İşitme Kaybı Yaşadığını Nasıl Anlarsın
İşitme kaybının etkileri kendisini kademeli olarak göstermektedir. Bu durum kişinin işitme kaybı yaşayıp yaşamadığını anlamalarını zorlaştırmaktadır. Genellikle dışarıdan bir kişi bu durumun daha çabuk farkına varmaktadır.
İşitme kaybı ile ilgili ne kadar erken harekete geçerseniz sizin için o kadar iyi olacaktır. İşitme ile ilgili sorunlarınız başladığında bile etrafınızdaki sesleri duymak ile sorumlu beyninizde doğal yollar yaratılmasına yardımcı olan işitme cihazlarını kullanabilirsiniz. İşitme cihazlarını ne kadar göz ardı ederseniz onları kullanmak zorunda kaldığınızda alışmanız da bir o kadar zorlaşacaktır.
İşitme Kaybının Belirtileri
- Asosyal olma durumu, yalnız kalmak isteme
- Konuşulanları anlamada güçlük çekme
- Dikkat azalması
- Hafızada zayıflama durumu
- Sinirlilik, depresyon ve stres
- Tedirgin olma durumu
- İnsanlarla iletişim kuramama durumu
İşitme Cihazı Nedir?
İşitme cihazları dışarıdan gelen seslerin şiddetini yükselterek kulağın duyabileceği seviyeye getiren elektronik aletlerdir.
İşitme Cihazını Ne Zaman Kullanılmalı?
Hastada mevcut işitme kaybının ilaç ya da ameliyatla düzelme ihtimalinin olmadığı veya düzelme ihtimali olsa bile özellikle ameliyatların riskli bulunması durumunda işitme cihazı kullanılır. Genellikle iç kulakla ilgili işitme kayıplarında kullanılır ancak bazen orta kulak problemlerinde de kullanılırlar. İşitmenin tamamen kaybolduğu durumlarda işitme cihazı fayda vermez.
Hangi Kulağa Takmak Gerekir: Sadece bir kulağın hasta olduğu durumlarda zaten o kulağa işitme cihazı takılması gerekir. Ancak 2 kulak birden hasta ise cihazın hangi kulağa takılacağına duyulan sesi anlama yüzdesine bakarak karar verilir. Ancak tek yönlü işitmenin arttırılması sesin yönünün ayırt edilmesi açısından zararı olabilir. O nedenle her iki kulağı cihaz takılması daha faydalıdır.
İşitme Cihazları Kulakları Tembelleştirir Mi?
İşitme cihazlarının kulağı tembelleştirmesi ya da mevcut hastalığın ilerlemesine sebep olması gibi bir durum yoktur.