Bitkisel Tedavi ( Alternatif Tıp )

Fonksiyonel çaylar-bitkilerin gücü

İnsanoğlu yeryüzünde yaşamın başlangıcından itibaren bitkileri birçok amaç için kullanmıştır.

Beslenmeden, kozmetik ürünlere ve ilaçlara kadar aslında her şeyde bitkilere rastlıyoruz. Ülkemiz de gerçek bir bitki cennetidir . Ancak ne yazıkki bu bitkilerin faydaları konusunda pek bilgi ve tecrübe sahibi değiliz. Bitki çayları şekerli , asitli , kimyasal katkılı pek çok içeceğe karşı çok iyi bir alternatiftir.

Dyt.Bahar Demirkıran
Dyt.Bahar Demirkıran

Günümüzde bitkiler konusunda ayrıntılı çalışmalar halen devam etmektedir. Etkileri, etken maddeleri, ne zaman toplanmaları gerektiği gibi birçok bilgi yapılan bilimsel araştırmalar sonucu belirlenmekte ve bu standartlarda ürünler üretilmektedir.

Fonksiyonel çaylar ; bitkisel karışımlar ve bazı tedavi edici etkiye sahip olarak pazarlanan bitkisel çay kombinasyonlarıdır. Fonksiyonel denmesindeki sebep insan sağlığı üzerine olumlu etkilere sahip olmalarından kaynaklanır. Bu karışık bitkisel çay formülasyonları tasarlanmış ürünlerdir. Bu sebeple tek bir bitkinin gösterdiği etkinin çok daha fazlasını göstermektedirler.

Fonksiyonel çayların ; metabolizma hızlandırıcı ve kilo kaybı , sağlıklı ve uzun bir yaşam , antiaging , detoksifikasyon , bağışıklık sistemini destekleyici, enerji artırıcı , sakinleştirici gibi bir çok etkileri vardır.

Peki poşet çaylar gerçekten sağlıklı mıdır?

Bu konuda titizlikle çalışan ve hertürlü analizin yapıldığı sağlıklı markalar mevcuttur. Poşetlerin kağıdında da, kağıdın doğal içeriği olan selüloz madde kullanılmaktadır. İster bitkinin doğal halini ,isterseniz sallama olarak kullanabilirsiniz.

Fonksiyonel çayların hazırlanması Bu çayların hazırlanma aşamaları şöyledir;

1.Bitkinin etkili bölümünün belirlenmesi.
2.Toplama zamanının belirlenmesi
3.Uygun koşullarda kurutulması
4.Homojen toz haline getirilmesi
5.Organoleptik tat,koku,homojenitesinin incelenmesi
6.Mikroskobik incelenmesi
7.Mikrobiyolojik incelenmesi
.Toplam kül (inorganik madde içeriği) tespiti
9.Ağır metallerin saptanması ve arındırma
10.Pestisit analizi

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir