Jinekomasti, erkeklerde görülen kadın tipi meme olarak tanımlanır. Ergenlik döneminde hormonal değişimlere bağlı olarak görülebilen jinekomasti, çoğu hastada kendiliğinden düzelebilmektedir. Altta yatan bir hormonal bozukluk var ise tedavi çocuk endokrin uzmanları tarafından verilmektedir. Eğer hormonal bozukluk yok ve altta yatan başka bir etkende yok ise 6-12 ay bekledikten sonra cerrahi düşünülebilir.
Jinekomasti, testis hastalıkları, tiroid hastalıkları, akciğer ve karaciğer rahatsızlıklarına bağlı olarak da oluşabilir. Genç yetişkinlerde kas yapımına bağlı kullanılan hormon içerikli ilaçların da jinekomastiye sebep olabileceği akılda tutulmalıdır.
Diğer bir jinekomasti sebebi ise kilo alımıdır. Yağ birikiminden kaynaklandığı için bu durum psödo-jinekomasti tanımlanabilir. Yetişkin hastaların bir çoğunun başvuru sebebidir.
Tek taraflı olan jinekomastilerde veya meme büyümelerinde nadir de görülse meme kanseri yine akılda tutulmalıdır.
Hormonal bozukluğu bulunmayan, başka organ rahatsızlıklarına bağlı gelişmeyen ve memede hastalarda cerrahi tedavi düşünülebilir.
Cilt fazlalığı olmayan ve meme dokusu liposuction ile alınabilecek iki taraflı jinekomasti hastalarında açık cerrahiye gerek olmayacaktır.
Jinekomasti ameliyatı ile ilgili merak edilenler
Operasyon süresi 1-2 saat aralığında değişmektedir.
Sıklıkla ilk tercih liposuction olmasına rağmen bazı hastalarda açık cerrahi ile meme dokusunun alınması gerekebilir.
Ameliyat sonrası sağ ve sol simetri sağlanır ancak cok dikkatli bakıldığında farklılıklar olabilir.
Liposuction yapılmış ise dren kullanılmaz ancak açık cerrahi ile yapıldıysa dren kullanılabilir ve 1-3 gün arasında tutulabilir.
Açık cerrahi cilt fazlalılığı olan veya liposuction ile meme dokusu tam olarak giderilemeyen hastalarda tercih edilir. Böyle bir ihtimal var ise ameliyat öncesi belirtilir.
Ameliyat sonrası sıklıkla yatış gerekmez. 1-3 gün istirahat yeterlidir. İşlem sonrası takılan korse 4-6 hafta kullanılmalıdır. Günlük hayata hemen dönülebilir. Ağır sporlara 1 ay sonra başlanılabilir.