Aromaterapi bitkilerin kök, yaprak veya çiçeğini damıtarak elde edilen yağların hastalıkları önlemek ve oluşmuş olan hastalıkları da tedavi etmek amacı ile kullanılmasıdır. Aromaterapinin kökeni çok eskilere dayanmaktadır, nitekim İbn-i Sina uzun yıllar önce kitabında damıtma cihazının şemasını çizerek bitkilerin şifasını gün ışığına çıkarmıştır. Eski çağlarda sıkça kullanılan bu tedaviler, nüfusun ve teknolojinin artışıyla yerini bu bitkilerden üretilen elde edilmesi daha kolay ve daha ucuz sentetik ilaçlara bırakmıştır. Yıllar içinde mikroorganizmalar sentetik ilaçları tanımış ve direnç kazanmışlardır; ancak aromaterapi yağları mikroorganizmalarında yapıtaşlarında bulunduğu için bunlara direnç kazanılması söz konusu değildir.
Her Hastalığa Özel Aromatik Yağ/Yağ Karışımı Formülasyonumuz vardır. Bu yağlar özel formüle edilmiş oranlarda ve kaliteli olmaldır. Kişiye özel hastalığınıza göre hazırlanmış bu uçucu yağlar Kullanım şekli ile birlikte fayda sağlayabilmektedir.
Aromaterapi Nedir?
Aromatik bitkilerin kokuları yani uçucu yağları kullanılarak yapılan tedavi yöntemine Aromaterapi denir. Bu uçucu yağlar bitkilerin hormonudur ve insan hormonuna etki eder. Her güzel koku beyinde endorfin bezlerini harekete geçirir.
Aslında gündelik hayatımıza yerleşen bazı örnekleri mevcuttur. Solunum yolu açmak için kullanılan nane ve okaliptüs, sandıktaki çeyizlerin çamaşırların güvelenmesin, güzel koksun diye arasına koyulan lavantalar bunların başında gelir.
Aromaterapi tedavisi hangi alanlarda kullanılır?
Ne yazık ki ülkemizde aromaterapi daha çok kozmetik ve masajla gündeme gelmiş, şifa olarak kullanımı yıllarca alternatif tıp olarak adlandırılmış, piyasada yeterince temiz (yan etki içerebilecek maddeler olmayan) tıbbi yağ bulamayışımız sebebiyle de biz doktorlar tarafından da fazla uygulanmamış ayrıca hekim ve eczacılar dışında işinin ehli olmayan kişilerce de suistimal edilmiştir. Günümüzde başta İngiltere olmak üzere bazı ülkelerde ödeme kapsamına alınmış olan bir tedavi yöntemidir. Neyse ki ülkemizde de değerli eczacılarımız sayesinde çok zor elde edilen bu yağlara ulaşabilmekteyiz. Bu konuda farkındalığın artması ile aromaterapiyi günde güne daha fazla hekim kullanmaktadır.
Aromaterapi tedavisi çocuklara uygulanabilir mi?
Birçok yaş grubunda olduğu gibi çocuk hastalarda da aromaterapiden ve bitkilerin muhteşem şifasından yararlanabilmekteyiz. Çünkü aromaterapide kullanılan yağlar ilaçlar gibi vücuda yabancı değildir, bizzat hücrelerimizin kendi zarı ve kendi yapıtaşları ile benzerlik göstererek etki etmektedir. Ayrıca tedavide verilen dozla yan etki yapabilecek toksik dozlar arasında binlerce kat fark olduğundan ve toksik doza ulaşacak kadar yağı satın almanız mümkün olmadığından bu tedavilerde yan etki yok denebilecek kadar azdır.
Aromaterapi hangi çocuk hastalıklarının tedavisinde kullanılır?
Çocuklarda aromaterapinin kullanım alanları ise başlıca soğuk algınlığı, egzama, atopik dermatit, pişik, isilik, ürtiker, allerjik astım, bit ve haşereleri uzaklaştırma, bağışıklığı güçlendirme, akne (sivilce) tedavisi, dikkat eksikliği, kaygı bozukluğu, kabızlık, yanık, mantar enfeksiyonları, gaz (kolik), saçkıran ve eklem ağrıları olarak sayılabilir. Çocuklarda kullanılan yağların sadece organik olması da yeterli değildir, bunun yanında akciğerlerden atılan ve yan etki olarak öksürük yapan tujon, kafur veya keton içermemelidir. Dolayısıyla bu tedaviler sadece bu yağları tanıyan doktor ve eczacılar tarafından düzenlenmelidir ve sadece size önerilen bu tip yağları bulunduran eczanelerde hazırlanmalıdır. Aksi takdirde gerçek yağlar yerine sokakta markette satılan sentetik yağların kullanılması tıpkı ilaçlar gibi etki ederek çocuklarda da ciddi yan etkilere sebep olabilmektedir.
Aromaterapi yağları nasıl Kullanılır?
Bitkilerin uçucu yağları soğuk sıkım ya da buhar damıtma yöntemi ile elde edilir. Hastalığın tedavisi yönünde belirlenen bitki özü kullanılarak masaj yapılır ve vücuda nüfuz ettirilir.
Diğer bir yöntem ise tütsüleme yöntemidir. Bitki özleri tütsülenince koku reseptörleri beyne sinyal yollar ve duygu&düşünce sistemine etki eder. Üzerlik tohumu, defne yaprağı, günlük sakızı ve çörek otu psikolojik tedavi için en sık tütsü yapılan bitkilerdir.
Aromaterapi’de Kullanılan Bazı Bitkiler ve Faydaları
Karanfil: Hafızayı güçlendirir, kalp hastalıklarına iyi gelir.
Menekşe: Sakinleştirici etkisi vardır.
Kimyon: Sindirim sistemine yardımcı olur hazımsızlığı giderir.
Itır: İradeyi kuvvetlendirir.
Lavanta: Migren ağrılarını hafifletir. Stres, yorgunluk, kaygı bozukluğu gibi ruhsal sıkıntılara iyi gelir.
Melisa: Uykusuzluk ve gerginliği azaltır.
Biberiye: Mikrop öldürücü, bağışıklık sistemi kuvvetlendiricidir.
Çörek Otu: Bağırsak hastalıklarına, sindirim sistemi sıkıntılarına, cilt rahatsızlıklarına, bağışıklık sistemi kuvvetlendirmeye, hücre yenilenmesine, psikolojik rahatsızlıklara iyi gelir.
Gül: Zeka ve algıyı açar. Mutluluk hormonunu canlandırır.
Aromaterapi uygulama şekilleri
Ana kullanım esası Koklamadır ancak farklı yöntemlerle de kullanılabilirler.
Banyo: Banyo suyunuzun içine 10-15 damla kadar yağ damlatınız. Bitkisel yağların suda erimesi zor olduğundan iyice karıştırınız ve suda karışmadan toplanan yağların cildinize direkt temasını önleyiniz. Yağların göz ile temasını engelleyiniz.
Sabun: Doğal Aromaterapi sabununu her gün kullanabilirsiniz. Bunun dışında sıvı sabun uygulamaları için, 100 gr sıvı sabuna yaklaşık 20 damla yağ karıştırınız. Kullanmadan önce iyice çalkalayınız.
Vücut/Masaj Yağı veya losyonu : 30 gr. taşıyıcı yağa (zeytinyağı, jojoba, ayçiçeği yağı gibi) 15 damla bitkisel yağ (lavanta, papatya, yasemin gibi) karıştırarak masaj şeklinde uygulayınız.
Koku: Taşıyıcı yağ ile karıştırılmış bitkisel yağları dirsek içi, boyun, diz gibi bölgelere birer damla uygulayarak parfüm şeklinde kullanabilirsiniz.
Şampuan: 30 gr. şampuan içine 12 damla bitkisel yağ karıştırarak saç diplerine masaj yaparak yıkayınız.
