Gebelikte Girişimsel İşlemler

Amniosentez Nedir?

Amniosentez işlemi gebeliğin genellikle 15-20. haftaları arasında yapılmaktadır. Bazı özel durumlarda daha ileri gebelik haftalarında da yapılabilir.

Uygulandığı durumlar CVS ile aynı sebepler olabilirken ilaveten dörtlü testte risk saptanması, ayrıntılı ultrasonda kuşkulu bulguların saptanması gibi nedenler de olabilir.

İşlem esnasında ultrason yardımı ile gebelik kesesine bir iğne ile anne cildinden geçilerek girilmekte, amnion sıvısında bir miktar örnek gerekli testler için alınmaktadır.

Alınan örnek laboratuvara gönderilmekte ve gerekli genetik testler yapılmaktadır. İşlem ayrıca anestezi işlemine gerek kalmadan yapılabilmektedir.

İşleme bağlı olası komplikasyonlar arasında gebelik kaybı( yaklaşık 100 gebelikte 1 civarındadır), enfeksiyon, kanama, su gelmesi vb sayılabilir.

Bazı durumlarda alınan örnekten laboratuvar çeşitli nedenlerle(hücre kültüründe üreme olmaması, vb.) sonuç veremeyebilmektedir, bu gibi durumlarda işlemin tekrarı gerekebilir.

CVS Nedir?

Doç. Dr. Cihan Çetin

CVS işlemi gebeliğin 11-14 haftaları arasında yapılmaktadır. İşlemin amacı diğer girişimsel tanı testlerinde olduğu gibi fetusa ait birtakım genetik hastalıkların saptanmasıdır.

Genellikle bilinen bir genetik hastalığın taşıyıcısı olan ailelerde, ikili tarama testinde risk saptanan durumlarda veya ultrasonla bir anomali izlenen durumlarda yapılmaktadır.


CVS işleminde ultrason yardımı iğne ile anne cildinden geçilerek fetusun plasentasına (eşine) girilmekte ve buradan bir miktar örnek alınmaktadır. İşlem ayrıca anestezi işlemine gerek kalmadan yapılabilmektedir.

İşleme bağlı olası komplikasyonlar arasında gebelik kaybı( yaklaşık 100 gebelikte 1 civarındadır), enfeksiyon, kanama vb sayılabilir.

Bazı durumlarda alınan örnek yetersiz olabilmekte, veya laboratuvar ortamında çeşitli nedenlerle (hücre kültüründe üreme olmaması, mozaisizm vb.) sonuç veremeyebilmektedir. Bu gibi durumlarda işlemin tekrarı gerekebilir.

Kordosentez Ne Zaman Yapılır?

Kordosentez genellikle gebeliğin 20. haftasından sonra yapılmaktadır. Yapıldığı  durumlar CVS ve amniosentez yapılması gereken durumlarla benzerdir.

İşlem esnasında ultrason yardımı ile bir iğne kullanılarak fetusun göbek kordonuna girilmekte ve buradan bir miktar kan örneği gerekli testler için alınmaktadır.

Alınan örnek laboratuvara gönderilmekte ve gerekli genetik testler yapılmaktadır. İşlem ayrıca anestezi işlemine gerek kalmadan yapılabilmektedir. İşleme bağlı olası komplikasyonlar arasında gebelik kaybı (yaklaşık 100 gebelikte 2 – 3 civarındadır), enfeksiyon, kanama, su gelmesi, vb sayılabilir.

Bazı durumlarda alınan örnekten laboratuvar çeşitli nedenlerle(hücre kültüründe üreme olmaması, vb.) sonuç veremeyebilmektedir, bu gibi durumlarda işlemin tekrarı gerekebilir.

Intrauterin transfüzyon nedir?

Kan uyuşmazlığı gibi bazı özel durumlarda anne karnında iken fetusta kansızlık oluşabilmekte ve eğer kan verilmez ise anne karnında fetusun kaybına yola açabilmektedir. 

Intrauterin transfüzyon (anne karnında fetusa kan verilmesi)  işlemi esnasında ultrason yardımı ile bir iğne kullanılarak göbek kordonuna veya fetusun karın içine vb girilerek fetusa kan verilebilmektedir.

Bu işlem esnasında verilecek kan özel hazırlık aşamalarından geçirilerek hazırlanmaktadır. Kan verilmesini gerektirecek altta yatan probleme göre belli süre aralıkları ile işlemin anne karnında ilen tekrarlanması gerekebilmektedir.

Exit mobile version