Burundan başlayarak ses tellerine kadar olan bütün üst hava yolu bölgesini daraltan tüm nedenler horlamaya neden olabilir. Burundan başlayacak olursak; en önemli nedenlerden biri, burun kemik eğriliğidir. Septum deviasyonu dediğimiz burun kemik eğriliği sağlıklı nefes almamızı engeller, gece uyurken ağzımız açık kalır. Burun eti şişliği de aynı şekilde sağlıklı nefes almayı engeller.
Kronik sinüzitler, burunda üzüm salkımı gibi burun poliplerinin var olması, nadirde olsa burun tümörleri, horlamaya neden olabilirler. Daha aşağıya gidecek olursak, yetişkinde seyrek görülmekle beraber geniz eti büyüklüğü, özellikle boğazda bademciklerin büyük olması, en az bunun kadar önemli olan dil yapısının büyük olması horlamaya neden olur.
Aynı şekilde yumuşak damağın ve küçük dilin normalden fazla aşağıya sarkması, küçük dilin normalden daha büyük olması en büyük horlama nedenidir. Daha nadir nedenlerden bir tanesi nefes yolunu kapatan epiglot dediğimiz yapının da bazı fiziksel bozuklukları ses tellerindeki bazı problemler de horlamaya neden olur.