Gözlerinizde ışık çakmaları varsa, ya da uçuşan cisimler görüyorsanız zaman kaybetmeden göz hastalıkları uzmanına başvurun.
Göz içerisinde lens ile retina arasını dolduran, saydam yapıda ve jöle kıvamında bir madde bulunur. Çoğunluğu sudan oluşan bu maddeye vitreus denir. Vitreus maddesinin yapısında suya ilave olarak kollajen ve bir takım ara maddeler de bulunmaktadır.
Vitreus maddesinin yapısında yaşlanmayla birlikte bir takım değişiklikler oluşur. Jel kıvamındaki yapısı sıvı hale gelir ve retinaya yapışık olduğu yerlerden ayrılmaya başlar. Bu esnada sıkı yapışıklık bölgelerden ayrılırken retinayı çekmesi sebebiyle ‘ışık çakması’ olarak ifade edilen belirtilere sebep olur.
Yeni Yüzyıl Üniversitesi Gaziosmanpaşa Hastanesi Göz Hastalıkları Bölümünden Doç Dr İhsan Yılmaz; halk arasında gözde ışık çakması diye ifade edilen yanılsamaların aslında retina yırtığının habercisi olabileceğini belirterek, konuyla ilgili bilgilendirmeler yaptı.
Yaşlanmayla görülen vitreus sıvılaşması sırasında lif yapısında bir takım partiküller de göz içinde oluşur. Bu küçük partiküller göz içerisinde ‘uçuşan cisimcikler’ şeklinde belirtilere sebep olur. Bu cisimler genellikle iplik, örümcek, virgül şeklindedir ve hareketlidirler. Özellikle beyaz ya da açık mavi bir zemine bakarken örneğin gökyüzüne bakarken daha belirgin hale gelirler.
Çoğu zaman bu ışık çakmaları ve uçuşan cisimcikler masum ve geçicidir. Fakat bazen Retina Yırtığı oluşumunun habercisi olabilir. İşte bu görmeyi tehdit eden çok ciddi bir durumdur. Yeni başlayan ışık çakmaları varsa ya da uçuşan cisimler görüyorsanız zaman kaybetmeden göz hastalıkları uzmanına başvurun. Var olan uçuşan cisimciklerde artış hissettiyseniz yine mutlaka zaman kaybetmeden muayene olmalısınız. Retina yırtığı erken tanı konulduğunda rahatlıkla lazer ile tedavi edilebilmektedir. Eğer doktora gidilmez ise erken tanı şansı kaybedilir. Oluşan retina yırtığından giren sıvı retinayı tamamen kaldırır ve Dekolman denen en tehlikeli göz hastalıklarından birine sebep olur. Retina dekolmanı oluştuğunda gaz enjeksiyonu, skleral çökertme ya da vitrektomi gibi daha ileri tedavi yöntemleri gerekmektedir.
Retina hastalıklarında erken tanı çok önemlidir. Hasar çok ilerlemeden tanı konulması, tedavi şansımızı ve başarıyı arttırır. Aksi halde ciddi görme kayıpları yaşanabilir ve geri dönüşü olmayabilir. Erken tanı için her yıl mutlaka rutin göz muayenesi yaptırmak gereklidir. Özellikle 40 yaş sonrasında rutin olarak göz tomografisi önerilmektedir. Hiç bir yan etkisi olmayan, radyasyon içermeyen ve çok kısa süren bu tetkikler sayesinde günümüzde herhangi bir hastalığın atlanma ihtimali neredeyse kalmamıştır.