Haşimato Tiroiditi Nedir?

Mesleğim gereği hastalık yoktur hasta vardır prensibiyle hareket ederim yıllardır. Özellikle uzun süredir devam eden şikayetlerinizin olduğu ,kimselerin tanı koyamadığı, stres denilip geçilen öyle durumlar vardır ki. Bunlardan en sık karşılaştığım sinsice ilerleyen ve ne yazık ki geç teşhis edilen Haşimato tiroiditi..Hepimizin ailesinde guatrı var deyip geçtiğimiz kişiler var öyle değil mi? Ülkemizde en sık görülen bu genetik tiroid hastalığı sanıldığı kadar masum mu peki?

Türkiye’de her 3 – 4 kişiden birinde tiroid hastalığı mevcut. Kadınlarda ise 4 kat daha fazla görülüyor. Haşimato tiroditi ise tiroidin en sık görülen genetik geçişli hastalığı. Bu hastalıkta vücut tiroidi yabancı madde olarak algılar ve yok etmeye çalışır. Aslında burada herhangi bir mikrobik durum yoktur, kişinin bağışıklık sisteminin reaksiyonunun bir sonucudur.

Unutkanlık, duygusal değişiklikler,halsizlik, vücutta ödem ve şişlik, ses kısıklığı, mide sindirim şikayetleri ve kabızlık en sık görülen şikayetlerdir. Saç dökülmesi ve tırnak yapısı değişiklikleri de dikkat çeker.

Burada özellikle altını çizmek istediğim konu insülin direnci ve kilo alımı! İnsülin direncimiz arttıkça tatlı krizleri ve vücudumuzda ödem artar sonuçta tiroid bezimiz ise gitgide tembelleşir ve kısır bir döngüye girilir.

Kilo artışının bir diğer nedeni metabolizmanın kimi zaman yavaş kimi zaman fazla çalışması nedeniyle yenilen yemeğin de aynı şekilde kimi zaman kilo aldırmaması kimi zamansa su içsem yarıyor gibi vücutta şişliğe sebep olmasıdır. Bu nedenle metabolizmamıza uygun ve düzenli bir beslenme programı eşliğinde kilo kontrolü sağlanmalıdır.

 Haşimatoda Tanı ve Tedavi Süreci

Dr. Şebnem Güleryüz 

Tanısını koyarken  kan tahlilleri önemlidir. Rutin olarak istediğimiz FT3, FT4 ve TSH gibi tiroid fonksiyon testlerinin  yanı sıra  antikorları gösteren  Anti TPO, Anti TG laboratuvar değerleri tanıyı kesinlestirir  Tiroid usg ayırıcı tanıda önemlidir.

B12 vitamini, folat, d vitamini, çinko eksikliği replasmanları hastanın yaşam kalitesini arttırmakta ve oluşabilecek obezite, alzheimer, kalp damar hastalığı ,kanser ve diyabet gibi risklere karşı koruyucu olmaktadır.

Gerektiğinde tiroid hormon ilacı kullanılabilir  ancak bununla birlikte hastada var olan vitamin ve mineral eksikliklerinin yerine konması da çok önemlidir.B12, D vitamin eksikliğinin düzeltilmesi veya selenyum eklenmesi ile bile tiroid bezi daha randımanlı çalışmaya başlar ve reaktif hipogliseminiz hızla düzelebilir, terlememizi yok edebilir, kilo vermeniz de hızlanır.

Hastalar hem kilo kontrolünde hemde metabolizmanın çalışması açısından  egzersiz ve yürüyüşten özellikle fayda görürler.

Stres vücudumuzdaki tüm  sistemi etkiler ve elbetteki antikorlarla tiroidimize oluşacak saldırıyı da. Tiroid bezimiz vücudumuzun, metabolizmamızın orkestra şefidir. Ne kadar sağlıklı ve ahenk içinde çalıştığı çok önemlidir.

Haşimato da Beslenme özellikle önemlidir!

Bu arada gülümsemeyi unutmayın lütfen, derin nefes almayı, sevdiklerinizle vakit geçirmeyi ve  kendinize ve bedeninize eşyalarınıza verdiğinizden daha fazla değer vermeyi. Unutmayın ki bu beden bize emanet..

Exit mobile version