Göğüs Hastalıkları

Göğüs ağrısı neden olur

Künt boğucu bir ağrıdan kısa keskin bir bıçak saplanma hissine kadar geniş bir yelpazede seyreden göğüs ağrısı, bazen kola ve boyuna doğru yayılabilir. Göğüs ağrısı nedenleri birçok hastalığın belirtisi olabilir. Kalp ve akciğer nedenli olabilen ciddi problemlerde göğüste ağrı nedeni tam olarak belirlenmeli ve acil tıbbi müdahale yapılmalıdır.

Kalp ile İlgili Göğüs Ağrısı

Genellikle kalp rahatsızlığı belirtileri arasında yer alan göğüs ağrıları bazı durumlarda belli belirsiz hissedilir.

Kalp Krizi Belirtileri

  • Göğüste gerginlik, dolgunluk ve basınç hissi olabilir.
  • Künt veya yakıcı bir şekilde başlayan kalp ağrısı, özellikle sol kola, omuza, çeneye, boyuna ve sırta yayılabilir.
  • Birkaç dakikadan fazla sürebilir.
  • Göğüs ağrısı ve nefes darlığı ile birlikte mide bulantısı ya da baş dönmesi gözlenebilir.

Sindirim Sistemi ile İlgili Göğüs Ağrısı

Sindirim sisteminde yer alan enfeksiyonlar ya da rahatsızlıklar nedeniyle göğüs ağrısı oluşabilir. Mide asidinin yemek borusuna kaçması sonucunda göğüs arkasında ağrılı bir yanma hissi oluşur. Özafagus ile ilgili rahatsızlıklarda yutma bozuklukları gözlenir. Yutkunma zorlaşır ve buna bağlı olarak göğüste ağrı meydana gelir. Safra kesesi ve pankreas rahatsızlığına bağlı olarak gelişen enfeksiyonlar göğüs ağrısı ile başlayarak karın ağrısına dönüşebilir.

Akciğer ile İlgili Göğüs Ağrısı

Akciğer hastalıklarının çoğu göğüste ağrı oluşmasına neden olur. Akciğere kan taşıyan kan damarında oluşan pıhtı diğer adı ile pulmoner emboli, damarı tıkayarak göğüs ağrısı oluşturur. Akciğer zarı iltihaplanması yanı plörezi, göğüs ağrısının yanında nefes darlığı ve öksürüğe de neden olur. Akciğer zarları arasına hava dolması sonucu oluşan pnömotoraks, ani bir göğüs ağrısı ile bağlar ve bu ağrı saatlerce sürebilir. Bir diğer akciğer rahatsızlığı olan pulmoner hipertansiyon da göğüs ağrısına neden olabilir.

Kas ve Kemik Dokusu ile İlgili Göğüs Ağrısı

Göğüs kafesinin kıkırdan ve kaburga kemiklerinde oluşan kostokondrit nedeniyle göğüs ağrısı oluşabilir. Kronik ağrılara yol açan fibromiyalji gibi kas hastalıkları ve kaburga yaralanmaları da göğüs ağrısına neden olabilir. Bunlara ek olarak hızlı kalp atışı, terleme, hızlı nefes alıp verme ve nefes darlığı belirtileri veren panik atak rahatsızlığı da göğüs ağrısı oluşturabilir.

Göğüs Ağrısı Nasıl Geçer

Göğüs ağrısının tedavisi altta yatan nedene göre değişir. En sık görülen göğüs ağrısı nedeni olan kalp krizinde kalp damarlarını genişleten arter gevşeticiler kullanılır. Bu ilaçlar sayesinde damarlar genişler ve kan daralmış alanlardan daha kolay bir şekilde geçebilir. Damarda oluşan pıhtıyı eritmek için pıhtı giderici ilaçlar ve kan incelticiler kullanılır. Eğer göğüs ağrısının nedeni reflüye bağlı olarak gelişmişse mide asidini azaltmaya yarayan antasitler ve panik atağa bağlı oluşan göğüs ağrılarında ise ağrıyı azaltmak için anksiyete ilaçları kullanılır.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir