KBB (Кulak Burun Boğaz)

Fonksiyonel burun estetiği

Burun yüzümüzün orta bölümünde ve yüzümüzü ikiye ayırdığından en dikkat çeken yapısıdır. Koku alma, soluduğumuz havayı ısıtma, temizleme ve nemlendirme gibi çok önemli görevleri vardır. Burnun bu fonksiyonlarını bozan burun orta bölme (septum) eğrilikleri, konka denilen doğal burun etlerinde şişme ve büyümeler, polip denilen burun içi etleri, burun boşluğu tümörleri burun fonksiyonlarını bozabilirler. Burnun sadece dış görünümünü düzelten ameliyatlara rinoplasti (burun estetiği), ilaveten kemik eğriliği veya et büyümesi sonucu burun tıkanıklığı şikayetine neden olan burun içi darlıklarının düzeltilmesini gerektiren ameliyatlara septorinoplasti adı verilir.

Burnun bozulmuş fonksiyonlarının düzeltilmesi ve bu esnada dış görünüşünün de yüzümüzün diğer kısımları ile uyumlu, doğal ve estetik bir görünüme kavuşturulması fonksiyonel burun ameliyatlarının temelini oluşturur. Burnun fonksiyonlarının bozulmasında tek sorumlu burun iç yapıları değildir yüzün orta bölgesindeki cazibe merkezi olan burun dış yapıları da burnun fonksiyonlarına etki edebilir. Bu nedenle fonksiyonel bir burun elde etmek için çoğu zaman burun içini düzeltmenin yanında burnun dışını da düzeltmemiz gerekmektedir. Fonksiyonel burun estetiği diyebileceğimiz bu ameliyatla kişiyi sağlıklı, görevlerini yapabilen bir burun iç yapısı oluştururken estetik olarak da güzel diğer yüz yapıları ile uyumlu hale getirebiliriz. Unutulmamalıdır ki burun dış yapısı ne kadar güzel olursa olsun kişi burun solunumu yapamıyor ve burnundan devamlı şikayet ediyorsa hiçbir zaman mutlu olamaz. Bu ameliyat yardımıyla burun iç yapıları görevlerini yapar hale getirirken burnun boyutları azaltılabilir veya arttırılabilir, burun ucunun veya köprüsünün şekli değiştirilebilir, burun delikleri daraltılabilir veya burun ile üst dudak arasındaki açı değiştirilebilir, burun sırtındaki kemik çıkıntılar alınarak düzeltilebilir.

Burun estetiği ameliyatları hastanın beğendiği bir kişinin burnunu söküp hastaya takmak gibi bir organ nakli ameliyatı da değildir. Bir terzinin kişinin üzerine diktiği ceket gibi kişiye özeldir. Bir terzinin dikeceği elbiseden alabileceği başarılı sonuç, kendisine verilen kumaşın ve malzemenin kalitesine bağlı olduğu gibi, estetik burun ameliyatlarında da ulaşılan başarı oranı, hastanın burun dokularının kalitesiyle doğrudan ilişkilidir. Burun cildinin kalın ya da ince olması, burun kıkırdaklarının sert ya da yumuşak olması, kıkırdak ve kemik üzerindeki kıvrımlar, yüzün asimetrisi ve hastanın vücut dokularının iyileşme farklılıkları ameliyat sonucunu etkileyebilen unsurlardır.

Op. Dr. Necmettin UZUNALIOĞLU
Op. Dr. Necmettin UZUNALIOĞLU

Kulak burun boğaz hekimi olarak hedefimiz ameliyat geçirdiği belli olan değil, doğal görünümlü bir burun oluşturmak ve yüzün diğer yapılarından gözlere dikkat çekmektir.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir