Gerektiği kadar yakın gerektiği kadar uzak olmalıyız; Güneş ışınları

Tabiatın yaşam kaynağı güneş, insanoğlunun sağlığı için hem çok gerekli bir mucize hem de zararlarından korunması gereken bir tehlike… Özellikle de belli saat aralığında güneşten yayılan zararlı UV ışınları, cilt lekelerinden çok daha fazlasına sebep oluyor. Estetik kaygıların yanı sıra cilt kanserine kadar birçok sağlık problemine yol açan güneşe karşı mutlaka bir savunma mekanizması geliştirilmesi gerekiyor. Güneşin kendini hissettirmeye başladığı bugünlerde Avrasya Hastanesi Cildiye (Dermatoloji) Uzmanı Uzm. Dr. Deniz Yardımcı, güneşin zararlı ışınlarından korunmanın yollarını anlatıyor.

En büyük enerji kaynağımıza dair…

Dünya’nın en büyük enerji kaynağı olan güneş, değişik dalga boylarında ışınlar yayar. Bu ışınlardan sadece ‘Görünen Işık ve Ultraviyole’ ışınları dünyaya ulaşır. Güneşten yansıyıp dünyaya ulaşan bu ışınların oranı yaklaşık %0,3-6,8’i civarındadır. En yoğun olduğu saatler ise 11.00- 13.00 saatleri arasındadır.

Ultraviyole ışın türleri;

Ultraviyole A(UVA)

Ultraviyole B (UVB)

Ultraviyole C (UVC)

Yararlı etlileri nelerdir?

Zararlı etkileri nelerdir?

Cilt yapıları farklı olduğu için herkes aynı şekilde etkilenmez…

Hepimiz güneşten aynı derecede etkilenmeyiz. Cildimizdeki yapısal farklılıklar güneşten etkilenme oranlarını değiştirir. Güneşin etkilerini değiştiren diğer faktörler aşağıdaki gibidir;

Güneş koruyucuları ihmale gelmez

Güneşin zararlı ışınlarına karşı güçlü bir korumaya ihtiyacımız vardır. Hassas olan insan cildi güneşe karşı savunmasızdır. Bu sebeple bazı önlemler almalı ve cildimizin ihtiyaç duyduğu özeni sağlamalıyız. Cildimizi korumak için en iyi yöntem güneş koruyucularıdır.

Güneş koruyucuları;

Güneş koruyucu tipleri;

Güneş koruyucuları nasıl kullanılmalıdır?

Exit mobile version