Genel Cerrahi

İrritabl Bağırsak Sendromu Toplumda Yaygın Olarak Rastlanıyor

Barsak alışkanlığınızda altta bir hastalık olmadan meydana gelen, karında rahatsızlık hissi, düzensiz barsak hareketleri, belirgin derecede şişkinlik, şişlik ve acil tuvalet ihtiyacı gibi belirtileri bir arada gösteren bir sendromdur. İrritabl barsak sendromunda sindirim sistemi istenilen şekilde çalışmaz; sinir ve kasların çalışması çok daha hassaslaşmıştır. Bu da yemek sırası veya sonrasında kramplara ve ishale neden olabilir.

Irritabl barsak sendromu (IBS), kabızlık ile seyreden, ishal ile seyreden ve karışık tip olarak üç gruba ayrılır ve gerek tanı gerekse tedavi, bu gruplara göre değişiklikler gösterebilir. Bu ağrı veya rahatsızlık genellikle dışkılama ile azalır, ağrı başlarsa dışkı şekli değişebilir veya karındaki ağrı ya da rahatsızlığa ishal veya kabızlık eşlik edebilir. İBS, tüm toplumlarda ve her 2 cinste de görülmektedir. Daha önce yapılan açıklamalarda kadınlarda erkeklere göre daha sık görüldüğü iddia edilse de son yapılan çalışmalarda erkeklerde görülme sıklığının az olmasının sebebinin, şikayetleri nedeniyle hekime başvuran erkeklerin daha az olmasından kaynaklanabileceği açıklanmıştır.

Hastalarda yapılan tetkikler sonucunda organik olarak tamamen normal olunması, psikolojik, fizyolojik ve beslenme şeklinden kaynaklanan nedenlere bağlı olabileceğini düşündürmektedir. Organik olarak tamamen normal olduğunu tesbit etmek için detaylı barsak taraması yapılması önem taşır. Detaylı barsak incelemesi için öncelikle tercih edilmesi gereken tetkik kolonoskopi olacaktır. Diğer tetkikler ise çift kontraslı kolon grafisi ve Abdomen BT olabilir.

Op. Dr. Feridun Aysu

 Kişiden kişiye şikayetlerin artma nedenleri farklılık gösterse de, sindirim sistemi ile ilgili bir bozukluk olduğundan, yiyecekler büyük önem taşımaktadır. Bununla beraber en sık görülen tetikleyiciler liften yetersiz beslenme, belirli yiyeceklere karşı hassasiyet, stres, sigara, alkol, adet dönemi, öğün atlama ve birden çok yemek yeme, enfeksiyonlar, antibiyotik kullanımı, mevsimsel değişiklikler, soğuk hava gibi nedenlerin de IBS belirtilerini tetiklediği öngörülebilir. 

 IBS’yi tamamen ortadan kaldırıcı bir tedavi yoktur. Ancak tedavi, belirtilerin şiddetini azaltmaya ve tekrarlamasını önlemeye yönelik olarak başarılı olmaktadır. Şikayetler olduğu dönemde hekim tarafından önerilen ilaçlar kullanılmalıdır. İBS hastası olan çoğu kişinin sosyal hayatını olumsuz yönde etkilediği gibi tedirginliğe de yol açabilir. Diyet, stres ve medikal tedavilerini kontrol ederek yaşam kalitesinin yükseltilebildiği de unutulmamalıdır.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir