Fonksiyonel Apereyler

Artık bir fonksiyonel apereyin var ve soracağın sorular olmalı…

Fonksiyonel Aperey nedir?

Fonksiyonel aperey alt ve üst dişlere aynı anda etki eden takıp çıkarılabilen ağız içi bir ortodontik aygıt türüdür.

Apereyi ne kadar takmam gerekiyor ?

Apereyini günlük kaç saat kullanacağını ortodontistin sana söylecektir. Söylenen şekilde ve saatte apereyini kullanman tedavin için oldukça önemli. Düzenli bir şekilde kullanıldığında etkisi çarpıcı bir şekilde ortaya çıkmakta ve tüm ortodontik tedavi süresini totalde kısaltmaktadır.

     9 ay fonksiyonel aperey kullanımı sonrası

Ağrılı mı olacak?

Aperey kullanımına başlandığında ilk 3-5 gün hafif ağrılar normal kabul edilmektedir. Bunun dışında kontrol randevularında doktorun tarafından yapılan bazı yeni uyumlamalar da ilk 1-2 gün hafif ağrılar yapabilir. Eğer çok rahatsız ederse ağrı kesiciler ile ağrı kontrol altına alınabilmektedir. Ağrı kesici kullanmadan önce muhakkak ortodontistine hangi ilacı kullanman gerektiği hakkında danışmalısın.

Apereyin ağız içinde temasına bağlı olarak oluşan gözle görülen bir yara vs. olması durumunda en kısa zamanda randevu için kliniği aramalısın. Ağrı sebebiyle apereyi takmamazlık yapmamalısın. 

Başka ne tür etkileri olacak?

Dt. Hüseyin Muhtar

Başlarda konuşman hafif değişecek. Bunları konuşma pratikleri ve sesli kitap okuma egzersizleri ile kolaylıkla atlatabileceksin. Apereyi kullanmaya başladıktan sonra tükürük akışının artmasına bağlı kendini sık sık yutkunurken bulacaksın. Bu çok normal ve kısa süre içinde geçecektir.

Normal yemek yiyebilecek miyim?

Apereyin ağzında iken yemek yememelisin.

Apereyini çıkardığında aşağıda belirtilen gıdalar haricindeki her şeyi yemen serbest. Yemek için apereyini çıkardığında koruyucu kutusunda muhafaza etmelisin. Kutuya konulmayan apereyler yemek sonrası yanlışlıkla peçeteye sarılı bir şekilde genellikle çöpe atılmaktadır. Tedavinin olabilen en kısa sürede ve en sağlıklı şekilde ilerlemesi için apereyine doktorunun önerileri doğrultusunda iyi bakman gerekiyor. Aynı zamanda ağız ve aperey hijyenine de dikkat etmen gerekiyor. Her ikisine de zarar vermemek için, 

Nasıl bir diş fırçalama yapmalıyım?

Dişlerini flor destekli bir diş macunu ile fırçalaman oldukça önemli. Günde en az 2 kez ( sabah-akşam) fırçalamalısın. Ayrıca apereyini ayrı bir fırça ile soğuk sabunlu bir su içerisinde temizleyip fırçalamalısın.

Gargara yaptıktan en az 1 saat sonra diş fırçalama yapılmasına dikkat edilmelidir. Braket temizliğine gereken önemi vermezsen dişlerinde geri dönüşü olmayan çürükler başlayabilir.

Apereyleri kendim çıkarabilir miyim?

Evet, apereyini kendin çıkarabileceksin ancak kullandığın bu apereyi temizlik ve önerilmeyen başka bir durum dışında çıkarmaman gerekiyor. Ağzında olmadığında koruyucu kutusunda bulundurmak zorundasın. Apereyi parmaklarınla dikkatli bir şekilde dişlerin üzerine adapte etmelisin. Eğer dilinle ittirerek çıkarıp veya dişlerinle ısısrarak takmaya çalışırsan apereyinin telleri kırılacak ve tedavi süren uzayacaktır. 

Tedavi ne kadar sürecek?

Bu senin durumunun ciddiyetine göre değişkenlik göstermektedir. Bu tip apereylerin çoğu etkisini 12 ay kullanım sonrasında göstermektedir. Sonrasında geceleri kullanıma geçilebilir veya artık sabit olan braketlerinin takıldığı sabit tedavine başlanabilir.

Ne kadar sıklıkla randevulara gelmem gerekiyor?

Braketlerin takılana kadar ortodontistinin belirttiği aralıklarda düzenli olarak randevularına gelmen gerekiyor. Genellikle 2-8 hafta aralıklarında randevu aralıkları değişkenlik göstermektedir.

Hala düzenli diş hekimi kontrollerine ihtiyacım var mı ?

Evet. Bu tüm ortodontik tedavin boyunca dişlerinin herhangi bir çürük yönünden değerlendirilmesi açısından oldukça önemlidir. Bu konuda seni ortodontistin her ay yaptığı rutin kontrolleri esnasında bilgilendirip yönlendirecektir.

Eğer kontakt sporlarla ilgileniyorsam ne yapmalıyım?

Spor yaptığın esnada apereyini çıkarıp ağız koruyucular kullanmalısın. Kontak sporlar dışında bisiklete binmek, kaykay sürmek, paten binmek gibi eğlenceli aktivitelerin esnasında da koruyucu kullanman gerekiyor. Bu tür koruyucular hakkında ortodontistinden bilgi alabilirsin.

Eğer apereyim kırılırsa ne yapmalıyım ?

En yakın zamana randevu için kliniği aramalısın. Bir sonrası randevunu bekleyerek dişlerinin zarar görmesine ya da tedavinin olumsuz etkilenmesine sebep olabilirsin. Apereyini tekrar tekrar kıracak olursan tedavin duracaktır. 

Exit mobile version