Guatr’da erken tanı çok önemli

Ülkemizde oldukça sık rastlanan ve tiroid bezinin az ya da çok çalışmasına bağlı olarak belirtiler ortaya çıkaran guatrın, en büyük nedenleri arasında iyot eksikliği bulunuyor. Avrasya Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Sedat Işık, guatr hakkında önemli bilgiler veriyor.

Tiroit bezi, vücudun enerji seviyesinin kontrolünü sağlıyor

Guatr, tiroid bezinin büyüdüğü bir durumdur. Tiroid bezi; boyunda, adem elmasının altında bulunan küçük, kelebek şeklinde bir bezdir. Bezin büyümesiyle birlikte boynun bir veya iki tarafının şiştiği görülür. Bu şişlikler genellikle simetrik veya asimetrik olabilir. Tiroit bezinin işlevi salgıladığı hormon ile vücudun çalışma hızını belirlemesidir. Ürettiği hormon düşünce, vücudun çalışma hızı düşer, fazla hormon salgılarsa vücudun çalışma hızı artar. Troid nodülleri genel olarak ilaçla kontrol altına alınır ancak %3 ila %5 arası kansere dönüşme riskleri vardır. Bu sebeple doktor kontrolü hayati önem taşır.

Hastalığı tetikleyen birçok etken var

Kimler risk gruplarında yer alıyor?

Tiroit bezi çok çalıştığında;

Tiroit bezi az çalıştığında;

Erken tanı çok önemli…

Guatrın tanısı ve tedavisi, büyümeye neden olan hastalıklara göre değişiklik gösterir. Neden olan hastalık belirlendikten sonra tedavi için doktor ve hastanın belirleyeceği bir yöntem seçilir. Bu yöntemler; ilaç tedavisi, cerrahi müdahale ve radyoaktif iyot tedavisidir. 

Hormon yetersizliği olan guatr hastalarına bu hormon ilaç şeklinde verilir. Hormon fazlalığı olan hastalara hormon yapımını engelleyecek ilaçlar verilir. Hormon seviyesi normale gelince ameliyat veya radyoaktif iyot ile tedavi yapılır. Hormon dengesizliğinin olmadığı ama tiroit bezinde nodüllerin olduğu durumlarda ise cerrahi müdahale uygulanır.

Doğru beslenme ile guatra savaş açın

En önemlisi de hayat kaynağı olan suyu bol bol için. 

Exit mobile version