Her 4 erkekten biri kasık fıtığı yaşıyor
Erkeklerde yaşam boyu kasık fıtığı gelişme olasılığının yüzde 27 olduğuna dikkat çeken Medical Park Yıldızlı Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Sercan Büyükakıncak, “Kasık fıtığı en sık ağır egzersiz yapanlarda, inatçı öksürüğü olanlarda, kabızlık yaşayanlarda, kilo artışı olanlarda, prostat- apandisit ameliyat sonrasında, aile öyküsü olanlarda ve gebelik sonrasında görülebilmektedir” dedi.
Kasık fıtığını; karın içi organlarının, peritondan oluşan bir kese içinde, karın duvarındaki doğal açıklıklardan ya da zayıf bölgelerden dışarı doğru yer değiştirmesi olarak tanımlayan Medical Park Yıldızlı Hastanesi’nden Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Sercan Büyükakıncak, bilgilendirmede bulundu.
İnguinal fıtıkların (kasık bölgesi fıtıkları), tüm fıtıkların yüzde 80’ini oluşturduğunu ifade eden Op. Dr. Büyükakıncak, “Kasık fıtıkları, genel cerrahi polikliniklerine en çok başvurulan hastalıklardan biridir. Fıtık onarımları ise, genel cerrahinin en sık yaptığı ameliyatlardandır. Bu nedenle, kasık fıtıkları sağlık kaynaklarının önemli bir bölümünü kullanmaktadır” dedi.
ERKEKLERDE DAHA SIK GÖRÜLÜYOR
Dünyada yılda 20 milyon civarında kasık fıtığı tedavisinin yapıldığını söyleyen Op. Dr. Büyükakıncak, “Kasık fıtığı, erkeklerde kadınlardan çok daha sık görülür. Erkeklerde prevalans (görülme sıklığı) yüzde 2’dir. 45 yaş üzerinde bu yüzde 4’e çıkar. Yaşam boyu kasık fıtığı gelişme olasılığı, erkekte yüzde 27, kadında yüzde 3’tür. İnguinal herniler, sağ tarafta daha sıktır” ifadelerini kullandı.
TARIM İŞİ YAPANLARDA RİSK DAHA FAZLA
Kasık fıtığının kimlerde görülebileceğini dile getiren Op. Dr. Büyükakıncak, “Kasık fıtığı en sık ağır egzersiz yapanlarda (profesyonel sporcularda, ağırlık kaldırma, bisiklet sürenlerde madencilik ve tarım işi ile uğraşanlarda), inatçı öksürüğü olanlarda (sigara kullanımı, KOAH gibi akciğer hastalıkları), kabızlık (ıkınma), kilo artışı, prostat- apandisit ameliyat sonrası, aile öyküsü olması, genetik ve doğumsal faktörler (kolajen doku hastalıkları …), gebelik sonrası görülebilmektedir” dedi.
HASTALAR KASIK, KARIN BÖLGESİ VE TESTİS AĞRISIYLA BAŞVURUYOR
Görülen şikâyetlerden bahseden Op. Dr. Büyükakıncak, “Hastalar kliniğe kasık-karın bölgesi ve testis ağrısıyla, yine bu bölgedeki şişlik şikâyetiyle başvurur. Bu şişlikler karın içi basıncını artıran egzersizler, öksürme ya da hapşırma ile belirgin olur. Genellikle fıtık kesesi içine ince veya kalın bağırsak girer. Genelde elle itilme ile veya yatar pozisyonda kaybolabilir. Nadir durumlarda sıkışma ve boğulmaya bağlı geri itilemez ve çok ağrılı olabilir” şeklinde konuştu.
TANI FİZİK MUAYANE VE ULTRASONLA KONULABİLİYOR
Tanının fizik muayene ve ultrason ile konulduğunu belirten Op. Dr. Büyükakıncak, “Şüpheli durumlarda kontrastsız Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRI) yapılabilir. Boğulmuş fıtıklar, ince bağırsak obstrüksiyon sebepleri arasında ikinci sıklıktadır. Kasık fıtıklarının yüzde 5’i boğulma nedeniyle acil ameliyat gerektirmektedir. İnkarserasyon (boğulmuş fıtık) durumunda iskemik bağırsak (bağırsakların kanlanmasının bozulması) görülme olasılığı yüzde 10-15 kadardır. Bunlarda bağırsak rezeksiyonu (bağırsak çıkarılması) gerekir” dedi.
LAPAROSKOPİK CERRAHİ TERCİH EDİLİYOR
Fıtık ameliyatlarının da tıp ve cerrahilerdeki gelişmelere bağlı olarak artık kapalı yöntemler ile yapılabildiğini söyleyen Op. Dr. Büyükakıncak, şu bilgileri paylaştı:
“Kapalı yöntemin birçok avantajı mevcuttur. Daha az hastanede kalınır (yatış 1 gece), ameliyat sonrası ağrı daha azdır, sosyal hayata dönüş daha hızlıdır, fıtığın tekrarlama riski daha azdır, yara yerinde enfeksiyon görülme riski daha azdır ve minik deliklerle yapıldığı için kozmetik açıdan avantajlıdır. Kullanılan yama, fıtığın özelliğine göre farklılık gösterir. Ameliyat süresi kısadır, ortalama 30-45 dakika sürer. Eş zamanlı diğer taraftaki fıtığa da müdahale edilerek başka karın içi ameliyatlar gerçekleştirilebilir. Kapalı ameliyat sayesinde sporcular en geç 2-3 haftaya kadar antrenmanlarına geri dönebilir.”
AMELİYAT SONRASI DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Ameliyat sonrası dikkat edilmesi gerekenlere değinen Op. Dr. Büyükakıncık, “Ameliyat sonrası genelde ağrı azdır. Taburcu olduğunuzda sosyal hayatınıza dönebilirsiniz. Tek başınıza kendi işlerinizi rahatlıkla görebilirsiniz. Laparoskopik kasık fıtığı ameliyatından 2-3 hafta sonra aktivitelere dönüş yapılabilir. Kişi profesyonel sporcu değilse, spor yapmaya 1 ay sonrası yürüyüş ile başlanabilir. Ameliyat sonrası diyet kısıtlaması yoktur ancak kilo artışı ve obezitenin cerrahi başarıyı etkilememesi için sağlıklı beslenme önerilir” dedi.