Saç Fırçası: 3 damla bitkisel yağı saç fırçanıza/tarağınıza sürerek saçlarınızı tarayınız.
Yüz yağ/kremi: 30 gr. yağ veya yüz kremine 8 damla bitkisel yağ karıştırarak kullanabilirsiniz.
Kompres: Bir kase sıcak su içine 5 damla bitkisel yağ ilave ederek karıştırınız, karışım içinde ıslattığınız bezi sıkarak vücudunuz üzerine sararak uygulayınız.
Ev ve Çevre Temizliği
Oda-Araba Kokusu : 50 gr. temiz su içine 15 damla kadar bitkisel yağ karıştırarak sprey şeklinde odanız/arabanızdaki kötü kokuları doğal yoldan giderebilirsiniz.
Aromaterapi Kaseleri : Mum veya elektrikli aromaterapi kasesi içine damlattığınız bitkisel yağ buharlaşarak bulunduğu ortamdaki kötü kokuları giderecektir.
Aromaterapi Taşları : Aromaterapi taşları üzerine damlatılan bitkisel yağlar odanıza hoş koku verecektir.
Aromaterapi Mumları : Aromaterapi mumları odanıza hafif ve hoş bir koku verecektir.
Aromaterapi ve Uygulamasına Yönelik Güvenlik Esasları
Aromaterapi güvenli ve doğal bir destekleyici tedavi şekli olmakla birlikte, kullanılan yağların organizma üzerindeki etkileri dolayısıyla ancak belirli kurallara uygun olarak uygulanması durumunda güveni olacaktır.
Aromaterapik yağların kalp ritmini arttırabileceği, tansiyonu yükseltip/azaltabileceği, kadınlarda adet kanamasını arttırabileceği, düşüklere sebebiyet verebileceği ve daha pek çok özelliği göz önünde bulundurulduğunda, aromaterapinin sadece bilinçli bir şekilde kullanımı öngörülebilir. Burada da aromaterapi konusunda ihtisas sahibi bir hekimin önerileri doğrultusunda kullanımı önem arzetmektedir. Eğer bitkisel yağların güzel kokularına kapılarak organizma üzerindeki olası etkilerini göz ardı ederseniz, o takdirde oldukça riskli bir durumla ve hatta hayati tehlike ile karşı karşıya olduğunuz konusunda dikkatinizi çekmek isteriz.
Aromaterapi hangi hastalıklara iyi gelir? Kullanma yöntemleri nelerdir? Hamileler, kanser tedavisi görenler, alerjik problemleri olanlar Aromaterapi kullanabilir mi? Ya migren problemi yaşayanlarda Aromaterapi işe yarar mı? İşte bilmeniz gerekenler..
Genel aolarak aşağıdaki hususlar dikkate alınmalıdır;
Özellikle hamilelik sürecinde ve çocuklara karşı çok dikkatli kullanılmalıdır.
Bazı yağlar oldukça tahriş edici olabildiğinden cilde yönelik uygulamalarda dikkatli olunmalıdır.
Herhangi bir ilaç kullanım süresince aromaterapik yağ kullanılmamalıdır. Zira, aromaterapik yağlar kullanılan ilacın etkilerini yok edici veya arttırıcı etki gösterebilirler.
Bitkisel yağlar organizma açısından zehirleyici olabilirler. Öncelikle karaciğer ve böbreklerle ilgili riskli durumlar ortaya çıkabilir. Zehirleyici özellikleri dolayısıyla kullanım süreleri, kullanım şekilleri ve dozajları oldukça önemlidir.
Astım ve benzeri rahatsızlıkları olanlar tarafından aromaterapi solunum yoluyla uygulanmamalıdır.
Bitkisel yağlar hiçbir şekilde ve ne sebeple olursa olsun, gözlere tatbik edilmemelidir.
Aromaterapik bitkisel yağlar alerjik bünyelerde dikkatle uygulanmalıdır.
