Kadınların en heyecanlı süreçlerinden biri olan gebelikte pek çok fizyolojik deri değişikliği meydana gelmektedir. Görülen bu değişiklikler gebelikte değişim gösteren hormonlar ile ilişkili olup bir hastalık belirtisi değildir.
Renk Değişiklikleri
Gebelikte en sık karşılaşılan deri değişikliği koyulaşmadır. Esmer tenli olan anne adaylarında daha belirgindir. Gebelerin %70-90’ında meme uçlarında cilt rengi az ya da çok koyulaşır. Genital bölgede, göbek etrafında koltuk altları ve bacakların iç kısmında da koyulaşma görülebilir. Doğumdan sonra sıklıkla eski haline döner. Yüzdeki pigment değişiklikleri sıklıkla yanaklar, alın, üst dudak, burun ve çenede düzensiz sınırlı kahverengi lekeler şeklindedir ve gebelik maskesi adını alır. Gebelerin yarısında görülebilen bu durum genellikle gebeliğin ikinci yarısında ortaya çıkar. Lekelerin oluşumunu engelleyebilmek için gebeliğin başlangıcından itibaren fiziksel bariyer özelliği gösteren güneş koruyucu kullanılması önerilir. Mevcut benlerin renginde koyulaşma görülebilir ancak hızlı büyüme gösteren benler mutlaka dermatoloji hekimince değerlendirilmelidir.
Saç, Kıl, Tırnak Değişiklikleri
Saçta gürleşme ve Saç dökülmesinde azalma görülebilir. Gebeliğin erken döneminde başlayan hafif-orta düzeyde kıllanmada artış olabilir. Bu durum genellikle gebeliğin son döneminde ya da doğumdan sonra geriler ve kaybolur.
Gebelik süresince tırnaklar yumuşayıp incelerek kolay kırılabilir. Tırnaklarda ayrılmalar, oluklanmalar, uçlarda kalınlaşmalar, beyaz renk değişikliği görülebilir. Bu bulgular da doğumdan sonra sıklıkla eski haline döner.
Sivilceler
Gebelikte özellikle 8. haftadan itibaren değişen hormonal ortam bazı anne adaylarında önceden var olan sivilcelerin artmasına ya da ilk defa gebelik döneminde sivilcelerin ortaya çıkmasına neden olur. Doktor önerisi ile kremler, yıkama jelleri, sabunlar kullanılabilir.
Damar Değişiklikleri
Avuç içlerinde ve nadiren de ayak tabanlarında kızarıklık ve kaşıntı görülebilir. Kaşıntı şiddetli olduğunda nemlendirici kremler faydalı olabilir. Nemlendiricilere cevap vermeyen kaşıntılarda ise doktor önerisine göre bazı ilaçlar kullanılabilir.
Ciltte örümcek şeklinde damarlanmalar sıklıkla yüzde ve boyunda, bazen de karın cildinde ortaya çıkarlar. Merkezde bir damar ve bu damardan etrafa bir örümceğin ayakları gibi ışınsal olarak yayılan kılcal damarlanmalar şeklindedirler. Gebelikten sonra genellikle kısa sürede kaybolurlar. Kalıcı olmaları halinde lazer sistemleri ile kolaylıkla tedavi edilebilirler.
Bacaklarda hormonal değişimlere ve karın içi basıncın artmasına bağlı varisler görülebilir, uzun süre ayakta kalmamak önerilir.
Çatlaklar
Karında, kalçada, uylukta ve memede gelişebilir. Cildin aşırı gerilmesine bağlı olarak ortaya çıkarlar, bazen kaşıntı da eşlik edebilir. Gebelik döneminde kırmızı görünümde olan çatlaklar doğumdan sonra beyazımsı bir renk alırlar ve kalıcıdırlar. Kalıtımsal olabileceği düşünülmektedir. Çatlakları tümüyle önlemek mümkün olmamakla birlikte alınacak bazı önlemlerle oluşma riski azaltılabilir. Bol su tüketmek, sık sık nemlendirici uygulamak ve çatlak kremlerinin kullanımı ile çatlak oluşma riski azaltılabilir.