Hamilelikte Depresyon Olur Mu?

Depresyon kişinin ruh ve beden sağlığını doğrudan etkiler. Kişinin ruh halini, duygusal durumunu, düşüncelerinin etkiyerek kişiye tükenmişlik sendorumu yaşatır. Cinsiyet ve yaş ayırmadan herkeste olabilen depresyon, kadınlarda hamilelik döneminde sık sık görülmektedir. Hamilelik dönemi ile birlikte hamilelik öncesinde ve sonrasında da görülebilir. Aynı durum diğer gebeliklerde de tekrarlanabilir.

Depresyon Belirtileri Nelerdir?

Hamilelikte Depresyon Belirtileri Nelerdir?

Gebelikte ruhsal sıkıntılar çoğu zaman normal kabul edilir. Bunun nedeni anne adayının hormonlarının değişmesidir. Aşırı alınganlık, ağlama krizleri, en küçük şeylere alınmak gebelerde sık sık karşılaşılan durumlardandır. Umutsuzluk, sürekli mutsuz hissetme, üzgün ruh hali, çok ya da az uyuma, iştahsızlık veya çok yeme gibi durumlar var ise ve uzun süreli seyrediyorsa hamilelikte depresyondan şüphelenmek mümkündür. Bunların yanında; adaptasyon sorunu yaşanıyor ise, düşünme şekliniz ve bakış açınız normalden farklıysa, sebepsiz kilo alma veya verme durumunuz söz konusu ise, kendinize güveniniz azaldıysa, bitkin hissediyorsanız ve cinselliğe ilgi duymuyorsanız, kendinize zarar vermeye yönelik düşünceler aklınıza geliyorsa, sık sık ölümü düşünüyorsanız hamilelikte depresyona yakalanmış olma ihtimaliniz çok yüksektir. Hamilelikte depresyonda bu belirtilerin yanında fiziki olarak da; görmenizde bulanıklık, kaşıntı, aşırı terleme, sebepsiz ayrı ve sancılar, baş ve bel ağrıları, ağız kuruması, mide ve bağırsak sorunları ile karşılaşmanız mümkündür.

Peki Bu Depresyon Neden Olur?

gibi durumlar hamilelikte yaşanan depresyonun en büyük nedenlerindendir.

Hamilelik Depresyonu Nasıl Tedavi Edilir?

Depresyon hamilelikte olsun olmasın kesinlikle tedavi edilmesi gereken bir durumdur. Hamilelikte ise daha tehlikelidir. Depresyonu görmezden gelmek hem anneyi hem de bebeği tehlikeye atmak demektir. Hamilelikte geçirilen depresyon lohusalık dönemini de zorlaştırır. Hamileliğinizde kontrole gittiğiniz doktorunuzdan öncelikle gerekli tahlillerle tiroid, vitamin eksikliği gibi bir sorununuz var mı kontrol ettirmelisiniz. Daha sonra kesinlikte bir psikoterapistten terapi almalısınız eğer gerekiyorsa bir psikiyatri doktoru kontrolünde da ilaç tedavisine geç kalmadan başlamalısınız.

Exit mobile version