Hamilelikte Kalp Yetmezliği belirtileri

Gebelik süresince annenin kalp ve damar (kardiyovasküler) sisteminde bazı değişiklikler oluşur. Oluşan bu değişiklikler hamilelik ve doğum sürecinde anneyi korumaya yönelik olsa da annenin kalp sağlığını etkileyebilir. Meydana gelen bu değişiklikler hamilelik sırasında kalp hastalığının teşhisini zorlaştırır. Hamilelik öncesinde kalp hastalığı geçirmiş ya da geçirme tehlikesi yüksek olan anne adaylarının, gebelik sürecinin nasıl geçeceğine; kalbin kapasite ve toleransının yanında gebelik sırasında aldığı tedavi ve bakımları inceleyerek karar verilmektedir.

Hamilelik Sırasında Kalpte oluşan değişiklikler
Hamilelik döneminde, kan hacmi ve kalp debisi artmaya başlar. Kan hacmindeki bu artışın sebebi, anneyi doğum esnasında oluşabilecek olası bir kan kaybından korumaktır. Kalbin dakikada pompaladığı kan hacmi de belirgin bir şekilde artar. Kalp hızı ve hacmi artarken, kan basıncında düşme olur.

Gebelikte Kalp Hastalığı belirtileri nelerdir?
Gebelikte kalp yetmezliği, hamilelik sırasında vücutta artan kan hacmi ve dolaşım sistemi üzerindeki ekstra yük nedeniyle bazı kadınlarda ortaya çıkabilir. Kalp yetmezliği, kalbin vücuda yeterince kan pompalayamaması durumudur. Bu belirtiler, genellikle daha önce kalp sorunları yaşamış veya risk altında olan kadınlarda daha yaygın olarak görülür. Gebelik sırasında kalp yetmezliği belirtileri şu şekilde kendini gösterir:

Kalp Hastaları nasıl sınıflandırılır?
Kalp hastaları, farklı tipte ve ciddiyette kalp sorunlarına sahip olabilirler. Bu nedenle, kalp hastalarının sınıflandırılması için genellikle bazı temel kategoriler ve sınıflandırma sistemleri kullanılır. Bu sınıflandırmalar, kalp yetmezliği belirtilerinin ciddiyetini belirlemek için kullanılır ve hastanın günlük yaşamını ne kadar etkilediğini açıklar.

  1. ve 2. derece hastaların gebeliklerinde çoğunlukla sorun olmazken, 3. derece hastalar düzenli olarak kontrol edilir ve ciddi takip gerekir. ancak en riskli grup olan 4. derece hastaların hamile kalması annenin sağlığı için önerilmez çünkü ölüm oranları çok yüksektir.

Doğumsal Kalp Hastalıkları nelerdir?
Hamile kadınların %1 ‘de kalp hastalığı görülmektedir. Doğumsal kalp hastalıkları arasında en sık karşılaşılan Atriyal Septal Defekt (ASD) dir.

Kalp Kapak Hastalıkları nelerdir?
Kalp kapak hastalıkları, kalbin dört odası arasındaki kapakların normal işlevini bozan veya değişen durumları ifade eder. Kalp kapakları, kanın kalbin farklı odaları arasında tek yönlü akışını sağlar. İşlevlerini yeterince yerine getiremeyen kapaklar, kanın ters yönde veya yetersiz bir şekilde akmasına neden olabilir. Özellikle gebelik sürecinde daha dikkatli incelenmeli ve takip edilmelidir. Kalp kapak hastalıkları aşağıda verilmiştir:

Exit mobile version