HORLAMA VE UYKUDA NEFESİZ KALMANIN ÇÖZÜMÜ KOLAYDIR
Uykuda nefesin 10 saniye ve daha fazla kesilmesi Apne olarak adlandırılır. Solunumun yavaşlamasına ise Hipopne denir. Uykuda nefes kesilmelerinin sayısı saatte 5’in üstüne çıkarsa, kişide tıkayıcı tipte uyku apnesi hastalığından bahsedilir. Uykuda nefes kesilmesi yanında şiddetli horlamalar vardır. Horlayan kişinin etrafındakiler rahatsız olurlar. Kişilerin sosyal hayatları bozulur.
Basit horlamada gece boyu solunumda anormallikler görülmez kişide genellikle kilo veya yaşa bağlı sadece horlama şikayeti vardır. Normal erişkin insanların en az % 45’i zaman zaman horlamaktadır.% 25’i sürekli horlamaktadır.
Solunum ve tıkanıklıkla ile ilgili sorunlar eklendiğinde olay tamamen boyut değiştirir. Kişi gece boyunca uyur fakat derin ve kaliteli uyku süresi yeterli değildir. Kişide baş boyun terlemeleri, uykuda nefes kesilmeleri, gece idrara sık çıkma, yatakta dönmeler, sabah yorgunluğu ve baş ağrıları, gün içinde uyuklama isteği, cinsel isteksizlik, kişilik ve davranış bozuklukları, dikkat azalması, uykuda nefes kesilmeleri ile seyreden ve hayatını kâbusa çeviren şikayetlerle bir girdaba doğru sürüklenir. Bu durum çözümlenmediğinde hastalık daha da derinleşir ve hayatı tehdit eder hale gelebilir.Neden olduğu kalp damar hastalıkları ve nörolojik hastalıkların yanı sıra gece uykuda ölümlerin ilk sıradaki nedenlerindendir.
Uykusuzluğa neden olan hastalıkların tedavi edilmesi ve araştırılması gerekir. Tıbbın farklı dalları tarafından çözüm için arayışları, hastalar için hastalığı bazen içinden çıkılmaz hale getirir. Hâlbuki teşhisi ve tedavisi oldukça basittir.
Hastalığa en fazla neden olan solunum yollarındaki nefesin geçişini engelleyecek düzeyde olan tıkanıklık hadisesidir. Bu burunda kıkırdak kemik eğrilikleri, boğaz yapısının dar olması, iri bademcik, dil kökünün kalınlaşması, çocuklarda geniz etleri gibi bunlardan biri veya birkaçı tıkanıklığa sebep olarak bu hastalığın zeminini oluştururlar. Daha az görülen şeklide bir takım nörolojik uyku bozukluğu hastalıklarıdır. Beyinle ilgili uyku bozuklukları nöroloji uzmanlarınca kolaylıkla çözümlenir.
Önce Kulak burun boğaz ve nöroloji uzmanınca muayeneler yapılır. Sonra uyku bozukluğu ön tanısı konan hastaya, Gece boyunca Polisomnografi adı verilen bir uyku testi yaptırılır.
Bu test sonucunda yapılacaklar oldukça basittir. Tıkanma nedeniyle hastalık hafif veya orta derecede ise boğaz ve burun bölgelerinde cerrahi bir işlem yapılır. Hastalık ileri derecede ise hastanın uyuması sağlayan cpap adı verilen cihazla hastanın uykusuzluk ve apne sorunu çözülür.
Hastalığın cerrahisinde KBB muayenesi ve uyku testinden elde sonuca göre hareket edilir. Burun içinde kıkırdak kemik eğrilikleri varsa hava yolları septoplasti adı verilen bir ameliyatla açılır. Ayrıca burunda etlerin şişmesine bağlı bir sorun varsa radyofrekans yöntemiyle etler küçültülür. Boğaz bölgesinde darlık varsa gene radyofrekans cihazı ile bademcikler, damak bölgesi dil kökünde büyüyen dokular küçültülür. Sarkan, damak ve küçük dil eski konumuna getirilir. Cerrahi açıdan çözüme ulaşmak için daha pek çok alternatif cerrahi yöntem mevcuttur. Ama en önemlisi kişinin iyileşme süresini kısaltan ve zarar vermeyen cerrahi yöntemlerdir. Yapılan cerrahi ile horlama unsurları da ortadan kalktığı gibi , hastanın uykuda nefesi durma sorunu ve uyku bozukluğu çözümlenmiş olur.