Gözde oluşan tümöre Dikkat!
Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Elif Betül Türkoğlu Şen konu hakkında bilgiler verdi.
Retina tümörü olarak bilinen Retina tümörü, genellikle çocuklarda görülen ve nadiren karşılaşılan bir göz kanseri türüdür. Retina, göz içerisinde bulunan son derece önemli bir dokudur ve görme işlevinin ideal bir şekilde gerçekleşebilmesi için oldukça önemli görevler üstlenir. Bazı çocukların retina bölgesinde, anormal hücre bölünmesine bağlı olarak, kötü huylu kitleler oluşabilir. Retina tümörü olarak isimlendirilen bu kitleler çocuğun görme yetisi, göz sağlığı ve genel sağlığı için büyük bir risk oluştururlar. Erken teşhis, Retina tümörü tedavisi için son derece önemlidir.
Retina Tümörü Tedavisi?
Retina tümörü tedavisi, retina bölgesinde meydana gelen tümörleri teşhis etmek, bu tümörlerin yapılarını incelemek ve çeşitli tedaviler ile bu tümörleri ortadan kaldırmak için yapılan uygulamadır. Retina, barındırdığı özel hücreler ve sinir ağı sebebiyle görme işlevi için en önemli göz dokularından biridir. Bu yüzden retinal hastalıklar bireyin görme yetisini ciddi ölçüde etkileyebilmektedir. Retina tümörün de bu hastalıklar arasında yer alır ve oldukça nadir rastlanan bir göz kanseridir. Çocukluk çağında görülen bu hastalık gerek çeşitli dış etmenler gerekse de genetik etmenler nedeniyle ortaya çıkabilmektedir.
İlk başlarda belirti vermeyen bu hastalık, ilerleyen evrelerde görme yetisiyle ilgili sorunlara neden olabilir. Hatta vaktinde tedavi edilmediğinde göz kaybı gibi son derece ciddi problemlere yol açabilir. Bu yüzden doğumdan itibaren bebeklerin ve çocukların göz sağlığı, alanında uzman bir doktor tarafından düzenli aralıklarla değerlendirilmelidir. Bu değerlendirmeler sırasında teşhis edilen Retina tümörü gibi hastalıklar da vakit kaybedilmeden tedavi edilmelidir. Böylece bu gibi hastalıklara bağlı ortaya çıkabilecek tehlikeli durumlar önlenebilir.
Retina Tümörü Neden Olur?
Retina tümörü en yaygın nedeni genetik etmenlerdir. Bireye annesi ve babası tarafından aktarılan bazı genler, Retina tümörü isimli kanser hastalığının oluşmasına neden olabilir. Bu hastalığın gelişiminden sorumlu olduğu düşünülen gen 13. kromozomun q14 segmentinde yer alan RB1 genidir. Tümör baskılayıcı gen olarak da bilinen RB1’de meydana gelen mutasyonlar Retina tümörü kanserinin oluşumuna yol açabilmektedir. Bazı çevresel faktörlerin de bu kanser hastalığının oluşumunda rol oynayabileceği bilinmektedir.
Retina Tümörü Belirtileri Nelerdir?
Retina tümörü, erken dönemlerinde belirti vermediği için teşhisi oldukça zor olan bir hastalıktır. Retina tümörü bazı çocuklarda şaşılık benzer göz sorunlarına yol açabilir. Bazı çocuklarda ise lökokori isimli soruna neden olabilir. Lökokori normalde kırmızı tonlarında olması gereken göz bebeğinin, beyaz renkte parlamaya sahip olmasıdır. Bu gibi şikayetleri olan çocuklar mutlaka, mümkün olan en erken vakitte bir göz hastalıkları doktoruna götürülmelidir. Böylece Retina tümörü için risk analizi yapılabilir ve teşhise yönelik araştırma çalışmaları erkenden başlayabilir.
Retina tümörü son derece tehlikeli bir göz kanseridir. Bu hastalık çocuğun hem göz sağlığını hem de genel sağlığını tehlikeye atabilir. Bölgede çoğalan ve gelişim gösteren kanserli hücreler, lenf dolaşımı yolu ile vücudun farklı bölgelerine ve uzak organlara sıçrayabilirler. Metastaz olarak bilinen bu durum, kanser hastalıklarını tehlikeli ve bazı durumlarda ölümcül kılmaktadır. Bu yüzden Retina tümörü metastaz gerçekleşmeden erkenden tedavi edilmelidir.
Retina Tümörü Tedavisi Nasıl Olur?
Retina tümörü tedavisi süresi, tedavide kullanılan yönteme göre değişiklik gösterebilir. Lazer tedavisi ve kriyoterapi gibi uygulamalar genellikle 20 dakika gibi kısa bir sürede tamamlanırlar. Retina tümörü ameliyatı süresi ise anestezi uygulamasının detaylarına göre değişebilir.
Ağrısız bir şekilde gerçekleşen bu tedavi sırasında, retina bölgesinde yer alan kitle, özel lazer ışınları yardımı ile imha edilir ve böylece tedavi sağlanmış olur. Lazerle Retina tümörü tedavisi, Retina tümörü tedavisinde kullanılan en modern uygulamalardan biridir. Retina tümörü kriyoterapi tedavisi sırasında son derece soğuk olan sıvılar veya gazlar kullanılır. Bu maddeler yardımı ile retinada yer alan kitleye müdahale edilir ve kitle dondurulur. Böylece kitleyi meydana getiren anormal hücreler canlılık özelliklerini kaybederler.