GAPS Tedavisinde Gıda İntoleransı
Gıda intoleransı son yıllarda çok yaygın olan ciddi bir sorundur ve bu sorunu ortaya çıkaran birçok çeşitli test vardır. Çoğu kişi bu testleri yaptırmış ve test sonuçlarına göre duyarlı olan gıdalar kişinin diyetinden belli bir süre çıkarılır ve sonra tekrar diyete katılır. —— Bu arada probiyotiklerde kullanılarak bağırsak florası iyileşmesi amaçlanır. Bağırsak florası anormalliği olanlar için sindirimi en zor olanlar; genellikle “yumurta, tahıllar, çeşitli etler, laktoz, nişasta ve kabuklu yemişlerdir. Bu nedenle bu gıdalar intolerans testlerinin pek çoğunda görülür.
GIDA İNTOLERANSI NE DEMEKTİR? ???? Başarılı bir sindirim yapamıyoruz, yani besinleri moleküllerine kadar ayrıştırmıyoruz demektir. ????Yeterince sindirilemeden kana geçen iri moleküllü gıdarlar bağırsaklardan geçebileceğine göre hasarlıdır ve süzgeç gibidir. Yani SIZDIRAN BAĞIRSAK sendromu var demektir. Bağırsaklarımız sindiremediği besinleri, delikli ve hasarlı bağırsak duvarından sızarak kana geçmesi sonucunda; bağışıklık sistemi kanda sindirilmemiş gıdaları tanımadığını, onları virüs yada patojen bakteri gibi yabancı madde olarak algıladı İçin onlara karşı hücresel reaksiyon geliştirir. Bu besin maddeleri vücuda alındığında bağışıklık hücrelerimiz reaksiyon göstereceği için gıda intoleransına neden olabilir. Bağırsak geçirgenliğinin derecesine göre gıda ile temastan en erken 2-3 saat ila 1-2 gün sonra şikayetler ortaya çıkar. ????Bu şikayetler hazımsızlık, gaz, şişkinlik, kabızlık, ishal, mide- bağırsak şikayetleri, reflü, baş ağrıları, migren, kronik yorgunluk, halsizlik, fibromiyalji, romotizmal şikayetler, ciltte döküntü, kaşıntı,egzama olabilir. Gıda intoleransları bir sonuçtur, sebep değildir. Önceliğin test yaptırmadan önce sızdıran bağırsak sendromu tedavisine, yani bağırsak bariyerinin güçlendirilmesine önem verilmedir. Çünkü bağırsak sızdırmaya devam ettikçe, gıda intoleransları hep devam edecektir. GAPS diyeti ile bağırsaklar iyileştikçe gıda intoleranslarının da, alerjilerinde zaman İçin de ortadan kalkar. Bu diyetin en güçlü yanı; güçlü bir bağırsak bariyeri oluşturarak sızdıran bağırsak bağırsak sendromunu ortadan kaldırmasıdır.
Bağırsaklar Bir Gıdayı Neden Sindiremez? En önemli etken besinleri ayrıştıracak sindirimi gerçekleştirecek olan faydalı bağırsak bakteri ve mantarları sayısı azalmıştır. “(Gasp diyetinde; probiyotik sağlayan gıdalarla faydalı bakterilerin sayısını artırır, patojenleri besleyen gıdalar diyetten çıkarıldığı İçin flora dengelenir”. )
Bağırsağın iç yüzünü kaplayan enterosit adı verilen bağırsak hücreleri sağlığını kaybetmiş ve sindirim enzimi üretmiyor olabilir. (Son derece besleyici olan Gaps diyeti enterositleri besleyerek, sağlıklı duruma getirir.)
Mide asidi seviyesi düşük olabilir, midede proteinlerin sindirime yardımcı olan Pepsin enzimi yeterince salgılanmıyor olabilir. ( Gaps diyeti sırasında mide asidi dengeleyici gıdalara veya desteklere yer verilir) Sindirime yardımcı olan pankreas enzimleri yeterli olamayabilir, karaciğer yeterince safra salgılamıyor olabilir. ( Bu nedenle GAps diyetinin ilk aşamalarında sindirim enzimi takviyeleri kullanılır. Veya mide asidi dengelenerek Pankreas enzimlerinin üretimini tetiklemesi sağlanır) Sindirilmeyen gıdalar, sızıntılı bağırsak duvarından kana geçerek toksisitiye ve otoimmüniteye sebep olur. ( Bu nedenle Gaps giriş diyeti bağırsaktaki delikleri kapatacak, bağırsak hasarını iyileştirecek, bağırsak bariyerini güçlendirecek gıdalara yoğun yer verilmektedir)
Sonuç Olarak; sadece intolerans olan yiyecekleri gıdaları diyetten çıkarılması bağırsakları iyileştirmez.
Çevremizde duyduğumuz, “GLUTEN İNTOLERANSIM VAR, GLUTENSİZ BESLENİYORUM veya İNEK SÜTÜ İNTOLERANSIM VAR, KEÇİ SÜTÜ İÇiYORUM” diyet yaklaşımları bağırsakların iyileşmesine fırsat tanımaz