Kanser tedavisi sırasında önemsememiz gereken basamaklar arasında beslenme ön sıralarda yer alır.Araştırmalara göre kanser tedavisi gören hastaların beslenme alışkanlıkları düzenli olduğunda tedavi sırasındaki etkilere daha dayanıklı oldukları görülmüş.
Tedavi alacak hastaların tedaviye başlamadan önce kilo alamıyorsa bile mevcut kilosunu koruması bizim için oldukça önemlidir buyüzden düzenli ve alacağı tedaviye göre beslenme düzeni belirlenmesi uygun olacaktır.
Kısaca beslenmede dikkat edilmesi gerekenlerden bahsedersem;
Günde en az 3-4 porsiyon meyve ve sebze tüketmeye çalışın,
İşlenmiş gıdalardan uzak durun,
Özellikle yüksek yağlı ve yüksek şeker içeren gıdaları sınırlayın,
Protein alımınızı arttırmaya çalışın ancak proteini hayvansal gıdalardan alırken dikkatli davranın çünkü aynı zamanda doymuş yağ alımınızı da arttırmamalısınız, balık gibi, etin yağsız kısımları gibi proteinli gıdaları tercih edin,
Sucuk,sosiz,salam tüketmeyin,
Tedavi döneminde kusma ve diyare şikayetleri olabileceğinden dolayı su kaybı yaşanacaktır bu yüzden bol bol su içmeye çalışın,
Tam tahıl ürünlere öncelik verin.
Kemoterapiye bağlı olarak iştahsızlık, tat ve kokuya hassasiyet, ağız içi yaraları, bulantı, kusma, kabızlık, diyare, halsizlik, yutma güçlüğü görülebilir.Bu gibi durumlarda bireyler besinleri küçük parçalar halinde ve aralıklı olarak tüketmeye çalışmalıdır.
Bu hastalarda yutma güçlüğü, mukozit gözlenebilir bu durumda sulu yumuşak-sıvı, püre halinde gıdaların tolerasyonu daha kolay olacağından öncelik içeriği yüksek bu gıdalara ve takviyelere verilmelidir.
Bulantı sırasında kokusu daha az olan sandviç, tost, kraker gibi katı gıdalar, yoğurt, çorba gibi kıvamlı besinleri deneyin.