Üniversite adayları, geleceklerini belirleyecek YKS sınav maratonunda son viraja giriyor. 27-28 Haziran 2020 tarihlerinde gerçekleşecek sınav öncesinde tavsiyede bulunan uzmanlar, yeni konular öğrenmek yerine konu tekrarı yapılmasını, her gün mutlaka deneme sınavı çözülmesini ve eksikliklerin tespit edilmesini öneriyor.
Üsküdar Üniversitesi Eğitim Kurumları ve Rehberlik Hizmetleri Yöneticisi Uzman Psikolojik Danışman ve Kariyer Danışmanı Ece Tözeniş, 27-28 Haziran 2020 tarihlerinde gerçekleşecek YKS sınavı için önemli tavsiyelerde bulundu.
YKS sonuçları 28 Temmuz’da açıklanacak
2020 YKS’nin 27-28 Haziran tarihlerinde 3 oturum olarak uygulanacağını kaydeden Ece Tözeniş, “27 Haziran Cumartesi günü adaylar Temel Yeterlilik Testine (TYT), 28 Haziran Pazar günü sabah oturumunda Alan Yeterlilik Testi (AYT), öğleden sonra oturumunda ise Yabancı Dil Testine (YDT) girecekler.YKS sonuçları 28 Temmuz 2020 tarihinde açıklanacak” diye konuştu.
Son iki haftayı nasıl değerlendirmelisiniz?
Sınava iki hafta kala yapılması gerekenler konusunda tavsiyelerde bulunan Ece Tözeniş, “Sevgili adaylar hepiniz bu zamana kadar hayal ettiğiniz üniversitelere, mesleklere ulaşmak adına çok büyük emekler verdiniz. Yaklaşık bir buçuk ay sonra da emeklerinizin karşılığı puanları ve başarı sıralarınızı alarak tercihlerinizi yapacaksınız. Sınava iki hafta var” diyerek şu önerilerde bulundu:
– Her şeyden önce sağlığınıza çok dikkat edin.
– Sınav bizim için bir son değil, başarılı da olabilirsiniz başarısız da olabilirsiniz. Sınav bizim kişiliğimizi değil, lise hayatımız boyunca öğrendiğimiz bilgileri ölçüyor. Bu nedenle ne kadar değerli olduğunuzu unutmayın ve hatta bunu arada kendinize hatırlatın.
– Uyku düzeninizi oluşturun. Her akşam aynı saatte yatmaya ve aynı saatte kalkmaya özen gösterin. Ne kadar sağlıklı uyursanız gün içinde o kadar zinde olursunuz.
– Beslenmenize dikkat edin. Fazla yağlı besinlerden, abur-cuburdan şu dönemde biraz uzak durun.
– Gün içinde fiziksel egzersizler yapmak hem bedensel hem de ruhsal olarak size iyi gelecektir.Açık hava yürüyüşleri, bedeninizi çok zorlamadan yapılacak hafif egzersizlerle kendinizi daha iyi ve daha motive hissedebilirsiniz.
– Son dönemlerde yeni konular öğrenmeye çalışmak, önceki öğrenmelerinize de engel olabileceğinden dolayı konu tekrarları yapmaya özen gösterin.
– Tamamlamanız gereken konular varsa aralarından en iyi yapabileceklerinizi seçin ve bu konular üzerinden çalışmalarınız planlayın.
– Her gün mutlaka deneme sınavı çözün. YKS formatında çözeceğiniz bu deneme sınavlarında zamanı iyi kullanın. TYT için 165 dakika süreniz var.
– Deneme sınavı sonrasında mutlaka doğru ve yanlışlarınızı kontrol edin. Yanlış soruların üzerinden gitmeye özen gösterin. Yaptığınız yanlış dikkatsizlikten kaynaklanıyorsa o konuyla ilgili soru çözümleri yapın, yanlışınız konu eksikliğinden kaynaklanıyorsa hemen o konuyla ilgili bilgi eksikliğinizi tamamlayın.
Sınav sırasında ne yapılmalı?
Sınav öncesinde olduğu kadar sınav anında da yapacaklarımız bizi başarıya götürecektir.
– Sınav stratejinizi belirleyin. Hangi testten başlamalısınız, hangi testle devam etmelisiniz bu sıralamayı şimdiden yapın. Deneme sınavlarında bu stratejinizi oluşturduktan sonra YKS’de de değişiklik yapmadan aynı test sıralamasını izleyin. Bu hem zamanı verimli kullanmanızı sağlayacak hem de deneme sınavlarından alışık olduğunuz için kaygı yaşamamanıza neden olacaktır.
– Zamanı verimli kullanmak için uygulanacak bir diğer yöntem de turlama sistemidir. Birinci turda cevaplarını kolaylıkla bulabildiğiniz sorular üzerinden ilerleyin. Cevabını bulamadığınız sorular üzerinden zaman geçirmek hem süre kontrolünüzü zorlaştıracak hem de kaygınızı arttıracaktır. Yapamadığınız soruları ikinci tura bırakın.
– Sınav anında çok bunaldığınızı hissettiğinizde kalemi, kâğıdı birkaç saniyeliğine bırakıp derin nefes alın ve sonrasında soruları çözmeye devam edin.
– Soruyu tamamlayıp cevabı bulduğunuzda hemen optik forma işaretleyin. Önce kitapçığa işaretleyip sonra cevapları optik kâğıda geçirmek kaydırmalara neden olabilmektedir.
– Bu dönemde üşenmeyin, ertelemeyin, vazgeçmeyin.