Kalp krizi sırasında yapılması gerekenler

Kalp damar hastalıkları dünyada ve ülkemizde en sık tespit edilen ölüm nedenleri arasında yer almaktadır. Kalbin kendisini besleyen damarlardaki ani bir tıkanıklık sonucu kalp krizleri meydana gelmektedir. Kalp krizi sırasında hızlı hareket etmek ve vakit kaybetmemek çok önemlidir. Bu nedenle, kalp krizinin erken dönemde tespit edilebilmesi açısından kalp krizi sırasında oluşabilecek belirtiler iyi bilinmelidir. 

Yeni Yüzyıl Üniversitesi Gaziosmanpaşa Hastanesi Kardiyoloji bölümünden Doç. Dr. Yaşar Turan ‘Kalp krizi geçirdiğinizden şüphelendiğinizde; hızlı hareket etmek ve acil tıbbi yardım çağırmak hayatta kalma şansını büyük ölçüde arttırıyor’ diye belirterek o sırada yapılması gerekenler hakkında bilgi verdi.

Kalp krizi belirtileri:

Klasik Olmayan Farklı  Belirtiler:

Yaşlılarda, menopoz sonrası kadınlarda ve diyabetik hastalarda yukardaki gibi tipik bir göğüs ağrısı olmadan da kalp krizi gelişebilir. Bu hastalarda aşağıdaki belirtiler görülebilir.

Genellikle, kalp krizi önce hafif bir rahatsızlık ve ağrı ile yavaş başlar ve giderek belirginleşir. Kalp krizi geçirdiğinizden şüphelendiğinizde hızlı hareket etmek, hayatta kalma şansınızı büyük ölçüde artırabilir. İster yalnız başına, ister başkalarının yanında olsun, kalp krizi geçirdiğinizi hissettiğiniz anda yapılacak ilk şey acil tıbbi yardım çağırmaktır (Türkiye’de 112). Özellikle yalnız başına iken kalp krizi geçiren hastalarda tedavi öncesi vakit kaybı ne yazık ki sık karşılaşılan bir durumdur. 

Kalp krizi sırasında yapılması gerekenler:

Acil yardım gelene kadar ne yapılabilir?

Doğru olarak bilinen yanlışlar 

Su ve biber: Kalp krizi sırasında su içilmesi ve acı biber yenmesinin kalp krizine bir faydası yoktur. Aksine, kalp krizinde sık görülen bulantı ve kusma sonucunda soluk borusuna kaçabileceği için hasta yeme ve içmeyi kesmelidir.

Exit mobile version