalın bağırsak ve mide kanserleridir. Kadınlarda ise bu sıralama; meme, tiroid, kalın bağırsak, rahim ve akciğer kanserleri olarak karşımıza çıkmaktadır.
CERRAHİ İŞLEM KANSERDE TEMEL TEDAVİ YÖNTEMİ
Kanser tedavisinde kemoterapi (ilaç tedavisi), radyoterapi (ışın tedavisi) ve daha spesifik yöntemler ana tedavi yöntemi olarak kullanılabilmektedir. Bununla birlikte, kan kanseri gibi bazı kanser türlerinin dışındaki tüm kanser türlerinde ana tedavi yöntemi ameliyattır. Özellikle kalın bağırsak, mide, meme ve tiroid kanserlerinin tedavisi genel cerrahların ve cerrahi onkologlarınilgi alanına girmektedir. Sık karşılaşılan bu kanserlerin tedavisinde cerrahi işlem temel tedavi yöntemidir.
TÜMÖRLÜ DOKUNUN TAMAMI TEK SEFERDE ÇIKARILMALI
Kanser cerrahisinde kanserli dokuya ulaşılarak bu doku tamamen çıkarılmaktadır. Hastalığın tedavisinde kullanılan en eski yöntem olan kanser cerrahisi; deneyim, dikkat ve özen gerektiren bir işlemdir. Yöntemin uygulanmasında altın standart, ameliyatın mikroskobik düzeyde dahi kanser hücresi bırakılmadan yapılmasıdır. Operasyon sonrasında tümörün tekrarlamaması için, tümöre mümkün olduğunca dokunulmamalıve etrafına mutlaka sağlıklı doku kazandırılmalıdır. Ayrıca tümörlü dokunun lenf bezleri ve etkilediği tüm yandaş organlar ile birlikte eksiksiz olarak çıkarılması gerekmektedir. Ameliyatı yapacak cerrahın bu konuda yeterli eğitim, tecrübe ve yeteneğe sahip olması, hastalığın tekrarlaması ya da yayılması gibi sorunların ortaya çıkmasına engel olacaktır.
KANSER AMELİYATLARI ARTIK KÜÇÜK KESİ İLE YAPILIYOR
Kanser cerrahisi sadece tedavi etme amacıyla değil, tanı koyma, hastalığı evreleme, kansere bağlı oluşan bir yan etkiyi düzeltme gibi değişik amaçlarla da uygulanabilmektedir. Günümüzde modern tıptaki gelişmeler sayesinde kanser cerrahisinin uygulanmasındaeskisi gibi büyük kesilere ihtiyaç duyulmamaktadır. İşlem, laparoskopik ve robotik cerrahilerdeki ilerlemelerle birlikte kapalı yöntemlerle yapılabilir hale gelmiştir. Laparoskopik kanser cerrahisi ile tedavi edilen hastalar, kısa zamanda sağlıklarına kavuşarak, gündelik hayatlarına dönebilmektedirler.
EKİP ÇALIŞMASI ÇOK ÖNEMLİ
Kanser cerrahisinde en önemli noktalarda biri de ekip çalışmasıdır. Cerrahi işlemi uygulayacak ekibin; tıbbi onkoloji, patoloji, nükleer tıp, radyasyon onkolojisi, gastroenteroloji, radyoloji, anestezi, beslenme gibi bölümlerle işbirliği içinde çalışabilmesi, hem hasta hem de ameliyat ekibine büyük faydalar sağlamaktadır. Dolayısıyla özellikle kanser cerrahisi uygulanacak merkezlerde ilgili bölüm hekimlerin tedavinin içinde aktif rol almaları gerekmektedir.