Genel Cerrahi

Hemoroid Belirtileri Nelerdir?

İnternal (iç) ve eksternal (dış) hemoroid olmak üzere iki klinik başlık altında incelenen hastalık, birden fazla belirti ve şikayetle birlikte hayat kalitesinin büyük oranda düşmesine neden olur. Basur başlangıcı sırasında belirtilerin doğru şekilde incelenmesi, tedaviyi kolaylaştıran başlıca etmenlerden biridir. Dolayısıyla hemoroid belirtileri hakkında bilgi sahibi olunmalı, hastalığa bağlı şikayetlerin hayat kalitesini düşürmesi önlenmeli ve tedavi uygun zamanda gerçekleştirilmelidir.

İç hemoroid belirtileri: 

  • Genellikle dışkıya karışmamış şekilde, boşaltım öncesinde veya sonrasında görülen açık kırmızı renkli rektal kanama görülür.
  • Boşaltım sırasında veya hemen sonra ele gelen doku çıkıntısı gözlenebilir. 
  • Rektal bölgeden fazla miktarda akıntı ve sık rahatsızlık veren kaşıntı problemi gelişir. 
  • İç hemoroid hastalığında ağrı şikayeti nadir olarak ortaya çıkar. 

Dış hemoroid belirtileri:

  • Dış hemoroid rahatsızlığında doku içerisinde pıhtı gelişmemişse hiçbir belirti görülmeyebilir. 
  • Ancak rektal kanaldan dışarı çıkan hemoroid dokusunda pıhtı meydana gelirse hastada şiddetli ağrı şikayeti gözlenir. 
  • Ödem ile birlikte seyreden ağrı şikayeti 48 saat içerisinde maksimum düzeye ulaşır ve günlerce devam eder.
  • Dış hemoroid kanaması genellikle çok seyrek görülen bir belirtidir ve kabızlık gibi durumlarda zorlanmaya bağlı olarak gelişir. 

Hemoroid Tedavi Yöntemleri Nelerdir? 

Hemoroid tedavisi günümüzde medikal tedavi, endoskopik ve lokal tedavi ve cerrahi tedavi olmak üzer üç farklı yöntemle gerçekleştirilir. 

  • Medikal tedavide diyet düzenlemesi, dışkı hacmini artıran ve dışkı yumuşatıcı hemoroid ilaçları kullanımı, ılık suya oturma banyoları ve lokal anestezik basur kremi gibi uygulamalar tercih edilir. 
  • Endoskopik ve lokal hemoroid tedavileri, medikal tedaviye gerekli yanıt alınamadığında ek tedavi yöntemi olarak uygulanır. En sık tercih edilen uygulama yöntemleri lastik band ligasyonu, skleroterapi, infrared fotokoagülasyon ve kriyoterapi olarak sıralanabilir. Ancak bu uygulamaların pek çok yan etkiye neden olabileceği ve mutlaka hekim tarafından klinik ortamda uygulanması gerektiği bilinmelidir. 
  • Cerrahi tedavi seçeneği, medikal ve lokal tedavi uygulamalarına rağmen şikayetlerin devam etmesi durumunda tercih edilir. Özellikle hem iç hem dış basur görülen hastalarda birden fazla yöntem uygulanması tedavinin gecikmesine neden olacağından medikal ya da lokal iç basur tedavisi uygulanmaz, her iki hemoroidal çıkıntı tek seferde cerrahi yöntem ile tedavi edilir.

Basur Ağrısına Ne İyi Gelir?

Özellikle dış basur hastalığında pıhtı gelişmesi, hemoroide bağlı ağrı şikayetini fazlasıyla artırır. Bu gibi durumlarda en hızlı etki gösteren ağrı kontrol yöntemlerinden biri ılık suya oturma banyosu, bir diğeri ise lokal anestezik basur kremleridir. Uygulanan yöntemler ağrının şiddetini kontrol altına almayı başarsa dahi hastalığın mutlaka doktor kontrolünde tedavi edilmesi ve tekrarlayan ağrı şikayetlerinin önüne geçilmesi gerekir. 

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir