Hangi Tiroid Nodüllerinde Kanser Riski Daha Fazladır?
Tiroid nodülleri ülkemizde oldukça sık görülen hastalıklardan birisidir. Hemen hemen her 3 kişiden birinde bu nodüllere rastlanmaktadır.
Tiroid nodülü olan bir kişide en önemli konu bu nodülün kötü huylu yani kanser olup olmamasıdır. Bu yüzden tiroid nodüllerinin bu açıdan iyi değerlendirilmesi gerekmektedir.
Bir tiroid nodülü ile karşılaştığımızda hastadan alınan öykü bize oldukça yol gösterici olmaktadır. Nodül saptanan kişinin aile öyküsünde tiroid nodülü olup olmadığı, nodülü olanlardan operasyon geçirenlerin varlığı ve operasyon geçirenlerde tiroid kanser olup olmaması çok önemlidir. Özellikle ailede tiroid kanseri varlığı kişinin tiroid kanseri açısından riskli olduğunu düşündürür.
Öyküdeki önemli diğer noktalardan biriside nodül saptanan kişinin daha önce boyun bölgesine herhangi bir nedenle ışın tedavisi veya radyasyona maruziyetininin olup olmaması çok önemlidir. Ayrıca eğer nodül önceden varsa takip sırasında hızla büyümesi de nodülün köyü huylu olabileceğini düşündüren diğer bir faktördür.
Nodül saptan kişilerde çok iyi bir ultrasonografik değerlendirme yapılmalıdır. Tiroid USG de saptanan bir çok özellik bize nodülün iyi huylu olup olmadığı konusunda yardımcı fikirler verebilmektedir.
Tiroid USG’de içerisinde mikrokalsifikasyonlar (nodül içindeki küçük kalsiyum benzeri birikimler) olması, nodüllerin düzensiz bir yapıda bulunması, hipoekoik (koyu renkli) görünmesi, nodül içerisinde kanlanma artışının olması, nodül ile birlikte lenf bezlerinde irileşme veya büyüme saptanması nodülün kötü huylu olabileceğini düşündürür.
Bununla birlikte Tiroid USG’de nodülün kistik olması, hiperekoik (parlak renkli) olması, boyutlarının küçük olması iyi huylu olabileceğini düşündürür.
Ayrıca zaman zaman sintigrafik incelemelerde nodülün iyi huylu olup olmadığı konusunda yardımcı olabilir. Sintigrafik incelemelerde soğuk görünen (iyot tutmayan) nodüllerin de kötü huylu olma ihtimali daha yüksektir.
Fakat tüm bu incelemeler sadece bize fikir veren yardımcı bulgulardır. Bir nodülün iyi huylu mu kötü huylu mu olduğunu en iyi gösteren inceleme tiroid ince iğne aspirasyon biyopsidir.
Tiroid biyopsisi en ince iğne ile boyun bölgesine ultrasonografi eşliğinde yapılan bir işlemdir. Bu işlemin komplikasyonları oldukça azdır. Tanı koyma oranı %95’tir. Çok az bir kısmında yetersiz materyal sebebi ile tekrarlayan biyopsi alınması gerekebilir.