Hamilelik ve kulak burun boğaz’a ait sorunlar

ORTA KULAK HAVALANMA BOZUKLUĞU

Geniz bölgesindeki ödem (mukozal şişkinlik) nedeni ile öztaki borusu ağzının kapanması sonucu orta kulağa giden havanın azalması, orta kulak da negatif basınç etkisi yaratarak; kulak da dolgunluk, basınç hissi, çınlama ve işitme azlığına neden olabilir. Burun tıkanıklığını ortadan kaldıran tedavi ve bol su içilmesi (yutkunma çok yararlıdır)/sakız çiğnenmesi ile şikayetler engellenebilir. Burun kanatlarını sıkıca kapatıp kulaklara -ıkınma hareketi gibi- hava verilmesi doğru değildir, genizdeki salgı/mikroorganizmaların orta kulağa yönelmesine neden olabilir.

YÜZ FELCİ

Hamilelik döneminde ödem artışı ve bağışıklık sisteminin düşük olması nedeni ile, virusun (Herpes Simplex-Uçuk virusüne benzer!) yüz siniri kanalı içinde ödem oluşturması ve yüz kaslarını olumsuz etkilemesi, yüz felci olma ihtimalini 2 ya da 3 kez arttırır. Genellikle yüzün bir yarısındaki kasların çalışmaması söz konusudur, yüz çizgileri silinir, göz tam kapanamaz, ağız kenarında çarpıklık vardır. Özellikle gebeliğin son ayları, yüz felcinin görülme ihtimalinin yüksek olduğu dönemdir. Klinik şikayetler ile karşılaşıldığında uygun tedavi (steroid-kortizon) uzman doktor tarafından başlatılmalıdır. Tedavi sonrası, 3 hafta içinde bulguların hemen hepsi düzelir.

ASİT REFLÜ (Mide asidinin yukarıya yükselmesi)

Hamilelik döneminde %50 oranında görülür. Yemek borusu alt kısım tonusunda azalma ve karın-içi basıncında artma, reflü’yü kolaylıkla ortaya çıkarır. Göğüsde yanma, öksürük, boğaz ağrısı, ses kısıklığı olabilir. Yemek yeme alışkanlığını değiştirmek, diyete dikkat edilmesi ve ilaç tedavisi, reflü rahatsızlığını belirgin ölçüde azaltacaktır. Kullanılan anti-asit ilaçların birçoğunun bebeğin gelişimine olumsuz etki yapma riski olduğundan uzman doktora danışmadan anti-asit ilaç kullanmayınız.

LARENJİT

Artmış mukoza ödemi ve damarlanma, gırtlakbölgesinde iltihap oluşturabilir. Larenjit (gırtlak bölgesi iltihabı), kısa süreli veya uzun süreli olabilir. İltihap giderici boğaz gargarası, bol ılık su tüketilmesi, paracetamol (Calpol, Tylol, Tamol tb.vb.) içeren ilaçların birkaç gün kullanılması yararlı olabilir. Rahatsızlığın 5-7 günden uzun sürmesi halinde, KBB muayenesi ve endoskopik gırtlak/ses telleri muayenesi, uzman doktora tedavi konusunda çok yardımcı olacaktır.

AŞIRI TÜKRÜK SALGI ARTIŞI (Hipersalivasyon)

Hormonal değişiklikler ve karbohidrat metabolizmasindaki değişiklikler, hamile bayanlarda tükrük üretimini arttırır. Gün içerisinde bardaklar dolusu tükrük çıkarılmasına dahi rastlanılabilir hatta sıvı kaybına neden olabilir. Bulantı ve kusma ve reflü, bu sorunu arttıran diğer nedenlerdir. İlk aylarda tükrük artışı daha sık görülmektedir. Tükrük akışını azaltan/engelleyen etkenler de akla getirilmelidir (boğaz iltihabı, larenjit, yutma bozuklukları vb.). Tedavi nedene yönelik olmalıdır. Sık olarak dişleri fırçalama ve nişastadan fakir diyet önerilmelidir. Nadiren, ilaç tedavisi veya tükrük bezlerine yönelik girişim (ilaç enjeksiyonu) düşünülebilir.

ORTA KULAĞA AİT İŞİTME AZLIĞI (OTOSKLEROZ)

Otoskleroz adı verilen orta kulak içindeki üzengi kemikçik tabanının kireçlenmeye benzer bir rahatsızlığı, kadınlarda sık görülür ve genetik geçiş gösterir. Hormon seviyelerindeki artış, hamilelik döneminde şikayetleri arttırabilir. İşitme azlığı ve çınlama, ana klinik rahatsızlıklardır. Her iki kulakda görülme ihtimali daha fazladır. Eğer fazla işitme kaybı yok ise işitme cihazı önerilebilir. Cerrahi tedavi, işitme kaybının/çınlamanın fazla olduğu durumda düşünülmelidir (hamilelik sonrasında). Ameliyat sırasında -çoğunlukla genel anestezi altında- orta kulağa girilerek, üzengi kemikçiği çıkarılıp teflon piston protez yerleştirilir. Ameliyat sırasında iç kulağa zarar verme oranı %2-3 arasındadır. O nedenle ameliyat, deneyimli bir cerrah tarafından gerçekleştirilmelidir.

Exit mobile version