Gözde tümör olur mu?

Gözlerimiz de diğer uzuvlarımız gibi çeşitli dokuların bir araya gelmesiyle oluşmuştur. Bu dokularda kontrolsüz büyüme gösteren hücreler olduğunda göz ve göz etrafı bölgede tümör gelişimi olabilmektedir.

Gözde yerleşen tümörler göz içerisindeki dokulardan, göz dışı zarlardan, göz kapağı ve etrafı cilt bölgesinden, gözyaşı bezinden ve orbita dediğimiz gözümüzün etrafını saran kemik çerçeve içerisinden gelişebilir. Göz tümörleri doğrudan göze ait dokulardan gelişebileceği gibi göz etrafı dokulardan komşuluk yoluyla veya vücuttaki herhangi bir kanserli dokudan kan damarları yoluyla göz bölgesine yayılım gösterebilir.

KİMLERDE ?

Göz tümörleri bebeklik-çocukluk döneminden ileri yaşlılara kadar her yaş grubunda görülebilir. Bebeklik-Çocukluk çağı göz tümörleri daha ziyade genetik bozukluklar, doğum öncesi gelişimsel bozuklar ve kalıtsal hastalıklar ile birliktelik gösterir. Erişkinlerde ise daha ziyade çevresel faktörler, radyasyon, ultraviyole, virüsler ve diğer vücut kanserlerinin yayılımı ile gözde/göz etrafında tümörler görülebilmektedir.

Prof. Dr.Murat Tunç

HANGİ BULGULAR?

Göz tümörleri yerleşimine göre farklı şikayet ve bulgularla karşımıza gelebilir. Bebeklik çocukluk çağında en sık görülen göz içi tümör Retinoblastom’dur. Retinoblastomda gözbebeğinin beyazlaşması (göz bebeğine ışık tutulduğunda beyaz bir yansıma alınması) en sık görülen bulgudur. Çocukluk çağı göz içi tümörlerde ikinci sıklıkta görülen göz bulgusu ise şaşılıktır. Bu nedenle çocukluk çağında şaşılığı olan tüm çocukların göz içerisinde bir tümör olup olmadığının araştırılması gerektir.

Erişkin dönemde ise göz içinde yerleşim gösteren tümörler gözde ışık çakması, perdeli görme, görma azalmasıi görme alanının daralması gibi şikayetler yaratabilir.

Göz zarlarında yerleşik tümörlerde gözde kızarıklık, gözde yanma batma gibi özgün olmayan bulgular gözükür. Göz zarlarında karnabahar tarzı beyaz kabarıklıklar ve normalden farklı damarlanmalar görülmesi durumunda da göz çevresi zarlar olası bir tümör gelişimi yönünden incelenmelidir.

Göz Kapağı tümörleri, gözle rahatlıkla görülen şişlikler, kabarıklıklar, göz kapağı cildinde ülser oluşumları ve renk değişiklikleri ile kendini belli eder.

Göz etrafı orbita bölgesindeki (kemik çerçeve içindeki) tümörlerde gözde ileri doğru çıkıklık oluşur. Biz buna ekzoftalmus diyoruz. Göz küresi belli bir yöne yer değiştirebilir, şaşılık ve şekil bozuklukları karşımıza çıkabilir.

NE YAPMALI?

Gözde tümör şüphesinde, özellikle göz tümörleri (oküler onkoloji) konusunda uzmanlaşmış bir göz hekimi tarafından hastanın durumunun incelenmesi, doğru teşhisinin konulması ve erken dönemde uygun tedavinin başlanması gerekir. Özellikle şüphelenilen lezyonun tümör olup olmadığının belirlenmesi önemlidir. Göz Tümörleri konusunda uzmanlaşmış merkezlerde, göz, gözkapağı ve orbita tümörlerinin cerrahi tedavisi, oküloplastik cerrahisi, Stereotaktik Radyoterapi (Işın tedavisi), Brakiterapi, Lazer ve Kemoterapi tedavileri uygulanabilmektedir. Doğru tanı ve doğru tedavi yöntemlerinin zamanında uygulanması durumunda göz ve orbita tümörleri başarıyla tedavi edilebilmektedir.

Exit mobile version