Adatıp Sağlık Grubu Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Fatih Ermiş ‘Kolon Kanseri’ hakkında bilgiler verdi.
Her yıl 1 – 31 Mart tarihleri arası “Kolon Kanseri Farkındalık Ayı” olarak belirlenmiştir. Adatıp Sağlık Grubu Sakarya Hastanesi İç Hastalıkları & Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Fatih Ermiş, kolon kanseri hakkında bilgiler vererek, erken teşhisin, takip ve tedavinin önemine değindi.
Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Fatih Ermiş, kolon kanserinin hem erkek hem kadınlarda en sık görülen 3. kanser türü olduğuna dikkat çekerek, her yaşta olmasına rağmen genelde 50 yaşından sonra daha da sık görüldüğünü söyledi. Doç. Dr. Fatih Ermiş, “Eğer barsak akışkanlığımızda değişiklik varsa, dışkı kalibrasyonunda bozulma ve incelme, ip gibi dışkılama, kanlı dışkılama gibi durumlar söz konusuysa mutlaka kolonoskopi açısından bir Gastroenteroloji doktoruyla konuşmamız gerekir.” diyerek sözlerine şu şekilde devam etti: “Kolon kanserleri genelde polip zeminli geliştiği için erken aşamada yapılan kolonoskopide henüz kitlesel lezyon haline gelmemiş lezyonlar çıkarılarak hastalıktan tamamen kurtulma söz konusu olur. İleri aşamalarda cerrahi, daha ileri aşamalarda kemoterapi ve radyoterapi de bu tedavide kullanılmaktadır. 50 yaşını geçmiş herkese 5 yılda bir kolonoskopi yaptırmalıdır. Eğer ailede kolon kanseri hikayesi varsa, index vakadan yaklaşık 15 yıl önce taramaya başlanması ve her 3 yılda bir kolonoskopi yapılması gerekmektedir. Örneğin kişinin annesinde kolon kanseri varsa, bu kişi 60 yaşında hastalığa yakalanmışsa, 40 yaşından evvel bu hasta mutlaka tarama programına girmelidir. Her 3 yılda bir de kolonoskopi olması gerekmektedir.”
Doç. Dr. Fatih Ermiş son olarak, kolon kanseri risk faktörlerinin, iltihabi barsak hastalığı da dediğimiz daha çok ülseratif kolit, sigara içilmesi, obezite, diyabet, herhangi bir sebeple batın içinde radyoterapi alınmış olması olarak sayılabileceğini söyledi.