Yüzün bir yarısında mimik kaslarının istem dışı ve tekrarlayıcı kasılması ile giden, ağrısız bir tablodur.
Başlangıçta kasılma göz çevresi kaslarda belirginken ilerleyen olgularda aynı taraftaki tüm kaslara yayılır. Bazen kasılma ile birlikte kulakta garip bir ses de duyulur. Yüzde asimetrik bir görünüm oluşabilir.
En sık 40-70 yaşlar arasında görülür, nadiren iki yanlıdır.
Hemifasiyal spazm bireyi nasıl etkiler, kasılmalar sürekli midir?
Bu istem dışı kasılmalar bireyi sosyal hayatta oldukça sıkıntıya sokan bir durumdur. Yorgunluk, stres ve anksiyete gibi durumlarda istemsiz kasılmaların sıklığında ve şiddetinde artma olabilir.
Hemifasiyal spazmın sebebi nedir?
Yüzün mimik kaslarının ve gözü kapatan kasın çalışmasını fasiyal sinir sağlar. Hemifasyal spazma fasiyal sinire beyin sapından çıkış noktasında damar basısı ya da temasının yol açtığı düşünülmektedir.
Fasiyal sinire tümör ya da anevrizma basıları, multipl skleroz gibi hastalıklar da benzer bir tabloya yol açabilir.
Hastalarda bazen ek olarak ateroskleroz ve hipertansiyon görülebilir.
Hemifasiyal spazmın tanısı nasıl koyulur?
Tanı detaylı hastalık öyküsü ve nörolojik muayene ile konur. Fasiyal sinire bası yapan nedenleri araştırmak için beyin MR tetkikinden faydalanılır. EMG istemsiz kasılmaları ayrıntılı bir şekilde ortaya koymak ve sinirin fonksiyonunu değerlendirmek için önemlidir.
Hemifasiyal spazmda tedavi seçenekleri nelerdir?
En etkili tedavi yöntemi Botulinum toksin enjeksiyonudur. Karbamazepin başta olmak üzere bazı antiepileptik ilaçlar yarar sağlayabilir. Bir diğer seçenek cerrahi olarak fasiyal sinirin mikrovasküler dekompresyonudur.