Kadın Hastalıkları

Kadınlarda göğüste ağrı ve şişlik neyin göstergesidir?

Birçok kadın hayatının herhangi bir evresinde göğüs ağrısı ya da şişmesi gibi problemlerle karşı karşıya kalır. Genellikle bu durum meme kanseri ile ilişkilendirilse de göğüs ağrısı ve şişliklerinin birçok farklı nedeni olabilir. Kadınlarda görülen göğüs ağrısı ve şişliğin en yaygın nedenleri aşağıdakiler gibidir.

Hormonal Nedenler

Özellikle 30’lu yaş grubundaki kadınlarda görülen adet öncesi sendromun en yaygın belirtilerinden biri göğüs ağrıları ve göğüslerde hissedilen şişliktir. Adet döneminden 3-7 gün önce başlayan memede şişme, hassasiyet, ağrı ve gerginlik şikayetleri genellikle her iki göğüste de görülür ve daha çok memelerin üst dış bölümünde hissedilir. Nedeni tam olarak bilinmese de menopoz döneminde ağrıların geçmesi, şikayetlerin hormonal olduğuna dair en iyi kanıttır. Buna ek olarak hormon değiştirme tedavisi ve doğum kontrol hapı kullanımı da göğüste ağrı ve şişliklere neden olabilir.

Hamilelik

Göğüste ağrı ve şişlik gebelik belirtileri arasında yer alır. Özellikle ilk ya da genç yaşta hamilelik yaşayanlarda ağrı ve şişlikler daha belirgin hissedilir. Gebeliğin ilk 3 aylık döneminde kan akışı artar ve göğüsler büyür. Hormonların da artması ile göğüsler kendini doğuma hazırlar ve büyüme sırasında ağrı ve şişliklerde artış gözlenir.

Emzirme

Doğuran her kadın bebeğini emzirse de emzirmese de göğüs ağrısı yaşar. Göğüslerde süt yapımının artmasına bağlı olarak şişme ve ağrı gözlenir. Ancak göğüste yaşanan ağrının yoğunlaşması ve belirli bir süre içinde geçmemesi doğal bir durum değildir. Uzun süren göğüs şişmeleri ve ağrıları göğüs iltihabı kaynaklı da olabilir.

Memede İltihap

Göğüslerde yer alan süt kanallarının tıkanması sonucu gelişen iltihaplanma, memede kızarıklık ve şişlik yaratabilir. Virüs, bakteri ya da mantar kökenli bir enfeksiyon hastalığına işaret eden memede iltihap durumunda mutlaka doktora başvurulmalıdır.

Memede Kist

Göğüslerin içerisinde oluşan ve içi sıvı dolu kesecikler şeklinde olan yapılar göğüs kistleri olarak adlandırılır. Genellikle göğüs bezleri büyüdüğünde ortaya çıkan kistler birden fazla olabilir. Göğüste ağrıya neden olan kistler genellikle iyi huyludur. Memede kist dokunma ile hissedilebilecek oranda büyüyebilir. Ancak bazı göğüs kistleri ancak mamografi ya da sonografi aracılığı ile tespit edilebilir.

Memede Apse

Göğüs dokusunda oluşan bir enfeksiyon sonucu yaşanan iltihabi durum, göğüs bölgesinde irin birikimine neden olabilir. Memede apse göğüste ağrı ve şişlikler oluşturur. Genellikle bakteri kaynaklı olan göğüs apseleri yumuşak şişlikler şeklinde hissedilir. Göğüs uçlarındaki çatlaklar aracılığıyla göğüs dokusuna yayılan bakteriler meme dokusunda iltihaplanmaya yol açar. Göğüste oluşan apseler için mutlaka uzman bir doktora gidilmeli ve en uygun tedavi yöntemi uygulanmalıdır.

Meme Kanseri

Göğüs ağrıları ve şişlik genellikle kadınlar tarafından kanser şüphesi olarak değerlendirilse de göğüs kanserinde genellikle ağrı ya da şişlik gözlenmez. Kanserin en önemli belirtisi sert, ağrısız ve düzensiz bir şekil alan memede kist oluşumudur. Göğüs ağrısı, göğüs kanserinin en son evrelerinde görülen bir belirtidir.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir