Hamilelik belirtileri nelerdir?
Hamilelik ihtimalini akla getiren ilk belirti 7 günün üzerinde yaşanan adet gecikmesi olarak bilinir. Bu belirti tek başına gözlendiğinde kesin tanı için yeterli olmamakla birlikte, adet döngüsü devam ederken ortaya çıkan hiçbir belirti hamilelik bulgusu olarak değerlendirilemez. Herhangi bir durumda gebelik şüphesinin doğması ve gebelik testi uygulaması için her şeyden önce adet döngüsünün devam etmiyor olması gerekir.
Erken Hamilelik Belirtileri Nelerdir?
Erken hamilelik belirtileri ilk hafta içerisinde gözlenen ve muhtemel bir gebeliğin varlığına işaret eden fizyolojik belirtilerdir. İlk belirti adet gecikmesi olmakla birlikte diğer hamilelik belirtileri şu şekilde sıralanabilir:
- Memelerde dolgunluk ve hassasiyet, meme ucunda koyulaşma ve meme başında karıncalanma hissi,
- Karnın alt kısımlarında görülen dolgunluk ve şişkinlik hissi,
- Özellikle sabah saatlerinde görülen mide bulantıları ile birlikte kusma şikayeti,
- Halsizlikle birlikte seyreden yorgunluk, baş dönmesi ve uykuya meyil,
- İdrar miktarında artış olmaksızın sık idrara çıkma ihtiyacı,
- Vajinal salgı sıklığında artış,
Bu belirtiler ilk ortaya çıkan hamilelik belirtileridir ve büyük oranla bir gebeliğin habercisidir. Ancak tüm bu belirtiler kesin tanı için yeterli görülmeyip bir sağlık problemine bağlı olarak da ortaya çıkabilir. Kesin tanı için bu belirtiler erken gebelik testi ve ultrason bulguları ile desteklenmelidir.
Gebelik Testi Nedir?
Gebeliğin oluşması ile birlikte salgılanmaya başlanan HCG isimli hormonun kanda ve idrarda belli bir düzeyin üzerine çıkması, gebeliğin kesin tanısı için belirleyici niteliktedir. HCG ile aynı yapısal özelliklere sahip olan LH isimli hormon, yumurtlama eyleminden sorumlu olup adet döngüsü içerisinde belirli aralıklarla artış gösterir. Bu ayrımın yapılabilmesi için HCG hormonunun düzeyi, bu hormonun beta fraksiyonu olan ß-HCG değerinin ölçümü ile belirlenir.
Kanda ß-HCG değeri belli bir seviyenin üzerine çıktığında idrar ile atılmaya başlar. İdrar tahlili ile yapılan gebelik testleri, bu ß-HCG değerinin düzeyine göre sonuçlandırılır. Eczanelerden temin edilen ve evde uygulanan hazır gebelik testlerinin %99 oranında güvenilir olduğu ifade edilse de yapılan araştırmalar hata oranının %50’lere varabildiğini gösterir.
Gebeliğin tahlili için en doğru sonucu verecek olan uygulama, kanda ß-HCG varlığının teyit edilmesidir. Adet gecikmesinin ilk birkaç günlük döneminde dahi hamilelik varlığını kesinleştiren bu kan testi, uzun yıllardır tercih edilen en güvenilir yöntemdir.
Hamilelik Takvimi Nasıl Belirlenir?
Gebelik durumunun doktor muayenesi ile kesinlik kazanmasından sonra bebeğin ve annenin gelişimini sağlıklı bir şekilde izlemek için oluşturulan çizelgeye hamilelik takvimi denir. Takvimin oluşturulması için ilk olarak son adet tarihi üzerinden hamilelik haftası hesaplama işlemi yapılır. Takvimin oluşturulmasından sonra yapılan ilk muayene bulguları bu çizelgeye kaydedilir ve düzenli aralıklarla yapılacak olan diğer muayene bulguları ile karşılaştırılır. Bebeğin gelişimini ve annenin fizyolojik sağlığını belirlemede fazlasıyla önemli bir yere sahip olan hamilelik takvimi, anne karnında ortaya çıkabilen birçok sağlık probleminin erken teşhis ve tedavisi için de oldukça önemlidir.