Pek çok bitkisel yağ, ciltte güneşe karşı hassasiyet durumu doğurabilir. Bu durum, ciltte güneş yanıklarına sebebiyet verecektir. Bu tür yağların kullanımı sonrasında asgari 12 saat güneşe çıkılmamalıdır.
Kafur, karabiber, okaliptüs ve pek çok nane çeşidi diğer tedavilerin etkilerini yok edeceğinden, diğer bir tedavi şekli sürecinde aromaterapi’den uzak durulması gereklidir.
Aromaterapi sonrası oluşabilecek sersemlik hissi sonucunda araç, iş makinaları vb. aletlerin kullanımı sakıncalıdır.
Gereğinden uzun süre uygulanan solunum yollu aromaterapik tedavi baş ağrısı, kusma ve baş dönmesine yol açabilir.
Pek çok migren çeşidi için geçerli olmak üzere, migren atakları sırasında aromaterapik tedavi uygulanması, durumu daha da kötüleştirebilir.
Yeni ve/veya erken doğan/prematüre bebeklere aromaterapi kesinlikle uygulanmamalıdır.
Bitkisel yağlar çocukların erişiminden uzak, kilit altında muhafaza edilmeli ve kesinlikle ağız yoluyla alınmamalıdırlar.
Evde muhafaza edilen aromaterapik yağ şişeleri etiketlenmeli, damlalıklı bir şişe ve çocuklar tarafından açılamayacak bir kapak ile emniyete alınmalıdırlar.
Aromaterapik yağların ağız yoluyla alınması durumunda en kısa sürede tıbbi müdahale gereklidir. Müdahalede bulunan doktora hangi aromaterapik yağın alındığının bildirilmesi faydalı olacaktır.
Aromaterapinin doktor kontrolü altında kullanımında bebekler, yetişkinler ve yaşlılar için farklı dozlar gereklidir. Bazı yağlar ise aromaterapi sırasında kesinlikle kullanılmazlar.
Bergamot, greyfurt, limon, ağaçkavunu, portakal, turunç ve melekotu gibi yağlar fotosensitiviteyi (güneşe karşı duyarlılık) arttıracağından güneşte veya solaryum’da kullanılmamalıdır.
Yüksek tansiyonu olan kişilerce biberiye kullanılmamalıdır.
Sara/epilepsi rahatsızlığı bulunan kişilerde rezene, ökaliptus ve kekik kullanılmamalıdır.
Diyabet rahatsızlığı olan kişilerde okaliptus, ıtır ve limon kullanılmamalıdır.
Karanfil, fesleğen, yalancı mirha, ardıç, biberiye, tatlı mercangüç, oğulotu, adaçayı, rezene, anason, servi, yasemin, hardal, karaturp, ingiliznanesi, kekik ve melisa gibi yağlar hamilelik süresince kesinlikle kullanılmamalıdır.
Anason, hintlimonu, havuç tohumu, tarçın, karanfil, kekik ve kafur gibi yağlar diğer bir yağ ile karıştırılarak seyreltilmeden, saf olarak kullanılmamalıdır.
Tarçın ve karanfil yüz bölgesinde kullanılmamalıdır.
Fesleğen, rezene, hintlimonu, biberiye, limon verbena ve diğer asitli yağlar hassas ciltlerde kullanılmamalıdır.
Aromaterapik yağlar ağız yoluyla alınmamalıdır.
Ateşli hastalıklar ve ateş, deri veya eklem iltihapları, bilinmeyen kaşıntı ve kızarıklıklar, ödem ve şişmeler, bilinmeyen iltihaplı durumları, yaralar, Spor yaralanmaları ve burkulmalar, kas yırtılmaları veya bağdokusu zedelenmeleri, kemikler kırıkları, açık yaralı yanıklar, varisler, kanser türleri ve ameliyat sonralarında tedavi maksadıyla aromaterapi doktor kontrolü haricinde uygulanmamalıdır.