Gebelikte Bakım Önemli

Gebelik kişisel bakımın biraz daha önemli, biraz daha hassas olması gereken bir dönemi. Gebelik kadının tüm güzelliğinden ve bakımından feragat edeceği bir dönem değil tam tersine pek çok kadın için kendine daha çok özen gösterdiği, kendini güzel ve güvenli hissettiği bir dönem olmalıdır. Liv Hospital Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Tamer Sözen anlattı.

Bakım ürünlerine dikkat

Gebelikte terle oluşan nemli ortam bakterilerin ve mantarın yaşaması için maalesef çok uygun bir ortamdır. Bakteri ve mantarlar da hem hastalıklara sebep olabilir hem de kötü kokulara sebep olabilir. Dolayısıyla sık sık duş almak hem terin uzaklaştırılması ve dolayısıyla bakteri ve mantar gelişimini engellemek, hem de vücut ısısının dengelenmesi için çok faydalı olacaktır. Ama vücudumuz için kullanacağımız bakım ünlerinde de en az kimyasal madde içerenleri tercih sebebi olmalıdır. Tabii her şeyin aşırısının zararlı olduğu gibi aşırı yıkanmayla derinin koruyucu tabakası uzaklaştırılması halinde yine bakteri ve mantarların cilde nüfuz etmelerine sebep olabiliriz. Aynı zararlı etki ph’ı çok alkali sabunları ya da duş jelleri kullanarak da oluşturulabilir.

Cildi nemlendirmek önemli

Cildin her zaman neme ihtiyacı olduğu gibi hamilelikte de nemlendirmek çok önemlidir. Bu noktada bitkisel yağlardan faydalanılabilir. Kakao yağı en bilinenlerinden, bazı karışım yağları da bu noktada çok faydalıdır.

Vücudu nemlendirin

Uzm. Dr. Tamer Sözen

Tüm gebelik boyunca vücut nemlendirilmelidir ama 20. haftadan sonra sadece nemlendiriciler, oluşması muhtemel çatlakları önlemede yeterli olmayacaktır. Çatlak oluşumunda her ne kadar genetik, yani kişinin kollajen tipi en önemli faktör olsa da özellikle çatlak önleyici olarak geliştirilen kremler ve yağlar oldukça büyük yarar sağlar. Bu kremler ve yağlar tabii ki anne adayı ve gelişmekte olan bebek için risk oluşturmayan doğal özler ve kimyasallar içeriyor. Eskiden çok fazla kullanılan ve hemen hemen herkesin bildiği ve kullandığı acıbadem sütünün ise uzun süre kullanıldığında erken doğuma sebep olduğuna dair çıkan bilgilerle artık günümüzde kullanılmaması tavsiye ediliyor. 

Doğal ürünler tercih edin 

Saç için mümkün olduğunca doğal ürünler, bakım kürleri uygulanabilir. Saçlı deri nispeten geniş emilim yüzeyi ile toksik ürünlerin kana geçmişi için de ciddi bir risk teşkil eder. Yapılan araştırmalarda gebelikte ve emzirirken yapılan saç boyalarının bebek üzerinde herhangi bir doğumsal sakatlık yaptığına dair somut bir delil bulunmuyor. Ancak tedbirli davranmak için saç boyama işlemini üçüncü aydan sonrasına bırakmak daha doğru olabilir. Saç boyası içinde bulunan kimyasal maddelerin bir kısmı hamileyken son derece zararlıdır. Yine de saçlarınızı boyatmaya karar verdiyseniz bu işi gebeliğin ilk 3 ayında yapmayın. Gebeliğin 4. ayından sonra organik, doğal, kimyasal madde içermeyen saf bitkisel boyaları tercih edin.  İlle de boyatacaksanız 4’üncü aydan sonraya bırakın. Doğal kimyasal madde içermeyen bitkisel boyaları tercih edin. Saç boyama işleminden sonra saç diplerinizi iyice durulayın. İçeriğinde amonyak olan boyaları tercih etmeyin.

Çatlak önlemek için cildi nemli tutun

Gebelerin yüzde 90’ında 6-7’nci aydan sonra çatlaklar ortaya çıkar. Annesinde gebelik çatlakları olanlarda daha fazla görülmesi altında genetik geçişin rol oynayabileceğini de düşündürür. Ne yazık ki bu çatlakları tamamı ile engelleyebilecek sihirli bir krem veya formülasyon yoktur.  Cildi her zaman krem ve losyonlar ve yeterli sıvı alımı ile iyi nemli tutmak önemlidir. Bu yüzden gebelerin sıvı alınımını ciddi olarak artırmaları özellikle gebeliğin ikinci yarısında faydalı olacaktır.  Gebelik çatlaklarının çoğu, zamanla bebek doğduktan sonra solsa da bir kısmı daha yavaş solar ve bu dönemde koyu renk bırakabilir. Bu çatlakları tedavi etmenin en ideal zamanı çatlakların en aktif kırmızı oldukları dönemdir. İçinde hyaluronik asit olan jellerin 12 haftalık kullanımdan sonra faydalı olabileceğine dair kanıt vardır. Bazen de dermatoloji doktoru önerisiyle kullanılabilecek retinoidler yeni kollajen yapımına ve döngüsüne etki ederek faydalı olabilirler. Daha zor ve inatçı hastalarda dermatoloji uzmanları tarafından yine kollajen ve kan damarları üzerine faydalı etkisi olabilecek lazer ve dermaabrazyon tedavileri de uygulanabilir. 

Exit mobile version