Göz Seğirmesi Neden Olur?

Halk arasında pek çok farklı anlama yorulan göz seğirmesi, çoğu zaman bir rahatsızlık olarak kabul edilmez. Göz seğirmesi genellikle stres, uykusuzluk ve fiziksel yorgunluk gibi nedenlere bağlı olarak ortaya çıksa da bazı durumlarda farklı göz hastalıklarının ve diğer sağlık problemlerinin belirtisi olarak da görülebilir. Göz kapağının bir süre boyunca istemsiz olarak kasılması ile karakterize olan göz seğirmesinin uzun süre boyunca devam etmesi, kişiyi rahatsız edecek boyutta olması, tekrarlayıcı nitelikte olması, durumunda biraz daha dikkatli olunmalıdır. Bu tür şikayetlerin varlığında kişinin mutlaka hekime başvurarak sağlık taramalarını yaptırması önerilir.

Göz Seğirmesi Nedir?

Göz kapağında bulunan kasların, aniden, istemsiz ve spazm şeklinde kasılmasıyla gerçekleşen bir rahatsızlıktır. Göz kapağında oluşan kasılmalar, çoğunlukla tek gözde ve üst göz kapağında gerçekleşir. Sağ göz seğirmesi ya da sol göz seğirmesi olarak tanımlanan bu kasılmalar genellikle hafif şiddettedir. Kişinin rahatsızlık duymasına yol açan göz seğirmesi ise hastalar tarafından göz kapağının çekilmesi olarak tariflenir. Göz kapağında oluşan seğirmeler birkaç saniyede bir tekrarlanır.

Gün içinde çok kez tekrarlanabilen bu durum, bazı vakalarda haftalar hatta aylar boyunca devam edebilir. Göz seğirmesi nadiren iki gözde birden oluşur. Bu çift taraflı olan seğirme blefarospazm olarak adlandırılır ve rahatsız edici bir durumdur. Tek gözde veya iki gözde ortaya çıkan seğirme  vakalarına, yüzün diğer bölgelerinde oluşan istemsiz kasılmalar da eşlik edebilir. Bu tip şikayetler, farklı sağlık problemlerinin ön belirtisi olarak da görülebilir. Dolayısıyla kişi, bu tip şikayetlerin varlığında mutlaka doktora başvurarak sağlık kontrollerini yaptırmalıdır. Sıkça sorulan bir diğer soru da “Göz seğirmesi neden olur?” şeklindedir.

Göz Seğirmesi Neden Olur?

Göz seğirmesi, göz kapağındaki ve gözün etrafındaki kasların, deri ile birlikte istemsiz ve tekrarlayıcı nitelikte hafifçe hareket etmesi olarak tanımlanabilir. Göz seğirmesinin neden olduğu tam olarak anlaşılamasa da birkaç faktörün bir araya gelmesiyle ortaya çıktığı ya da nedensiz olarak oluştuğu düşünülür. Göz seğirmesi, genellikle gelip geçici bir durum olduğundan kişinin günlük hayat kalitesini etkilemez. Şiddetli göz seğirmeleri ise farklı rahatsızlıklara bağlı olarak gelişebilir ya da altta yatan farklı bir hastalığın semptomu olarak ortaya çıkabilir. Sıklıkla göz seğirmesine neden olan etkenlerin bir kısmı şu şekilde sıralanabilir:

Göz yorgunluğu varlığında da göz seğirmesine sık rastlanır. Özellikle televizyon ya da bilgisayar başında uzun süre ile vakit geçirmek, uygun olmayan ışıkta kitap okumak gibi nedenler gözün hızla yorulmasına yol açar. Bu durum bilgisayar görme sendromu olarak da adlandırılır. Göz seğirmesi nadiren nörolojik hastalıkların belirtisi olarak da ortaya çıkabilir. Uzun süre boyunca geçmeyen, şiddeti ya da sıklığı artan göz seğirmesi şikayetlerinin olması durumunda basit bir göz seğirmesi mi olduğunun yoksa altta yatan başka bir sorunun olup olmadığının aydınlatılması için bir sağlık kuruluşuna başvurmakta fayda vardır.

Göz Seğirmesine Nasıl Geçer?

Göz seğirmesi çoğunlukla beslenme bozukluğu, uykusuzluk, stres gibi etkenlere bağlı olarak ortaya çıkar. Tüm bu etkenler, göz seğirmesinin yanı sıra pek çok farklı sağlık problemine de yol açabilir. Göz seğirmesinin önlenmesi için düzenli uyku olmazsa olmazlar arasında yer alır. Günde 7-8 saat uyumak, tüm vücut kaslarının yanı sıra göz kaslarının da dinlenmesini sağlar.

Düzenli beslenme de vücudun fonksiyonlarının sağlıklı bir şekilde yerine getirilmesinde önemli bir paya sahiptir. Dengeli beslenme ile vücudun ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineraller sağlanır. Göz seğirmesinin önlenmesinde bir diğer etken de stres seviyesini azaltmaktır. Stresle başa çıkmak ya da yoğun stresten uzak kalmak, pek çok hastalığın yanı sıra göz seğirmesini önlemeye de yardımcıdır. Çay, kahve ve gazlı içeceklerin tüketiminin sınırlandırılması da göz seğirmesini önleyebilir.

Göz seğirmesi çoğu zaman birkaç gün ya da hafta içinde kendiliğinden geçer. Bu tip vakalara müdahale edilmesi gerekmezken birkaç haftadan uzun süren göz seğirmesi vakalarında seğirmenin nedeninin araştırılması için bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Blefarospazm gibi şiddetli ve iki tarafta olan uzun süren seğirmeler tedavi edilebilir.

Tedavi ile hastanın yaşam konforu artar. Tüm bu bilgiler ışığında göz seğirmesi olan hasta hekim tarafından dikkatle değerlendirilmeli mevcut duruma göre takip, tetkik veya tedavi edilmelidir. Uygun görülmesi durumunda kişiye laboratuvar testleri ve radyolojik görüntüleme tetkikleri yapılabilir. Gerekli durumlarda bir çok branş hekiminin ortak değerlendirilmesiyle ortak bir kanıya varılarak takip ve tedavi sağlanabilir.

Exit mobile version