Histeroskopi nedir?

Son yıllarda teknoloji ilerlemeler sayesinde rahim içini canlı göz ile görme avantajı sağlayan histeroskopi cihaz ile kadınsal bazı hastalıklar etkin bir biçimde tedavi edilmektedir. Tecrübe ve özel enstrümantasyon gereken bu teknik günümüzde infertilite kliniklerinin vazgeçilmez bir tanı yöntemi olmuş durumdadır.

Op. Dr. Nevzat Koç

Histeroskopi uygulaması hem doktor ofisinde hem de müdahale veya ameliyathane şartlarında mümkündür. Lokal anestezi veya genel anestezi altında yapılabilmektedir. Ağrısı az, operasyon sonrası kısa zamanda normale dönülen ve hastaneden taburcu edilebilen, sağladığı tedavi avantajı ve hastanın rahim içi hakkında bilgi sahibi olunabilmesi nedeni ile tercih edilen bir yöntem olmuştur.

Operasyon tekniği ve uygulama

Tanı amaçlı uygulama

Tanı koymak amaçlandığında kullanılmaktadır. Neden şikayet yaratıyor veya neden kanama oluyor veya neden çocuk sahibi olamıyor sorularını araştırmak yanıtlar bulmak için uygulamaktayız. Anormal bir durum var ise tanısal histeroskopi sonlandırılıp aynı seansta operatif histeroskopi dediğimiz girişimsel yönteme geçilmektedir.

Histeroskopi gerektiğinde başka girişimler ile beraber yapılabilmektedir. Bu tedavi şansını artırmaktadır. Örneğin küretaj işlemi sırasında var ise polip, yapışıklık gibi hastalıklarını düzeltilip düzeltilmediğine aynı anda bakılmasına olanak sağlanmaktadır. Laparoskopi ile aynı anda kullanılarak kişinin bebek sahibi olamama nedenini tam olarak anlamamıza yardım etmektedir.

Ameliyat veya muayene odasında lokal veya genel anestezi ile yaklaşık 15 -30 dakida süren bir operasyondur. Vajina yolu ile sırası ile rahim ağzı, rahim kanalı ve rahim içi izlenir ve tedavi veya girişim gerekir ise o anda yapılmaktadır.

Hangi hastalarda uyguluyoruz?

Kanama fazlalığı:

Beklenilen adet kanamasının fazla olması durumunda sebebi araştırmak ve tedavi etmek amacı ile histeroskopi uygulanabilmektedir. Bu sayede biopside alınabilmektedir.

Kısırlık:

Histeroskopi çocuk isteyen ve sorun yaşayan bir anne adayının neden gebe kalamıyor sorusuna cevap bulmak için son derece faydalı bilgiler vermektedir. Var ise rahim problemleri tanınıp sebebine yönelik tedavi edilerek sorun düzeltilmekte ve gebelik şansının artmasını sağlamaktadır. Bu sorun yapışıklık, rahim içi zar (septum), polip veya myom olabilmekte ve histeroskopi ile tam tedavi şansı bulunmaktadır.

Spiralin çıkarılması:

Rahim içi araç ( RİA) dediğimiz, bildiğimiz adı ile spiraller bazen çıkarılamayabilir. Histeroskopi ile çıkarılamayan, rahim kasları içinde kaybolmuş spiraller kolaylıkla çıkarılabilmektedir.

Ashermann sendromu (rahim içi yapışıklıklar)

Müdahale veya operasyonlardan sonra rahim içinde yapışıklıklar olabilmektedir. Tıpta bu duruma Asherman Sendromu denir. Bu hastalığın tedavisinde histeroskopi çok üstün bir rolü vardır. Yapışıklıklar açılarak normal bir rahim tekrar oluşturulur ve gebe kalması veya düzenli adet görmesi sağlanmış olmaktadır.

Tekraralayan Düşükler:

Hamile kalmakta sorunu olmayan bir kadın ardı sıra düşükler yapılabilmektedir. Histeroskopi ilk 3 ay içinde çok kere düşük sebebini aydınlatmak için ciddi faydalar sağlanmaktadır.

Polip ve myomlar:

Rahim içine büyümüş bir myomu çıkarmak için en uygun yaklaşım histeroskopidir. Yine rahim içinde büyüyen bir polibin etkin tedavisini histeroskopi ile yapmaktayız. Bu sayede hem lezyonu çıkarıp hem de patolojik inceleme ile iyi huylu-kötü huylu ayrımı yapılabilmektedir.

Tedavi Amaçlı – operatif Histeroskopi

Operatif histeroksopi tanısı koyulan sorunu tedavi etmek için uyguladığımız operasyon tekniğidir. Histeroksopi ile veya rahim filmi ve ultrasonografi ile tanısı koyulan hastalığı tedavi etmek amaçlı yapılmaktadır. Bu hastalıkları şöyle özetler isek:

Bu hastalıklar operatif histeroskopi ile etkin biçimde düzeltilebilmektedir.

Operasyona hazırlık ve operasyon:

Histeroskopi rahim içinin daha iyi görüntülenmesi amacı ile adet bitimini takiben uygulanmaktadır. Operasyon ortalama 30dk kadar sürecektir.

Anestezi için 3 seçenek vardır.

Anestezi tekniğinin seçimi hekiminizin tercihine göre değişebilir ama acı hissetmemeniz ve rahat olmanız için genellikle kısa ve hafif bir genel anesteziyi daha çok tercih ediyoruz.

Daha ileri düzey tedaviler için bazı hastalıklarda rahimin dışını da görmek gerekebilir ve bu durumda aynı anda laparoskopi uygulanabilmektedir. Laparoskopi ise karnın özel trokarlar ile içeri gaz verilerek bir çadır gibi şişirilmesi ve ışıklı bir çadır gibi şişirilmesi ve ışıklı bir kamera ile görüntüleme prensibine dayanmaktadır.

Operasyon sonrası

Operasyon bitimini takiben yatağınıza alınıp biraz takip edildikten sonra aynı gün evinize gidebileceksiniz. Histeroskopi ile beraber laparoskopi de uygulandı ise belki 1 gece kalmanız gerekebilir. Laparoskopiye bağlı olarak diafram kasınızda ve omuzlarınızda bıçak batar gibi ağrılar olabilir. Bunun sebebi içeri verilen gazın yarattığı sinir basısıdır. Ve 1 kaç gün içinde geçeçiktir. Ağrı kesici olabilirsiniz. İlk 1 hafta kendinizi halsiz hissedebilir, bayılabilir, mide bulantınız olabilir. Ayrıca az miktarda vaginal kanamanız olabilir.

Özetleyecek olursam histeroskopi tanı koymada ve saptanan sorunu tedavi etmedeki üstünlüğü, kolay uygulanabilir. Olması ve operasyon sonrası hastanın çabuk toparlanması nedeni ile tercih ettiğimiz, yan etkisi düşük, güvenli bir tıbbi girişimdir. Özellikle infertilite alanında sağladığı tedavi konusunda bize büyük destek oluşturmaktadır.

Exit mobile version