Organ Nakli

Kadavradan Böbrek Nakli Hakkında Her Şey

  • Tüm nakil merkezlerine kayıt olabilir miyim?

Maalesef, hayır. Ulusal listeye bir merkezden girebilirsiniz; fakat istediğinizde merkezinizi değiştirebilme hakkınız vardır.

  • Ölen kişilerden böbrek nakli yapılabilir mi?

Yapılamaz. Böbrek nakli, ancak; yoğun bakımda beyin ölümü gerçekleşmiş ve kalbi atmaya devam ediyor olan hastalardan yapılabilmektedir.

  • Beyin ölümü ile bitkisel hayat arasındaki fark nedir?

Beyin ölümü gerçeklemiş hastanın boyun yukarısındaki kan akışı tamamen kesilmiş demektir. Bitkisel hayat ise kan dolaşımı olduğu halde beyin fonksiyon ve işlevlerinin yerine getirilememesi durumudur.

  • Organ çıktığı zaman ilk nereye haber veriliyor?

Sağlık Bakanlığı’nın her hastaneye atamış olduğu Organ Nakli Koordinatörleri bulunmaktadır. Bu koordinatörler vasıtasıyla Koordinasyon Merkezi’ne haber verilir. Takiben ise o bölgedeki ilgili Nakil Merkezi Koordinatörüne bilgi verilir.

  • Organ dağılımı Sağlık Bakanlığı’nın denetiminde mi oluyor?

Sağlık Bakanlığı’nın bünyesinde kurulmuş olan Ulusal Koordinasyon Merkezi isimli bir yapı bulunmaktadır. Bu merkezin altında ise 9 bölgeye ayrılmış Bölge Koordinasyon Merkezleri vardır. Bulunan her organ önce bölge merkeze, daha sonra da ulusal merkeze söylenir. Ulusal merkez, ülke genelindeki acil hastaların yer aldığı bir listedir. Eğer; bulunan organ, bu listede bulunan acil hastalar için uygun değilse, organın bulunduğu bölge öncelikli olmak üzere diğer merkezlere gönderilir. Peki, bu acil hasta kriteri neye göre belirleniyor? Bunun için bilim kurulları görevlendirilmiştir. Bu kurul üniversite öğretim görevlilerinden oluşmaktadır. Böylece; organ nakli sürecinin yalnızca devlete bağlı olması ya da yalnızca üniversitelere bağlı kalması yüzünden doğabilecek her türlü usulsüzlüğün önüne geçilmesi amaçlanmıştır.

  • Kadavra çıktığı zaman kaç kişi çağırılır?

Kadavrandan böbrek çıktığı zaman 3 ila 4 kişinin çağrılması gerekir. Çünkü; hastalara yapılacak cross tetkiğinin negatif çıkması ya da enfeksiyon ve benzeri sebepler yüzünden hastalar nakile uygun olmayabilirler.

  • Kadavradan alınan böbreğin kime takılacağı nasıl belirleniyor?

Kadavradan alınacak böbreğin bir başka hastaya nakil edilmesinde bazı kriterler vardır. Bu kriterler; nakil yapılacak hastanın kan grubu, doku uyumu, yaşı ve diyaliz süresidir. Bilgisayar programının belirleyeceği sıralamaya göre ise nakil için uygun hasta belirlenir.

  • Kadavra listesine girdiğimde ne kadar beklerim?

Uygun böbrek için aylar bekleyeceğiniz gibi yıllar da bekleyebilirsiniz.

  • Şehir dışında yaşıyorum, kadavra listesine kayıt olabilir miyim?

Evet, kayıt olabilirsiniz; fakat merkeze çağrıldığınız zaman 2 ila 3 saat içinde gelebilecek uzaklıkta olmanız gerekir.

  • Canlı vericiden böbrek alabileceğim kişiler var ama ben kadavra listesine girmek istiyorum?

Eğer size böbreğini verecek bir vericiniz var ise, listede uzun süre beklememek için canlı vericiden alacağınız böbrek daha uygun olacaktır. Kadavra listesinde oldukça fazla hastanın beklediği düşünülecek olursa, bu seçenek yalnızca canlı vericiden böbrek alamayan hastalar için tercih edilmelidir.

  • Kadavra için çağrıldığım zaman neler yapılacak?

Öncelikle cross tetkiki yapılacaktır. Bunun için kan vermeniz gerekiyor. Sonucunun yaklaşık 4 ila 5 saat içerisinde alındığı tetkikiğin pozitif çıkması ile böbrek nakli olabilirsiniz

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir