Hipnoz telkin alabilirliğin en üst seviyeye çıkarılması için kullanılan bir yöntemdir. Uzman gözetiminde yapılması kaydıyla yan etkilerinin olmaması, olumlu etkilerinin uzun süre devam etmesi, hayat konforunu artırıcı özellikler barındırması sebebiyle tüm dünyada tedavi amaçlı yaygın olarak kullanılan bir yöntemdir.
İnsanların yaklaşık %90-95’inin hipnoza girebildiği bildirilmektedir. Çocuklar ve gençler ilerleyen yaşlardaki insanlara göre çok daha kolay hipnoza girebilirler.
Hipnoz pekçok hastalıkta ana veya yardımcı tedavi yöntemi olarak kullanılabilmektedir. Depresyon, kaygı (anksiyete) bozuklukları, disosiyatif bozukluklar, bağımlılıklar, fobiler, kilo verme, anorexia nervoza, panik atak,diş sıkma, huzursuz bacak sendromu, vajinismus, erken boşalma , hipnoterapinin sıklıkla başarı ile kullanıldığı alanlardır.
Hipnoz ile hipnoterapi farklı şeylerdir. Hipnoz; bir kişi ve ya bir grubu söz, bakış, telkin ve benzeri yollarla geçici bir süre etki altına almaktır. Burada, kişinin dikkati belli noktalara yoğunlaştırılmakta ve kişinin bilinçaltı aktif hale getirilmektedir. Gün içerisinde bazen farkına varmadan hipnoz hali yaşarız. Araba ile giderken daldığınız ve yolculuğun nasıl geçtiğini anlamadığınız, hatırlamadığınız anlar buna örnektir. Oyuncakları ile oynamaya dalmış bir çocuğa seslendiğinizde sizi duymuyorsa, hipnozdadır.Hipnoterapi ise hastalıklarda tedavi amacı ile uygulanan bir yöntemdir. Daha çok psikiyatrik, ruhsal hastalıklarda uygulanmaktadır.
Burada bilinmesi gereken diğer bir nokta da hipnoterapistin gücünün sınırsız olmadığıdır. Hipnoz olan bir kişi yapmak istemediği bir davranışta bulunmaz, istemediği hiçbir şeyi söylemez. Kişinin inançlarına, ahlaki değerlerine, değer yargılarına ters düşecek bir telkin, en derin hipnozda bile reddedilir. Medyada hipnoz adı altında rastladığınız, kişilerin kontrolsüz tuhaf davranışlar sergilediği tabloların, tıbbi hipnoterapi ile hiçbir ilişkisi yoktur. Bunlar psikolojik alt yapısı, eğitimi olmayan kişiler tarafından, ilgi çekme amacı ile sergilenen sahne gösterileridir.