Migren,Epilepsi,Multipl skleroz
Migren:
Migren tipik özellikleri olan baş ağrısı ataklarıyla seyreden bir hastalıktır.Baş ağrısıgenelde tek taraflı,zonklayıcı tarzda ve şiddetlidir. Bulantı ,kusma,görme bozuklukları ışığa ve sese karşı aşırı hassasiyet baş ağrısına eşlik edebilir.Migren atağının başlayacağına ait bazı belirtiler hasta tarafından hissedilebilir (aura).Ataklar arasında herhangi bir şikayet bulunmaz.
Beyin damarlarında oluşan spazm ya da bazı biokimyasal maddelerin dağılımındaki değişiklikler sorumlu tutulsa da migren ataklarının nasıl oluştuğu tam olarak bilinmemektedir.Genetik yatkınlığın duyarlılığı belirlediği kabul edilir.atakları çikolata ,alkol ,adet kanamaları,fiziksel ve ruhsakl stres tetikleyebilir.
Kadınlarda erkeklere oranda daha fazla oranda görülen migren doğurganlık çağında da pekçok kadını etkileyebilir.Ancak genellikle migren atakları gebelik sırasında hafifler.Hastaların yarısından fazlası gebelik sırasında hiç migren atağı yaşamaz.Ancak bazan gebelik sırasında da şiddetli ataklar görülebilir.
Parasetamol tedavide ilk tercih olmalıdır.Gebelik dışında migren ataklarının önlenmesinde kullanılan ilaçların gebelikte güvenliği kanıtlanmış değildir.Parasetamolün yeterli olmadığı durumlarda ataklar sırasında kodein veya sınırlı kalmak şartıyla narkotik ajanlar kullanılabilir.Sık ataklar yaşayan hastalar için kalsiyum kanal blokerleri tercih edilebilir.
Epilepsi (Sara):
Epilepsi, beyindeki elektriksel faaliyetteki sorun nedeniyle sinir uçlarından anormal elektrik uyarımın boşalması ile oluşan bir dizi istemsiz kasılmalarla karakterize bir hastalıktır. Nöbetler halinde seyreden hastalığı kontrol altında tutabilmek için çoğu kez sürekli ilaç kullanımı gereklidir.
Epilepsisi olan hastaların sağlıklı bir bebek sahibi olma şansı oldukça yüksektir ancak gebelik boyunca iyi izlem gereklidir.
Gebe kalmadan önce nöroloji uzmanına danışmak şarttır. Gebelik süresince epilepsi için ilaç kullanmaya devam etmek gerekip gerekmediği,hangi ilacın hangi dozda kullanılacağı konuşulmalıdır. Doktorunuz mümkün olduğunca en düşük dozda ve tek bir ilaçla sizi tedavi etmeye çalışacaktır. Bazı kadınlarda ilaçlar tam olarak kesilebilir ancak diğerlerinde ilaçlara devam etmek gerekecektir. Tedavinizdeki değişiklikler mutlaka doktorunuz tarafından yapılmalıdır.
Eğer gebelik sırasında epilepsi iyi takip edilmişse doğum anne ve bebeğini açısından genellikle sorun yaratmaz ve normal doğuma engel değildir.Doğum eylemi sırasında da ilaçlara devam edilmeli,doğumda size yardımcı olan sağlık personeline durumunuzu detaylı olarak anlatmalısınız.
Epileptik bir annenin emzirmesinde herhangi bir engel yoktur. İlaçların bir kısmı anne sütüne geçse de bebeğiniz için zarar oluşturmaz.Bazı ilaçlar ilk günlerde bebeğin daha fazla uyumasına neden olabilir.bu durumu doktorunuzla paylaşmanızı öneririz.
Bebek bakımında epileptik bir annenin dikkat etmesi gereken konular vardır.Epilepsi hastaları derneğinin önerileri:
Herhangi bir nöbet geçirirseniz çocuğunuzun üstüne düşmekten kaçınmak icin duvara dayanarak, etrafınız yastıklarla çevrilerek düz bir zeminde bebeğinizi beslemeniz ve altını değiştirmeniz uygun olur Bebeğiniz daha büyüyüp katı gıdaları almaya başladığında yatağının zemine yakın olması ve beslerken yanına oturmanız uygun olur.
Bebeğinizi kucağınıza aldığınızda etrafınızda yastıkların ve yumuşak şiltelerin olmasına dikkat edin
Tek başınıza iken bebeğinize banyo yaptırmayın
Nöbetinizin geleceğini hissedebiliyorsanız bebeğinizi beslerken veya yıkarken üstüne düşmekten kaçınacak şekilde pozisyonunuzu ayarlayın
Bebeğinizi kucakta taşımayın, bebek arabasına koyarak gezdirin
Bebeğinizin yanında sıcak içecekler ve sigara içmekten kaçının.
Yeterli oranda dinlenmeye ve uyumaya çalışın
Özellikle bebeğiniz küçükken yardım kabul etmekten kaçınmayın
Multipl Skleroz (MS)
Multipl skleroz merkezi sinir sistemini yani beyin ve omuriliği etkileyen ve ataklar halinde seyreden bir hastalıktır.Bağışıklık sisteminin vücuda zarar verdiği (otoimmun) hastalıklar grubunda yeralır.Tam olarak bilinmeyen bir nedenden dolayı sinirleri saran myelin kılıfın kaybı söz konusudur.Myelin kaybı sinir hücresinin görev yapmasını engellerve buna bağlı olarak hastalığın kendine özgü bulguları ortaya çıkar.
MS pekçok ufak odakta ortaya çıkabildiğinden bulgular da çok farklı olabilir.Hastalığın seyri hastadan hastaya ve aynı hastada zaman içinde çok farklı olabilmektedir. Pekçok hasta ataklar arasında rahat olabilir ancak bazı hastalarda her atakta yeni sekeller kalabilmektedir.
Gebeliğin uzun dönemde MS seyrini olumsuz etkilemediği kabul edilir.Hastaların çoğunda gebelik sırasında MS atakları seyrekleşir ya da görülmez.Doğum ardından ise atakların görülme sıklığında artış izlenir.Atakları sırasında kortikosteroid kullanımı gebelikte de mümkündür.
Gebelik planlayan bir MS hastası bunu kendisini takip eden nöroloji uzmanıyla paylaşmalı ve önerilerini almalıdır.Verilecek kararda gebeliğin MS un seyrine etkilerinden çok MS un ileride bir bebeğin bakımın getirdiği sorumlulukları yerine getirmekte sorun yaratıp yaratmayacağı göz önünde bulundurulmaldır.MS hastası bir annenin bebek bakımında her an desteğe gereksinimi ortaya çıkabilir.