Gebelikte 11-14. Hafta Taraması

Op. Dr. Mustafa Kır

2000’li yılların başından itibaren kullanımda olan bir tarama testidir. Tepe-popo mesafesi(CRL) 45-85 mm arasındaki bebeklere yapılır. Aşağıdaki değerlendirme ve ölçümler yapılır:

11-14. Hafta taraması için sertifikasyon, Londra kökenli, Fetal Tıp Vakfı (Fetal Medicine Foundation-FMF) tarafından verilmekte ve takip edilmektedir.
Ultrasonografinin ardından aynı gün İkili Test için anne adayından kan alınır ve  plasentadan salgılanan, serbest hCG ve PAPP-A adlı iki hormon seviyesi ölçülür.

Down sendromu ve sık görülen diğer kromozomal bozuklukların taranması için; 

Yukarıdaki veriler bir bilgisayar programında birleştirilerek, bu hamileliğe özel bir risk değerlendirmesi yapılır. Bu değerlendirme sonucu anne adayı, alınan sınır değere göre ( Genellikle alınan sınır değer, 1/250) yüksek ya da düşük risk grubuna ayrılır. Bütün verilerin birleştirildiği bu teste, Kombine Tarama Testi denir. 

11-14. Hafta Ultrasonografisi ile Preeklempsi Riskinin Değerlendirilmesi ve Önlenmesi

Gebeliğin son aylarında görülen; tansiyon yüksekliği, idrarda protein kaybı ve ödemle karakterize bir durumdur. Ağır şekli, gebelerin yaklaşık %2’sinde görülür. Özellikle 34. Gebelik haftası öncesi görülmesi, anne ve bebek için ciddi riskler oluşturabilir. 

11-14. hafta ultrasonografisine, rahime giden kan akım ölçümlerinin de eklenmesi (Renkli Doppler), preeklempsi riskini belirlemede önem taşır.

Exit mobile version