Kadın Hastalıkları

Gebelik kaybı (düşük) neden tekrarlar?

Tekrarlayan düşük, gebeliğin yirminci haftasına kadar gerçekleşen ve fetus henüz 500 gram ağırlığına varmadan yaşanan iki veya daha çok düşüğe verilen addır. 139 günden önce yaşanan düşükte henüz bebek gelişmekte olan statüsündedir ve vücuttan dışarı atılır. Gebelik ilerledikçe düşük ihtimali azalır. Daha önce düşük yapmış bir kadının tekrar düşük yapma ihtimali ilk düşüğün ardından yüzde 25, ikincinin ardından %30, üçüncü sonrası ise %40’tır. Tüm gebelikler ile orantılandığında, düşükle sonlanan gebelik oranı %15 ile %40 arasında değişir. 

Neden düşük olur? 

Tekrarlayan düşükte genetik problemler ilk sırada yer alır. En sık görülen düşük nedeni fetusun gelişim sorunlarıdır. Kromozom anomalisi olan fetus genellikle düşüğe neden olur. Normalde 46 kromozom taşıyan embriyonun dizilimi hatalı olabilir. Bu durumda anne ve baba adayına kromozomal inceleme yapılır. Anne adaylarında bulunan rahim anomalileri tekrarlayan düşüklerin bir diğer nedenidir. Çift rahim, rahim ağzı yetmezliği, rahim içi yapışıklık gibi sorunlar incelenerek hekim denetiminde tedaviye başlanabilir. Progesteron hormonunun yetersizliği, polikistik over sendromu, tiroid bezi hastalıkları, diyabet yani şeker hastalığı düşük sebepleri arasında sıralanabilir. Annenin yaşı, babanın yaşı, yaşam tarzı gibi genel özellikler de hasta hikayesi için önem arz eder. Bağışıklık sisteminin savunmasını düşürecek hastalıklar da hassas durumlarda düşüğe neden olabilir. Gebelerin tekrarlayan düşük geçmişleri bulunduğunda ya da herhangi bir hastalık durumunda muhakkak kadın doğum uzmanı gözleminde tedavi olması tavsiye edilir. 

Tekrarlayan düşükte dikkat edilmesi gerekenler

Tekrarlayan düşük ihtimali yükselen kişiler beslenme ve yaşam alışkanlıklarını gözden geçirmelidir. Normal gebelikte cinsel yaşamın kısıtlanmasına gerek olmazken tekrarlanan düşüklerde anne adaylarında ağrı, kanama ve lekelenme problemi olması halinde ilk haftalarda cinsel aktivitelerin kısıtlanması beklenir. Beslenmede vitamin alımı önem arz eder, hekim kontrolünde özellikle B12 değerleri gözden geçirilmelidir. Gebelik öncesi, planlama safhasında Omega 3, folik asit ve B12 takviyeleri aile anne adayı sağlıklı gebeliğe hazırlanmalıdır. 

Düşük nasıl anlaşılır? 

Düşük vajinal kanama ile görünür hale gelir. Açık veya koyu renkli olabilen kanama durumunda hemen bir jinekoloji hekimine başvurmak gerekir. Hamilelikle lekelenme olabilir ancak tekrarlayan düşük geçmişi olan anne adayları kanamaları doktorlarına ihmal etmeden bildirmelidir. Kasık ağrısı, kramplar ve kanama düşüğün belirgin özellikleridir. Düşük sürecinde annenin bulantıları bir anda kesilebilir veya göğüslerdeki gerginlik hissi son bulabilir. Tüm bu belirtiler yaşandığında mutlaka bir hekime danışılmalıdır. 

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir